Charmat za šarmantnu basistkinju

Charmat za šarmantnu basistkinju

Vino:Kovačević Podrum 1930, Fresco & Fresco Rose
Hrana: Klasična bajadera ili pet slojeva sreće

Čime poslužiti recimo jazz muzičara kad je gastronomija u pitanju, zapitali smo se ozbiljno? Prema nekom šablonu shvatanja, muzičari vole junk food i pivo. Bar tako misle menadžeri kad treba da im osiguraju obrok posle svirke i to je klasika. Okej, znači treba nam prasetina što bi bila neka vrsta klasike, a pošto je naš gost-degustator Ana Protulipac, dama i virtuoz na četiri bas žice, onda nam treba i nešto malo otkačeno. Penušavac recimo, i to ne jedan nego dva.

enco Fresco vino 02

Naravno u ekskluzivnom restoranu Enso prasetina nikako nije neko obično jelo, i već sam naziv Pet slojeva sreće asocira da nas očekuje hedonistički spektakl koji ćemo dodatno ukrasiti mehurićima, linijom Fresco, Kovačevićevim charmat novitetom iz Podruma 1930 iz Iriga.

Nismo bacali novčić, jednostavno prvo je otvoren Fresco Rose, neobična kombinacija sorti muskat, probus, i vranac. Lep niz perli u kontinuitetu se podiže na površinu, blage voćne arome golicaju nos, dosta jaka naznaka višnje u završnici. Čini mi se da nije dovoljno hladno pa ga stavljamo na led dok ne stignu naši slojevi sreće.

enco Fresco vino 01

Ana Protulipac svira bas gitaru u nekoliko postava, žanrovski različitih. Sa jedva nešto više od dvadeset godina, muzičar je koji na domaćoj sceni, mogli bi reći - ima pune ruke posla. Osim rada u renomiranom IrieFM bandu s kojim je i ove godine nastupila na Exitu, sa još nekoliko devojaka oformila je Beyonce Tribute ekipu koja prema njenim rečima „uglavnom služi da napravi zabavu u klubu što nosi dobro raspoloženje i energiju“, ali ljudi jako dobro reaguju na tu muziku i nastup. I konačno, sa klavijaturistkinjom Katarinom Pejak je, kako dodaje, „zakačila“ i bluz scenu.

Dalje upoznavanje prekida dolazak savršeno servirane hrane. Pretpostavljam da je „prvi sloj sreće“ izgled. Na blistavoj keramičkoj podlozi, hrskava korica prasetine sija kao zvezda pod reflektorima na sceni. Sočni slojevi prasetine ispod nje nalikuju preseku mermera a sve je još izražajnije kombinacijom priloga gde su zastupljene gotovo sve boje spektra sunčeve svetlosti osim plavih i ljubičastih. A za roze i zlatnu, pobrinule su se dve boce penušavca Fresco na stolu.

enco Fresco vino 13

Zaista, Miroslav Kovačević je svoj novi proizvod „obukao“ vrhunski. Etikete, zlatna folija, sve deluje kao jako skup šampanjac ili makar prosecco iz najviše linije. Čak pomalo rustično, a kad pogledate zajedno ovu bajaderu i boce, sa svim tim odbljescima, imate utisak da je veoma skup obrok na stolu gde je sve začinjeno mirisom dragulja i zlatnog nakita okupljene gospode. Pa da probamo...

Nakon par minuta tišine, seckanja, pijuckanja, Ana koja kaže da voli da jede gotovo sve izuzev morskih plodova koji joj ne prijaju, presuđuje:

- Vrlo zanimljivo. Shvatam da priprema ovog jela nije standardna ali ukus je razumljiv sigurno najvećem broju ljudi. Jednostavno, nije nešto egzotično što bi me iznenadilo, no elegantno i sočno meso u kombinaciji sa humusom je super, a i raznorazni domaći hlebići koje su nam poslužili su strava. Posebno onaj slatkasti crni, dušu dao uz penušavce koji su super. Ovo je pravo osveženje u smislu tradicionalnog pristupa pečenju, i obroku uopšte.

enco Fresco vino 11

Fresco Bianco, bela brut kupaža sorti italijanski rizling, župljanka i neoplanta iz berbe 2016, novi je odraz fruškorogskog teroara, posebno u sferi penušavaca, i sjajno se pokazuje. To je vino po po strukturi kompaktnije, izražajnije aromatski od roze varijante koja je nežnija, možda prefinjenija i svežija. No kompleksni slojevi aroma gde se u nadigravanju sorti neoplanta posebno ističe, daju osećaj gustine, dok sitni fini mehurići vredno sve atribute iznose na površinu. Sviđa mi se posebno što oba ova vina pene upravo toliko da ne remete uživanje.

- Ne mogu tačno da kažem šta mi se sviđa kod ovih vina, ali to je svakako struktura a posebno kod rozea što se na kraju oslobodi neka prijatna aromica - kaže Ana.

enco Fresco vino 07

Da, primećujem. To je ta kandirana višnja, ako se duboko zamislim, možda je neka naznaka karamel slasti iako šećera ovaj brut ima čak manje od bele varijante. Po nekom nepisanom pravilu, roze penušavci su kod proizvođača najčešće skuplji deo portfolija ali lično mislim da je to samo zbog boje koja više odgovara glamuroznim zahtevima specijalnih potrošača. Međutim, ovde su cene jednake i veoma pristupačne što je ogroman adut na srpskom vinskom tržištu. Kod vina Fresco Bianco me dodatno privlači ta gustina zbog koje duže ostaje na nepcu i ne proleti samo kao neko lagano letnje pićence. A koliko se Ana uopšte razume u vina?

