Kovačević kreće na zapad

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Kovačević kreće na zapad

Vinarija Kovačević jedna je od onih koje vuku pionirske poteze u mnogim smerovima. Nakon opredeljenja da se među prvima u Srbiji ozbiljno oproba u oranž vinima, njen vlasnik Miroslav Kovačević ima novi projekat usmeravanja prema takozvanom „naturalnom“ uzgoju vinograda, što podrazumeva organske ili čak biodinamičke postupke u proizvodnji, kako grožđa, tako i vina.

Ali, proizvodnja vina bez adekvatnog pristupa tržištima nije ono na šta Vinarija Kovačević sa svojim velikim kapacitetom proizvodnje može da računa u budućnosti i zato se neke kockice ubrzano slažu, a pravac delovanja kao da je većinom okrenut na zapad.

Kovacevic 5

Nakon vesti da je iz ove iriške vinarije nedavno krenuo izvoz etiketa Chardonnay, Aurelius i Aurelius S Edicija 2014 u Hrvatsku namenjen HoReCa sektoru u Zagrebu, usledilo je i predstavljanje na festivalu oranž vina u Izoli (OWF 2018), te učešće na Beogradskom vinskom salonu u Beču.

- U Beču je posećenost bila generalno dobra, dosta stranaca iz svih krajeva čak i iz Argentine, predstavnici ambasada, a bilo je, naravno, i naših državljana – kažu nam u Vinariji Kovačević.

Dodaju da su posetioci upoznati sa portfolijem vinarije pogotovo pozitivno reagovali na nove penušavce iz linije Fresco jer su novitet, dok su strancima oni bili zanimljivi pošto su korišćene i domaće sorte grožđa za proizvodnju ovih vina. Jako lepa reakcija usledila je i na Chardonnay S Ediciju, vino Sauvignon S Edicija, ali i na najpristupačniju Orpheline liniju koja je bukvalno sve iznenadila.

Kovacevic 6

- Salon nije bio nešto što će nam otvoriti vrata u svet, ali prvu ovakvu vrstu izlaganja vina u Beču iskoristili smo da se malo bolje upoznamo sa tržištem, da osetimo kako diše i uspostavimo razne nove kontakte – objašnjava Miroslav Kovačević. – U Beču mi već imamo distributera, a od naših vina u restoranima najviše se traže Chardonnay i Aurelius, a sada sam dogovorio da uđemo i sa penušavcima iz linije Fresco. Takođe, vidim da dosta naših restorana nudi vina na čašu, pa im je vino Orpheline kao nešto cenovno i svakako drugačije veoma zanimljivo, baš kao što očekujem da će i novi šarmat penušavci biti zanimljivi na čašu i u restoranima u Srbiji. Iskreno, lepo vidim da su se ugostitelji baš obradovali kad su čuli cenu ovih vina i kad su probali kvalitet, jer je to nešto što je nedostajalo, da imaju nešto srpsko a sa tim odnosom kvaliteta i cene.

Kao jedan od pionira u proizvodnji oranž vina u Srbiji, ali i poštovalac ovakvih prirodnih dugo maceriranih vina, Kovačević je ove godine učestvovao i na najznačajnijem takvom događaju u okruženju Orange Wine Festivalu u Izoli.

- Svake godine idem u Izolu i pijem ta vina. Počeo sam i da proizvodim zato što volim da ih pijem, a ove godine sam prvi put i izlagao. Utisci su zbilja lepi iako je sajam bio mnogo manji nego ranije, a mi smo odneli i naš oranž penušavac koji smo otvorili pod vodom. To je praktično bila neka mala predstava, posebna zanimljivost. Inače, za tu vrstu vina, kada se proizvede oranž penušavac bez kvasaca i to tradicionalnom metodom, to je nešto što zbilja malo ljudi u svetu radi. Inače, u boci je bazno vino sovinjon blan iz berbe 2014 koji je kupažiran sa sovinjonom u fermentaciji berba 2016. Boce su potom napunjene i fermentacija je završena u njima. Takođe, želim da napomenem da za ova vina ni najpoznatiji proizvođači više ne koriste „oranž“ odrednicu, već dugo macerirana, natural vina ili vina proizvedena tradicionalnom metodom. A kad je reč o mojim dugo maceriranim vinima, prodavaćemo ih restoranima koji žele da se bave njima i ispričaju priču o posebnim vinima proizvedenim po tradicionalnoj metodi koja se stotinama godina unazad primenjivala.

BUĐENJE TEROARA
FRUŠKE GORE

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama