Crveni zmajevi iz Zmajevca

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Crveni zmajevi iz Zmajevca

Iz vinarije Zmajevac najavljuju novo polusuvo desertno vino od autohtone sorte crna tamjanika. Ali dok ne odrade etiketu vredno sakupljaju nagrade sa najvažnijih međunarodnih takmičenja za svoju crvenu sortnu ergelu u kojoj je je i jedan, po svemu sudeći sasvim neobičan vranac koga uskoro više biti neće.

I pre nego zavirimo ispod zatvarača i otkrijemo šta to čini crvena vina Zmajevca, želimo prvo da saznamo kako je i po čemu ova mlada šumadijska vinarija, zanimljiva međunarodnim vinskim ekspertima, dobila ime?

- Vinarija Zmajevac dobila je ime po lokalitetu u kome je. Deo sela Lipovac gde se nalaze vinogradi i vinarija se naziva Zmajevac po legendi da zmajevi dolaze u podnožje brda na izvor da se odmore, napoje i nastave dalje svojim letom ili zadatkom - objašnjava Nikola Krgović, mladi direktor vinarije.

Zmajevac Nikola
Nikola Krgović, direktor vinarije

Da zmajevi ne odlete odmah otvaramo Prokupac 2017 Zmajevac sa bronzanom oznakom medalje nadmetanja Decanter 2020.

Boja je ono što na prvi pogled odvaja prokupac iz berbe 2017 od većine vina ove sorte u Srbiji. Prilično duboka i tamna, nimalo ne podseća na ružice koje su svojevremno bile opštepoznati etalon prokupca. Tu je i intrigantnih 14% alkohola lepo uklopljenog u primetne kiseline ali koje dolaze iz pozadine, postanu izražene tek kad se kao eho odbiju od nepca gde suptilnost tanina čini ovo vino finim kao plišana  rukavica. Aromatski profil treba sačekati da se otvori, najbolje je zadržati vino malo u ustima. Tad krenu da se zaigravaju zrele marela višnje, šumske jagodice, a sve u smeru da se u završnici pojave tanane ali ozbiljne mirisne note tek raspakovanog svetložutog vojničkog kaiša.

Dolazak godina pred nama je ono što će dodatno porasti u vinu Prokupac Zmajevac je jer prvi prokupac iz ove vinarije bio iz berbe 2016, zapravo blend dva vinograda. Jednog starog i veoma iskusnog i drugog mladog, ovog sa jednog hektara površine samostalno zastupljenog u boci koju degustiramo. I čije će grožđe u smislu kompleksnosti vinu svake godine dodavati po kakav novi dragulj.

zmajevac prokupac

U bronzanoj sa Decantera berbi 2017 primetno je još nešto. Prelazak iz garažnih uslova u podrum nove vinarije, samim tim poboljšanje uslova proizvodnje i nege vina, više slobode i mogućnosti za tehnologa/konsultanta Marka Malićanina. Nakon dve nedelje maceracije vino nadalje odležava u bariku od srpskog hrasta kitnjaka.

Jedino što pomalo plaši u čitavoj priči je mogući šumadijski dvoboj autohtonih zmajeva: Zmajeviti iz vinarije Despotika protiv Prokupca iz Zmajevca. Hoće li biti vatre i dima, hoće li leteti vinske krljušti pitamo Nikolu?

- Do borbe zmajeva dolazi eventualno u nekom drugom kontekstu, jer pravi zmajevi ratuju protiv zlih aždaja ili ala i lamija koje spaljuju sela, otimaju devojke i pritom sa sobom donose gradonosne oblake da unište srpske useve i vinograde. Naši su zmajevi dobri zmajevi i lete zajedno.

Elegantna zlatna nalepnica prestižnog nadmetanja Concours Mondial de Bruxelles 2020 sjaji se sa isturenih grudi debele i teške boce vina Cuvee Zmajevac 2020 perjanice vinarije. Ali zlato ne stoji usamljeno, tu je i srebrno odličje sa najcenjenije vinske smotre Decanter 2020. Ogroman uspeh u samo godinu dana za mladu vinariju iz sela Lipovac koje će ubrzo postati značajna stanica na svetskoj mapi vinskog turizma sudeći po novim vinarijama koje niču iz dana u dan debitantski nižući uspehe na domaćoj i međunarodnoj vinskoj sceni.

Zmajevac 20

Klasičan bordo blend sa relativno vodećom ulogom kaberne sovinjona (45%), bitnim učešćem merloa i osetnih 15% kaberne frana takođe je macerirao 15 dana a potom potražio svoje udobno i mirisno gnezdo u bariku od francuskog hrasta pod budnim okom Malićanina.

Kroćenje tanina i punih 15 % alkohola upravo ukazuje na istu ruku majstora koji ga je pravio. I ovo je vino fino izbrušeno, sa daleko više crvenog voća momentalno na nosu, sa kiselinama koje iz prve ruke ukazuju na zdravu kičmu vina spremljenog na način da baš svako u njemu može da uživa. Jednom rečju, etalon, difolt, pokazna vežba zbog čega je bordoška kupaža toliko omiljena među ljubiteljima vina.

U ovom trenutku završnica je čisto voćna što nimalo ne umanjuje kompleksnost ili kvalitet još uvek mladog blenda. Ima vremena za tercijarne note, dobra je decenija opservacija i degustacija pred vinom Zmajevac Cuvee 2017 koje svojim voluminoznim pojavnim izdanjem predstavlja ujedno lako prepoznatljivu metu u prodavnici, ali i ukras na rafu u svakoj kućnoj enoteci.

Sortni Vranac 2016 Zmajevac je poslednji deo slagalice jedog vremešnog vinograda. Nakupljeno iskustvo brojnih berbi, smena dana i noći, godišnjih doba i vinogradara koji su ga radili što se ponekad ili gotovo uvek može prepoznati u vinu iz starih vinograda a što možda pomalo nedostaje Prokupcu i vinu Cuvee, u ovom je vrancu apsolutno prisutno. Nakon berbe 2016 vinograd na pola hektara koji je mnogo toga od sebe decenijama davao vrancu i prokupcu, povađen je i mesto njega je nikao mladi nasad kaberne frana prisutan već u vinu Cuvee.

zmajevac vranac

Gotovo iste boje i potpuno iste količine alkohola (14%) kao prokupac, ali daleko gušći je od tog vina ovaj vranac. I još jednom pohvala enologu jer je vino zadržalo svu snagu i strast sorte ali u maniru rasnog paradnog ždrepca koji izvajanom muskulaturom i gracioznošću voćnih nota donosi osmeh na lica degustatora, a ne grč nekom pomamnom vinskom energijom.

Vranac 2016 Zmajevac je izvrstan pokazatelj kako se i zbog čega ova sorta toliko uzgajala u Srbiji svojevremeno. Naleti slasti crvenih bobica u veoma harmoničnom sadržaju izdižu se sa univezalno primamljive strukture idealne za sva mesa, srpske kuvane specijalitete, pa čak i torte i kolače. Ovo vino možda nema one kiseline koje ugrizu za nepce pa ne puštaju, ali zato ima tu neodoljivu slast za novi sledeći gutljaj.

Na kraju krajeva, Vranac Zmajevac 2016 jeste vino za doviđenja i srećan put, opraštanje sa jedim vinogradom i jednom sortom koja je sastavni deo vinske istorije Srbije. Ali i porodični good bye, pogotovo ako znamo da su Krgovići iz Lipovca rod rođeni sa onima iz Crne Gore iz vinarije Krgović koja radi čuveni vranac Arhonto i da su ljubav prema vinogradu i vinu odande i poneli. A prema vrancu pogotovo. |

Crna tamjanika sasvim spontano

Polusuva desertna Crna tamjanika nastala je iz mladog vinograda gotovo slučajno.

- Vino je nastalo potpuno spontano jer po prvi put u vinariji nismo radili roze što je samo dokaz da od dobrog grožđa može svašta lepo da se dobije - priznaje Nikola.

nazad na vrh

Srodni tekstovi