- Skoro sam počela da konzumiram alkoholna pića tako da nemam praksu a ni naviku da pijem alkohol ali lagano eto, otkrivam i tu stranu. Recimo jako mi se svidelo belo vino Temet Tri Morave koje rado uzmem kad god se zadesi. Dopada mi se i Nostalgija vinarije Aleksić. Super mi je, slatkasto vino, pa pretpostavljam da generalno takva vina volim i sad bar znam kad negde odem šta ću izabrati. Na žalost, kada sam u inostranstvu i pila neko vino, nisam baš pratila koje su sorte u pitanju, koja etiketa. Jednostavno sam uživala u tome što pijem i tek od skoro pokušavam da stvorim sopstvenu kolekciju omiljenih etiketa.

enco Fresco vino 08

Možda sa vinom nema previše iskustva, ali se u muziku jako dobro razume i ima očigledno veoma jasne vizije i ciljeve. Gitaru je počela da svira uz oca geodetu koji je povremeno nešto prebirao po žicama kao uspomenu na nastupe sa vojnim orkestrom. Onda su odlučili da Ana upiše muzičku školu na odseku za klasičnu gitaru.

- Ubrzo sam shvatila da bih ipak volela nešto gde može i da se peva pa prešla na električnu, a potom na bas gitaru negde u srednjoj školi kad se pojavila veća potreba za bas gitaristima u bendovima. Znate, zgodno je imati ženskog basistu u bendu, apsolutno (smeh). I to se pokazalo kao dobra odluka pogotovo što sviram bas zato što volim, a ne jer je tržištu potrebno. Uostalom, odgovara mi instrument i pozicija basiste koji je obično u pozadini a ne frontmen.

enco Fresco vino 05

Anin prvi bend je bio sa Petrom Krstajićem, mladim džez basistom u usponu koji je upravo diplomirao na Berkliju. Kao nekoga kome se divila navodi na prvom mestu Esperancu Spalding, (prvi džez muzičar u istoriji koji je osvojio nagradu Gremi, a potom još tri!):

- Inspiriše me što ona peva i stvara fantastičnu muziku. Markus Miler (džez kompozitor, multinstrumentalista, basista koji je radio sa Majls Dejvisom i Herbi Henkokom) je takođe jedan od poznatih a moj izbor Fender gitare je upravo jedna od onih koje je on dizajnirao. Zapravo, generalno muziku ne slušam zbog nekoga ili nečega niti je izvodim zbog toga, već što osećam ispunjenje i potrebu da se tako izrazim. Mislim takođe da niko nije posebno uticao na mene, jednostavno godi mi ono što muzika pruža, ta neka osećanja, a najčešće su ih donosili nežni ženski izvođači soula. Pritom sam prošla kroz srednju muzičku, išla na džez pevanje što me je dosta usmerilo. U tom periodu upoznala sam i ljude sa kojima danas sviram i kroz interakciju uplovila u muziku koju volim da slušam. To je pop-soul, uz možda neke elektro detalje koji su sad popularni, što me tera da se dalje bavim svakodnevnim sviranjem. U međuvremenu, shvatila sam da imam neodložnu potrebu za sopstvenim projektom. Volela bih da na taj način publici prenesem ono što mislim i osećam. Iskreno, još uvek ne znam u kom smeru će se sve razvijati, ni stilski, ni kako će se promovisati, jer to u meni nije nešto što je kod nas trenutno najpopularnije, i isplativost je veoma upitna. No, pretpostavljam da uopšte ne treba razmišljati nego samo krenuti za svojim osećajem.

enco Fresco vino 09

Uz poslednji zalogaj još jednom pokušavam da se setim šta je sve bilo na tanjiru: praseća slasna krtina rađena u blagom suvidu pa zapečena na ploči da dobije fini krisp. Servira se uz dva sosa, kremu od humusa i onaj od mariniranog crvenog luka. Sos je malo intenzivniji i na bazi zvezdastog anisa dok je palačinka ispod urađena od sipinog mastila a sve dodatno krase klice graška. Kako Ana fino zapaža, jelo je vrlo ukusno, dobra kombinacija jakih začina u sosu čini mesom dodatno zanimljivim jer je ono samo standardnog ukus, što je jako fino za one koji vole klasična jela, a da ipak pojedu nešto veoma atraktivnog izgleda i sastojaka.

enco Fresco vino 10

U međuvremenu se roze Fresco ohladio i sad je prava poslastica koja se blagom i finom gorčinom apsolutno uklapa u ponuđeni meni dok mehurići suptilno i nežno čiste nepca za ove prefinjene zalogaje. Na rastanku pitamo Anu kako joj se čini život basistkinje u bendu u Srbiji?

- Leti smo dosta angažovani, uglavnom su to festivali i posla ima. Prisutna sam u raznim žanrovima i praktično jedan broj muzičara u koji spadam, svira sa svima. Ali ne vidim sebe ni u jednom drugom bendu koji je trenutno aktivan na sceni osim ovih u kojima nastupam, da bih tako širila svoj uticaj (smeh). Uostalom, studiram psihologiju, imam znači i drugu profesiju koju planiram dalje da razrađujem, a muziku ostavljam da mi bude ljubav.

foto Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi