Lastar Brut 2016 : Najbolje dolazi na kraju

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Lastar Brut 2016 : Najbolje dolazi na kraju

Pred kraj 2019. godine mlada i po sudu mnogih izuzetno uspešna vinarija Lastar predstavila je tri nova vina, među kojima je ljubiteljima penušavaca posebnu pažnju privukao Lastar Brut 2016 Blanc de Blancs.

Nastao tradicionalnom metodom od sorte šardone, Lastar Brut 2016 poseduje sve karakteristike i finese koje se posebno cene u bocama vrhunskih šampanjca. Reč je o eleganciji, što i jeste zajednička crta svih vina vinarije iz Levča, a veoma sitna i postojana perlaža samo je jedan od pokazatelja umešnosti Lastarevog tima koji stoji iza ovog penušavog vina.

- Levačko vinogorje predstavlja hladniju regiju u odnosu na susedne, što daje odlične parametre za proizvodnju penušavaca. Šećer, koga ne sme biti previše, bio je bio taman kako treba, što je dobro jer u konačnom proizvodu alkohol treba da bude i nešto ispod 12 procenata, a u ovom penušavcu je 11 % – kažu u vinariji Lastar.

Deo vina odležavao je šest meseci u hrastovim bačvama od 500 litara (Tonno). Posle godinu i po dana sazrevanja na talogu kvasca u boci i na niskim temperaturama dobijen je suvi penušavac žute boje sa blagom slamnatom nijansom. Na mirisu je prisutan osećaj svežine, uočljive su arome voća gde se izdvajaju jabuka, ananas, kruška, a posebno pleni odsustvo oštrine i agresije ugljen-dioksida koji ume da poništi vrednost aroma prilikom prvog gutljaja. Ukus je kremast i veoma svež, pun, voćan i lepo izbalansiran. Poseban doživljaj donose note rumeno zarešenog tosta i brioša, što je zapravo uticaj kvasca na kojem je vino ležalo.

Lastar Brut 8

- Za visoku eleganciju važno je da grožđe bude relativno neutralno. Ne sme biti previše aromatično, jer to nije deo stila klasičnog šampanjca, i upravo je to ključ da bi karakter kvasca došao do izražaja i da se ne bi potirao sa prisutnim aromama voća. Osnovno vino je delimično ležalo u bačvama, gde je ideja da se dobije na kompleksnosti i kremastoj stukturi. Jedino je bilo bitno da se karakter drveta ne oseti, u čemu smo maksimalno uspeli. Kvasci koje smo koristili bili su neutralni, dok je fermentacija rađena na niskim temperaturama. Veoma je važno da u osnovnom vinu ne budu prisutne jake arome, jer nakon sekundarne fermentacije, kada se ugljen dioksid razvije do kraja, on ih dodatno pojačava što nas udaljava od željenog stila prefinjene elegancije. Tu se mora biti jako oprezan i zato smo ponosni kako je sve ispalo budući da su greške česte tokom tog procesa – napominju iz vinarije.

I dok bi klasična preporuka za idealno uparivanje Lastar Brut 2016 usmerila ka gastronomskim specijalitetima kao što su jastog, salate sa kremastim sosevima, pasta sa četiri vrste sira ili gambori, posebno imponuje što je u ovom slučaju dobijen proizvod koji nije namenjen isključivo proslavama ili letnjoj atmosferi. Naime, Lastar Brut 2016 ohlađen na 8-10 °C ozbiljno je vino za svaku priliku, idealno za prave ljubitelje šampanjaca, ali i početnike koji tek treba da se zaljube i zagaze u svet mehurića. A ono što tim vinarije Lastar posebno raduje jeste činjenica da je i naredna berba 2017 donela takođe izvanredan rezultat.

nazad na vrh

Srodni tekstovi