Buđenje teroara Fruške gore

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Početak nove organske priče, Miroslav Kovačević i Miloš Marković Početak nove organske priče, Miroslav Kovačević i Miloš Marković

Početkom 2018. godine poznati vinar Miroslav Kovačević, jedan od pionira i lidera srpskog vinskog preporoda, dobio je prestižnu nacionalnu nagradu „Preduzetnik godine za inovacije”.

Poptpuno razumljivo, budući da portfolio vinarije Kovačević sadrži veliki broj značajnih i inovativnih zahvata u vinogradarstvu, vinarstvu, ugostiteljstvu i vinskoj kulturi uopšte. Sada će taj niz biti proširen verovatno i najvećim i najznačajnijim poduhvatom do sada, a što bi lako moglo da ima daleko širi značaj i uticaj u sferi vinarstva Srbije. Naime, ova godina predstavljaće početak uvođenje organske, a postepeno i biodinamičke proizvodnje i vinariji Kovačević!

- Saznanja o organskoj ili biodinamičkoj proizvodnji u Srbiji su jako mala, nedovoljna i često netačna. S druge strane, situacija u svetu potpuno je drugačija, većina poznatih vinarija su uveliko prešle na organsku, a mnoge otišle i korak dalje pa uvele biodinamičku proizvodnju – objašnjava svoje namere Miroslav Kovačević.

Miroslav Kovacevic preduzentnik godinePriznanje za inovativnost, Miroslav Kovačević s nagradom za preduzetnika godine

Kao primer, navodi da samo u jednoj maloj vinskoj Austriji trenutno ima preko 100 biodinamičkih vinarija, pri čemu je broj organskih dva puta veći. U Francuskoj je situacija još izraženija, sa više od 300 biodinamičkih vinarija. Neke od najpoznatijih su čuveni Chateau Latour i Chateau Chambert, a tu je i najskuplja i verovatno najpoznatija vinarija na svetu Romane Conti koja više od tri decenije radi prema biodinamičkim principima. Kada se govori o Nemačkoj, neophodno je spomenuti vinarije Clemens Busch i Heymann Lowenstein, koje su planetarno poznate po autentičnim rizlinzima iz Mozela. U Italiji, u suštini postoji zvanično najveći broj vinarija koje se bave organskom i biodinamičkom proizvodnjom, dok je u Španiji kraljevska vinarija Vega Sicilia veći deo od svojih 2.300 hektara opredelila za rad prema biodinamičkim princima, dok se ostatak radi organski.

Upravo iz ovih razloga vinarija Kovačević kreće u pionirski poduhvat koji može izazvati pravu malu revoluciju vinogradarstva u Srbiji. U tom smislu započet je projekat sadnje 200 hektara vinove loze koji će se realizovati kroz period od pet godina. Cilj je razvijanje apsolutne ekološke svesti kroz potpuno humaniji i drugačiji pristup uzgoja biljke, kroz jačanje biodiverziteta koji podrazumeva zatravljivanje vinograda sa različitim lekovitim i ostalim biljem, uključivanje životinja u vinogradarsku proizvodnju, sadnju različitih kultura u samim vinogradima i oko njih.

- Budući da se naši vinogradi i buduće parcele za sadnju nalaze na obroncima Fruške Gore u pravoj oazi mira i netaknute prirode, već imamo velike predispozicije za uvođenje organske proizvodnje i prepoznatljivosti teroara – objašanjava Kovačević i ukazuje nam na radove koji su krenuli i čiji je cilj poboljšanje strukture zemljišta.

20170710 151112Pozicija na Fruškoj gori za novi organski vinograd vinarije Kovačević

Jednu od važnih uloga u čitavom tom projektu treba da odigra vinogradar i enolog Miloš Marković, koji je iskustva o biodinamici stekao u jednoj od najboljih austrijskih vinarija ovog usmerenja Umathum i koji u saradnju sa vinarijom Kovačević kreće od samog početka podizanja vinograda, što je izuzetno bitno za konačni ishod čitavog projekta

– Život biljaka i životinja, samim tim i naš, direktno zavisi od povoljne strukture tla, pa svi radovi treba da budu usmereni ka poboljšavanju te strukture. Pored zemljišta, akcenat se stavlja i na pravilnu ishranu biljaka, što podrazumeva ishranu isključivo putem koloida humusa, nipošto putem mineralnih đubriva, jer na taj način samo slabimo biljke. Takođe, želimo da se okrenemo ka upotrebi kontaktnih sredstava u zaštiti vinograda od različitih bolesti. S obzirom da se u vinariji Kovačević herbicidi i od ranije nisu koristili biće nam puno lakše povećavanje mikrobiološke aktivnosti zemljišta.

Ovde možete pročitati intervju s Milošem Markovićem pod nazivom
„Mi smo tradicionalno zadrti“

Paralelno s uvođenjem ovakve vrste proizvodnje, vinarija Kovačević počinje i sa primenom Simonit & Sirch rezidbe. Radi se o sistemu koji je u proteklih deset godina izazvao potpunu revoluciju u vinogradarstvu, pri čemu je danas jako teško pronaći neku renomiranu vinariju u Evropi i svetu koja nije implementirala ovakvu vrstu rezidbe. U vezi s tim, vinarija Kovačević će biti prva koja će je primeniti u Srbiji, a princip rada se svodi na izbegavanje velikih rana na stablu i praćenje dotoka hranljivih materija, odnosno sokova kod vinove loze. Rezultat toga je da se postiže bolja fizička struktura čokota, bolji transport vode i hranljivih materija kroz lozu, ravnomerno starenje vinove loze, odnosno da stare loze izgledaju mlado, kao i limitiranje drvenih patogena, u prvom planu Eske i Eutype.

- Uz već postojeću tradicionalnu metodu proizvodnje vina bez upotrebe enoloških sredstava i uvođenje organske odnosno biodinamičke proizvodnje, kao i primenu Simonit & Sirch rezidbe dobićemo potpuno autentična i orginalna vina sa pečatom teroara Fruške Gore – najavljuje Miroslav Kovačević velike radove koje će započeti ovog proleća.

nazad na vrh

Srodni tekstovi