Srpska vinska ekspedicija u Bordou

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Srpska vinska ekspedicija u Bordou

Rečima „vina sa dugom istorijskom tradicijom“ najavljen je štand i nastup srpskih vinara na jednom od najvećih svetskih sajmova voćarstva, povrtarstva, vinarstva, vinogradarstva i opreme VinitechSifel, koji se krajem novembra održao u Bordou, srcu vinske Francuske.

Prema izjavama prisutnih vinara, srpska vina su pobudila veliko interesovanje, dobila odlične kritike, a neka od njih će se uskoro naći i u vinoteci i prodavnici „Muzeja vina“ (La Cite du Vin) u Bordou. Tokom trajanja sajma, koji je privukao oko 50.000 posetilaca i preko 800 izlagača iz osamdesetak zemalja, održane su i dve degustacije i radionica na temu srpskih vina, gde je medijator bio vinski novinar i urednik sajta Vinopedia Tomislav Ivanović, a u fokusu sa bile etikete: Morava Despotika, Trijumf Aleksandrović, Regent Kraljeva vinarija i Cabernet Sauvignon Reserva Radovanović. Sala koja prima pedesetak posetilaca bila je puna, što govori o dobrom interesovanju publike. 

Vinitech veselin despotovicInteresovanje postoji, ali pravi efekat će se tek videti, Veselin Despotović

Posetioci Muzeja, ali i Sajma, mogli su uz šumadijska vina da probaju i etikete vinarija: Vista Hill, Fruškogorski vinogradi, Virtus, Temet i Budimir.

Među prisutnim vinarima bio je i Veselin Despotović vlasnik vinarije Despotika.

- Što se naših vina tiče, imali smo odlične reakcije na naš Prokupac. Mnogi su nam čestitali, ali ostaje da se vidi komercijalni efekat. Jer ovo što je do sad bilo u Muzeju stajalo je tu za degustacije koje se povremeno održavaju, ali se vina do sad nisu prodavala. Da li će ih uskoro biti i u prodaji saznaćemo uskoro. Generalno, sva srpska vina dobila su tom prilikom pohvale, ali je bilo i primedbi da su preskupa. Naravno, najviše interesovanja izazvala su vina od ovdašnjioh sorti prokupac i tamjanika i to cenovnog ranga od 10 do 20 evra.

vinitech degustacija za proidaju vina

Da su vina od autohtonih sorti najinteresantnija u inostranstvu potvrđuje i Dejan Stanković iz vinarije Virtus, čiji je Prokupac bio takođe jedno od vina za koje su u prodavnici pokazali veliko interesovanje, baš kao i za kupažu domaćih sorti u vinu Tri Morave belo iz vinarije Temet.

Raznolikost i potencijal vinogorja Fruške gore predstavila je vinarija Fruškogorski vinogradi, čiji prvi čovek Gordan Bašić tvrdi da mu je sad žao što u Francusku nije poneo novitet Grašac, ali i da je baš namerno u Bordou želeo da prezentuje sortna vina od pino noara i merloa i čuje komentare:

vinitech bordo

- Taj sajam je zapravo sajam vinogradarstva i opreme i nisam siguran koliko tu publike dolazi radi vina, ali su zato degustacije u Muzeju donele odlične reakcije, posebno na pino noar, što mi je izuzetno drago. Takođe, smatram da je ekspedicija bila višestruko korisna jer smo mi vinari imali priliku i vremena da između sebe diskutujemo i pokrenemo neke ideje koje će doneti, verujem, puno dobrog u budućnosti srpskog vinarstva.

Delegacija srpskih vinara tokom boravka u Francuskoj obišla je još Izvršno veće regije Akvitanija, Institut Vinopole Bordeaux, grad Saint Emilion i šatoe Dillon, Pipeau, Larose Trintaudon i Malartic Lagraviere, a posebna zahvalnost za uspešnost ekspedicije ide na adresu profesora Stefana Badea, Kristin Pekasten, direktorke Interco, kao i Vesni Pacail, predstavnici Udruženja vinara Šumadije u Francuskoj.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama