Dva velika iznenađenje iz Čokota

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Dva velika iznenađenje iz Čokota

Župski vinar Radovan Đorđević sprema u svojoj vinariji Čokot oranž vino od sorte tamjanika iz berbe 2019.

Vino je šest meseci fermentisalo i maceriralo na talogu u buretu specijalno napravljenom za ovu vrstu proizvodnje, u kojem se nalazi „zmija“, cev za hlađenje. Nakon toga prebačeno je u bure gde se ranije nalazilo vino Radovan Tamjanika 100% i u kojem je ostao talog od tog vina, što je ovoj oranž tamjanici dalo punoću i zaokružilo je. Nakon smirivanja u inoksu vino je pretočeno u boce bez filtriranja i upotrebe vinobrana i trebalo bi da se nađe na tržištu krajem godine.

vinarija Radovan 200 00081

To nije jedini novitet koji popularni župski vinar sprema do kraja godine. Naime, ekskluzivno smo imali priliku da probamo i Radovan Petit Verdot/Prokupac 2019, koji će biti dostupan od septembra. U pitanju je vino koje dolazi iz vinograda na kojem je 2016. godine posađeno 2.700 čokota prokupca i 300 sorte pti verdo, kako bi se već u muljanju dobila odgovarajuće kupaža.

Posle 17 dana maceriranja vino je ušlo u bure od 500 litara od srpskog hrasta u kojem odležava već 18 meseci i ovih dana bi terbalo da uđe u bocu, takođe bez filtriranja. Ono što je već sada vidljivo jeste da je tih desetak procenata pti verdoa u velikoj meri promenilo karakter prokupca tako da će biti veoma intreresantno videti kakva će biti reakcija tržišta i stručnjaka.  |

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi