Emozioni dal Mondo: Šumadijska vina po ukusu Bergama

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Emozioni dal Mondo: Šumadijska vina po ukusu Bergama

Vino Rodoslov Grand Reserve 2012 vinarije „Aleksandrovićosvojilo je zlatnu medalju na upravo završenom 12. Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Iniseme i tako ponovilo uspeh od pre dve godine kada je zlato osvojila berba iz 2009. godine.

S ovog uglednog nadmetanja vina od sorti kaberne i merlo, za koje je bilo prijavljeno 235 vina iz 27 zemalja, sa priznanjem specijalnog žirija novinara vratio se i kaberne Dokaz 2013 vinarije „Despotika čime je zaokružen uspeh Šumadinaca u Italiji ove godine.

Deespotika DokazPriznanje od novinara za Dokaz 2013 Despotika

Inače, ove godine Emozioni dal Mondo prvi put je održan pod patronatom i uz zvaničnu podršku Međunarodne Organizacije za vino i vinogradarstvo (OIV), a ukupno je podeljena 71 zlatna medalja, od čega je više od polovine pripalo domaćim, italijanskim vinarijama. Posebno je iznenadio dolazak ruskih, turskih i kineskih vinarija sa jako dobrim vinima, dok su izraelska vina vinarija „Upper Galilee“ (Yiron) i „Bazelet Hagolan“ (Magma) prema opštem utisku bila možda i najbolja vina čitavog nadmetanja.

listic

Valja se podsetiti i da su prošle godine na ovom ocenjivanju srpska vina ponela četiri zlata, među kojima i jedno „Veliko zlato“, što praktično znači naziv najboljeg vina na ocenjivanju, a još godinu dana ranije čak osam zlata (srebrne i bronzane medalje se ne dodeljuje), što je svakako potvrda kontinuiteta u kvalitetu.

nazad na vrh

Srodni tekstovi