Vranac i prokupac kao dva vrhunska aduta

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Vranac i prokupac kao dva vrhunska aduta

Susret vodećeg hercegovačkog vinara Radovana Vukoja i vlasnika topličke vinarije Doja Gorana Todića, koji ga je kao domaćin dočekao u Wine Garden Bar & Shop u Beogradu, bila je prilika za razmenu iskustava na temu dve najvažnije crvene autohtone sorte u regionu - vranca i prokupca!

S jedne strane Vukoje je sortu vranac uzdigao na pijedastal najcenjenijih u regionu, dok iz Doje poslednjih godina izlaze možda i ponajbolji prokupci, svakako među najcenjenjima. Oba vinara su se brzo složila da su upravo to sorte koje treba da donesu identitet ovom podneblju u crvenom segmentu, a međunarodne nagrade koje osvajaju za vina od njih govore tome u prilog.

Kao poslednji dokaz poslužilo je vino Breg Prokupac 2017 vinarije Doja, koje je na nedavno objavljenoj godišnjoj listi Vino.rs  završilo kao najbolje ocenjeni prokupac u 2020. godini.

- Možeš ti da napraviš kaberne da bude najbolji, ali ljudi će te u svetu pre prepoznati po prokupcu - konstatovao je u jednom trenutku Todić.

Vukoje Doja 4

Dajući pregršt pohvala topličkom prokupcu, uz mišljenje da je baš to kako radi Doja pravac u kojem bi sorta trebalo dalje da se razvija, kao veliki poznavalac vina iz čitavog regiona Vukoje se nedvosmisleno izjasnio da je jug Srbije idealan baš za crvene sorte.

Što se vranca tiče, za njega je to definitivno najbolja sorta istočne Hercegovine, koja u vrhunskim berbama daje vina koja mogu 300 godina stajati! Inače, vranca u istočnoj Hercegovini danas ima na nekih 600 hektara i apsolutno je dominantna crvena sorta u tom delu, dok prokupca u Srbiji ima znatno manje, ali se i sve više sadi.

- S prokupcem se dosta eksperimentiše poslednjih godina i sad ga ima Šumadija, Toplica, ima ga po Vojvodini. Prosto se razdvajaju stilovi po teroaru, što je dobro za sortu, ali i ljude da mogu da osete razlike, a ne kao ranije - kazao je Todić naglasivši da oni u vinariji veoma vode računa o prinosima i još „trista čuda da se prilagodimo njegovim osobinama“.

Vukoje Doja 6

Naravno, Todić je iskoristio priliku i kao domaćin predstavio gostu i ostala svoja vina, uključujući i odlični roze od prokupca Rose 2019 Doja, te pozvao gosta da prvom prilikom svrati u vinariju. Ali, pre toga će po svoj prilici biti gost kod Vukoja u Trebinju.

Ko zna, možda se iz ovog susreta dvojice vinara koji ispisuju savremenu regionalnu vinsku istoriju s vinima od dve autentične sorte pretvori i u neko novo buduće vino koje će objediniti ta iskustva!

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama