Čari fruškogorske frankovke

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Čari fruškogorske frankovke

Čini se da bi Frankovka IN 2018 vinarije Ilić Nijemčević iz Bikić Dola sa zapadnih obronaka Fruške gore i nedaleko od Šida zbog nesumnjivih kvaliteta mogla biti značajan subjekt u nastojanju da i frankovku, poput grašca, kadarke pa i tamjanike, uvrstimo u paletu sorti poreklom iz ovdašnjih krajeva. Pritom, ne probati ovo vino bila bi velika šteta za svakog pravog vinoljupca!

Kafa! Jasan miris kafe na čepu čim otvorite bocu posebno je aromatsko iznenađenje vina Frankovka IN 2018 koje ćete kasnije uzalud tražiti u toj meri. U čaši sledi duboka, tamna, gusta, gotovo ljubičasta boja, a na mirisu i prvom utisku puno slasti. Rekli bi vino srednjeg tela za svaku priliku sa dovoljno upečatljivih tanina i malo bibera da začini. Pri prvom gutljaju istovremeno je vrlo lagano, pitko, prijatno, ali i mesnato vino čijih se 12,5% alkohola mogu hrabro izboriti i sa zahtevnijim jelima sa kutlače.

- Istina je da ovu frankovku sve više ljubitelja vina prihvata i rado je pije - kaže Gordana Nijemčević iz vinarije IN koja od 2012. godine u potpuno novom svetlu nastavlja tradiciju gotovo dva veka dugu podruma koji je izgradio i osnovao nekadašnji grof iz porodice Odaskalki a kasnije tu pogon vinarije zasnovao PP Erdevik.

Goca Nijemcevic (11)
Frankovka za nova dostignuća, Gordana Nijemčević

Stari vinograd koji su porodice Ilić i Nijemčević kupovinom poseda zatekle i u kome je 1.700 čokota frankovke, posađen je 2006. godine, dok je ista količina loze pridodata tačno deset godina kasnije oko vinarije. Nije se išlo na veće površine kako bi puna pažnja mogla da se posveti grožđu, pri čemu se prinos planira do maksimalnih dva kilograma po čokotu. Godišnja proizvodnja vina od ove sorte koje se radi siključivo u inoksu je oko 3.500 litara i kompletno je usmerena na domaće tržište.

Kada se potpuno otvori u čaši, ili dan kasnije nakon otvaranja boce, sve intenzivnija crvena ribizla, malo maline i po koja višnja povešće „aromatsko kolo“ vila iz Bikić Dola da zaigraju veselo na nosu i ukusu ostavljajući u završnici fine naznake herbalih nota pa i šumskih jagodica. Vino je u početku čak nekako slatkasto, ali kasnije taj doživljaj bledi, struktura postaje sve suvlja, čvršća, a harmonija blistavija. Uopšteno, frankovka se iskazuje kao izvanredan gastro par idealan uz gulaš od divljači ali i druga kuvana i barena mesa u sosovima od vina. Pogađate, od frankovke koja je jednostavno perfektan prijatelj u kuhinji ali i solo za stolom.

- Godina 2018. je barem u našem kraju bila izuzetna za crvena vina, kako za merlo, tako za frankovku - otkriva Gordana. - Naš podrumar Miroslav Zerecki i tehnolog Jovan Popov slažu se da vino ima dobar potencijal odležavanja i sazrevanja te od preostalog vina koje nije flaširano i narednih berbi verovatno ćemo napraviti nekakve eksperimente u podrumu. Postoji mogućnost delimičnog korišćenja drveta kako bi dobili još viši nivo kompleksnosti i punoće iako smo sa vinom, baš kao i svi koji ga probaju, izuzetno zadovoljni.

Herbalnost koja uz sve fine voćne i začinske note ostaje u pamćenju, atributi su da više pažnje ubuduće usmerimo na sortu koja se možda baš iz ovih krajeva uputila ka severu i severozapadu da nađe domovinu u kojoj će je vredni vinari s ponosom uzdizati na svetskoj sceni bilo da se zove modra frankinja, blaufrankiš, blauer limberger, frankonia, kekfrankoš. Ili jednostavno - frankovka!

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi