Vinske zvezde u Beogradu

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Vinske zvezde u Beogradu

Najpoznatiji vinari iz regiona okupiće se 23. marta u beogradskom hotelu Metropol Palace na prvom Grand Tastingu gde će lično predstaviti najbolja vina iz svojih podruma. Tako će ova svojevrsna „Vinska liga šampiona“ biti jedinstvena prilika da se na jednom mestu, u ambijentu svojevrsnog velikog vinskog bara probaju najbolja vina od Slovenije do Grčke, mnoga nikad ranije prisutna na tržištu Srbije.

Bozidar AleksandrovicIz vinarije Aleksandrović najavljuju svoja najbolja vina kojih odavno nema na tržištu, Božidar Aleksandrović

Kao nominalni domaćini ove spektakularne vinske manifestacije, najbolji srpski vinari će pred publiku izneti vina koja su poslednjih decenija podigla ugled srpskog vinarstva u međunarodnim okvirima. Tako iz Vinarije Aleksandrović dolaze legendarna vina Rodoslov Grand Reserve 2006Regent Reserve 2009, oba u velikim magnum bocama; jedan od pionira srpskog vinskog preporoda Miroslav Kovačević uz nekoliko arhivskih etiketa predstaviće i nove premijum linije crvenih i belih vina iz svog poduma u Irigu, među kojima i Aurelius S 2012 u duplom magnumu, ali i oranž vina rađena na potpuno prirodan način; vinar Milijan Jelić iz okoline Valjeva uz poznate i priznate etikete Mammoth i Millennium najavio je i apsolutni ovdašnji raritet Nebiolo 2012; iz Vinarije Zvonko Bogdan stiže Cuvee No 1 2016, jedino vino iz Srbije koje je prošle godine osvojilo zlato na najpoznatijem svetskom ocenjivanju Decanter u Londonu; župska vinarija Budimir donosi prokupce i tamjanike iz vinograda starih preko 100 godina, a tu su i najistaknutiji mlađi predstavnici srpskog vinskog preporoda, vinarije Temet i Cilić. Praktično sve ono što čini vrh vinske scene Srbije danas!

Ales Kristancic 2Nekrunisani kralj Goriških Brda u Beogradu, Aleš Kristančič

Posebna priča su vinari iz regiona. Legendarni Aleš Kristančič iz Goriških Brda stiže u Beograd s najboljim vinima iz podruma, između ostalog i sa slavnom rebulom Lunar 2007, tu je Veliko Belo 2010 u magnum boci, kao i izuzetno cenjeni penušavac Puro Rose 2010; najpoznatiji hercegovački vinar Radovan Vukoje predstaviće Carsko vino 2012 u duplom magnumu, kao i fantastičnu Vukoje Vranac Rezervu 2012; „genije iz Hrnjevaca“, kako zovu hrvatskog vinara Ivana Enjigija, koji pravi čudesna organska vina, donosi Venje Red 2006 u tamošnjim medijima apostrofirano kao „remek delo hrvatskog vinarstva“; po prvi put u Srbiju stiže i kultno vino s Korčule Grk Defora vinarije Bire, već godinama u vrhu najboljih belih vina regiona, a koje u Beogradu može da se nađe samo „ispod ruke“.

Frane Milina Bire 50Kultno vino Grk Defora s Korčule moći će prvi put da se proba ne nekoj manifestaciji u Beogradu, Frane Milina Bire

Tim povodom vlasnik vinarije Frano Milina Bire kaže:

- Nisam mnogo razmišljao kada sam dobio poziv za Grand Tasting, bez obzira što s komercijalne strane meni to ništa ne znači jer smo mi mala vinarija, i sve što proizvedemo prodamo unapred. Ali ideja da se na jednom mestu nađem i družim s najistaknutijim kolegama iz regiona i da publici zajedno predstavimo ono najbolje što imamo bila je dovoljan razlog da dođem s vinima u Beograd.

Josip Brkic 1Hercegovački vinar Josip Brkić donosi i prave raritete, vina Limousina bijela 2006 i Limoosine XL 2007

Ako je suditi prema reakcijama ovdašnjih ljubitelja vina, jedna od najvećih atrakcija Grand Tastinga 2019 biće Limousina bijela 2006 i Limoosine XL 2007, oba vina iz hercegovačke vinarije Brkić, čija se bukvalno ručna i organska proizvodnja oslanja na pravila biodinamike.

- Priroda ima svoje zakonitosti na koje ne možete ili ne želite da utičete – objašnjava Brkić. – Bela Limousine bila je nešto posebno, žilavka kakvu nisam ni u snu očekivao. Pojavila se sama, nisam ja nešto tako ni zamislio, kamoli hteo napraviti. Ti ukusi, mirisi i sve što se kasnije dogodilo s njom jednostavno su sami od sebe nastali! Slična stvar dogodila se i sa blatinom iz berbe 2007. godine, koja je stajala u buretu čitavu deceniju dok nije izrasla u sasvim posebno vino. Kao što se bela „limuzina“ od onda više nije ponovila, verovatno ni crnu više nikada neću držati 10 godina u bačvi. To se jednostavno u oba slučaja dogodilo!

Kamnik 34Svetska premijera na Grand Tastingu, Iki Malinkovski iz Chateau Kamnik

Grand Tasting 2019 imaće i jednu svetsku premijeru – Merlot Single Vineyard Reserva 2009 Chateau Kamnik u duplom magnumu, koji će ekskluzivno biti promovisan u Beogradu, a iz te unikatne makedonske vinarije najavljeno je još nekoliko autentičnih bisera, među kojima i jedno od tri svojevremeno najboljih vina od sorte širaz na svetu, zatim Ten Barrels Cabernet Sauvignon Reserve 2011 koji je poneo trofej Master of Cabernet Sauvignon of the World u Londonu 2015. godine, te Terroir Vranec 2011 Grand Reserva proglašen pre nekoliko godina na Decanteru za najbolje crveno vino centralne i istočne Evrope u kategoriji iznad 15 funti!

Ne treba smetnuti s uma ni specijalne Private Reserve etikete vinarije Stobi, najbolja vina iz linije Stari podrum crnogorskog giganta Plantaže, fantastične plavce s juga Dalmacije i vinarije Volarević, vina renomirane porodične vinarije Bibić, koja u SAD izvozi čak 80 procenata proizvodnje i čija tradicija seže pet vekova unazad, a oslonac u proizvodnji predstavljaju im lokalne sorte debit, plavina, babić i lasina. Tu su i dve istarskle vinske legende Coronica i Kozlović, koji u Beograd stižu s arhivskim malvazijama i teranima koje je praktično više nemoguće pronaći bilo gde, pa jedna od trenutno najuzbudljivijih vinski priča iz Makedonije, vina iz vinarije Popov, koja će se pojaviti prvi put u Srbiji, baš kao i autentične blatine i žilavke iz porodične vinarije Škegro.

Moreno KoronikaMoreno Koronika će otvoriti neke od poslednjih boca svog čuvenog vina Gran teran 2008

Poseban segment Grand Tastinga čine vina od autohtonih srpskih sorti, gde će najbolje iz tog domena pokazati vinarije Čokot, Bikicki, Sagmeister i Tonković, a u pitanju su sorte prokupac, tamjanika, crna tamjanika, kadarka, kevedinka, sremska zelenika...

Konačno, kao specijalni gost Grand Tastinga predstaviće se najbolja grčka vinarija Alpha Estate s vinima kojima najpoznatiji svetski vinski kritičar Robert Parker daje više od 90 poena, a kao posebno iznenađenje i pravi mali kuriozitet potvrđen je dolazak odabranih vina kultnog organskog vinara sa severa Italije Joška Gravnera.

Ovo je tek deo onoga što će ljubitelji vina moći da probaju 23. marta, kada se u 14 časova otvore vrata Grand Tastinga, a gde će svakoga od njih dočekati i piće dobrodošlice, čuveni italijanski prosecco Borgoluce, dok će se unutra, uz ekskluzivna vina nalaziti probrani sirevi i suhomesnati proizvodi malih srpskih proizvođača.

Kako bi se stvorili maksimalni uslovi za posetioce, broj ulaznica za ovaj vinski spektakl ograničen je na 1.000, a budući da će se točiti raritetna vina čija je cena veoma različita, svaki posetilac uz ulaznicu dobija katalog s opisom svih vina na Grand Tasting 2019, vinsku čašu i apoene u vrednosti od 2.000 dinara, svojevrsni wine money pomoću kojeg će moći da proba i pije vina po želji. Naravno, na licu mesta biće postavljeni punktovi za dokupljivanje vinskih apoena, a biće omogućena i kupovina vina na flašu.

Preostale ulaznice se u pretprodaji mogu kupiti još putem maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., posredstvom akvizitera na telefonima: +381 61 696 3560 i +381 64 111 8279, ili online preko tickets.rs, kao i na njihovim prodajnim mestima u Srbiji.

Stižu i vina Joška Gravnera

Vinar Joško Gravner  jedan je od nekolicine onih za koje postoji konsenzus da su izmislili moderno vinarstvo. Kultna ličnost u svetskim okvirima kada su u pitanju prirodna, biodinamička i organska vina duge maceracije, ovaj slovenački vinar čiji su vinogradi i vinarija u Koliju (Collio) s italijanske strane granice, biće predstavljen u okviru štanda Saporibelli, gde će moći da se uz italijanske gastronomske specijalitete probaju i vina vinarija Franco Terpin i Casa Caterina Metodo Classico.

Autohtona vina Srbije

Tonkovic ant 20Kadarka iz vinarije Tonković, novi adut srpskog vinarstva

Među odabranim vinarijama na Grand Tastingu nalazi se i klaster vinarija iz Srbije koje su prepoznate po vinima od autohtonih i odomaćenih sorti.

Tako će vinarija Čokot iz Župe predstaviti vina Radovan 100% prokupac i Radovan 100% tamjanika, oba među najboljim vinima Srbije, s tim da se Radovan 100% prokupac nedavno našao i na listi 12 vina iz regiona koja obavezno treba probati koju je sastavila poznati vinski ekspert Kerolajn Gilbi.

Vinarija Bikicki donosi dva vina od sorte crna tamjanika – suvo Crna Tamjanika 2015, dobitnik zlatne medalje u Sofiji na Balkans International Wine Competition, te Makana Noir 2015 najbolje slatko vino Srbije u 2018. godini.

Jedan od najintrigantnijih i svakako najoriginalnijih ovdašnjih vinara, Erne Sagmeister donosi čudesna organska vina od sorti kadarka, furmit, sremska zelenika i lipolist.

Konačno, iz vinarije Tonković kraj Palića, koja postaje sve značajniji učesnik na vinskoj sceni Srbije, stižu nagrađena vina od kadarke, među kojima i prvi penušavac od te sorte, te originalno vino od sorte kevedinka.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama