Štampar, vodeća vinarija Međimurja

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Supernova donosi vina Štampar u Srbiju Supernova donosi vina Štampar u Srbiju

Vina vinarije Štampar koja je u Hrvatsku donela prvo Decanterovo zlato za penušavac, kao i prvo zlato za vino od sorte sovinjon blan za Međimurje, uskoro će se zahvaljujući firmi Supernova naći na srpskim policama.

Degustacija šest etiketa od kojih će za početak tri uvesti Supernova kao najveći uvoznik i distributer vina, našlo se pred profesionalcima u degustacionoj sali ovog preduzeća. Vlasnik vinarije Štampar David Štampar i Decanterove sudije Saša Špiranec i Igor Luković vodili su degustaciju a prvi je čaše ovinio penušavac Urban White Extra Brut 2020 od sorte pušipel koja je kao zvezda događaja prikazana u tri različita stila vina.

Pušipel, ovde poznat kao furmint, ili šipon u Sloveniji, te moslavac ili mozler u Austriji, sorta je veoma popularna na krajnje severozapadu Hrvatske, na tromeđi sa Slovenijom i Mađarskom a sve više i u Srbiji. Regija poznata kao Bregovita Hrvatska u potpunosti opravdava ime valovitim reljefom, hladnim zimama pogodnim za kasne i ledene berbe, te dosta toplim letima, gde kvalitet položaja veoma zavisi od orjentacije vinograda i dužine sunčanih dana. Posebno osunčane padine daju posebno kvalitetan plod, a vinograd Mađerkin breg, izuzetno strm i sa kaskadama koji pripada vinariji Štampar, najbolji je od svih položaja u Međimurju, tvrde.

štampar (3) result
Dekanterov sudija Saša Špiranec na degustaciji vina Štampar

Uz penušavac biće uvezen i izuzetno traženi Classic Pušipel (furmint), osvežavajuće belo vino visokih sočnih kiselina koje doslovno prati aromatiku finog suvog cveća i brioša otkrivenu u penušavcu. Izuzetno je prepoznatljiv po neobičnom kruškolikom obliku boce sa jako dugim grlićem koju su u Štamparu specijalno dizajnirali za vina od ove sorte koja bi trebala biti Međimurski odgovor na rizlinge iz tih krajeva. Inače, tendencija svežine i nižih alkohola primetna ovde sa 12%, kao i fina nota mineralnosti što povezuje sva vina, moguće je da su sastavni deo tajne zbog čega su Štampar vina toliko dobro ocenjena u Londonu.

Stilski sličan ali daleko voćniji je Sauvignon koji je sa Decantera upravo doneo zlato a da, po sovinjonu, daleko poznatije vinske zemlje poput Austrije ili Slovenije nisu ove godine dobile nijedno. Rađen u stilu Loare nudi na nosu note paprike i koprive ali ne napadno kao novozelandski sovinjoni, da bi potom raskrilio arome žutog grejpa i limete. Jedno sveže, lepo i izuzetno harmonično vino, vrlo lako za piće.

284277452 443560187775176 7578735417927168185 n (1)

Nije nemoguće da se uskoro pojave i druga vina ovog proizvođača koja smo probali jer je vinarija poznata po jako dobrom odnosu cene i kvaliteta. Posebnu pažnju privukao je Pinot Sivi, jedna sasvim drugačija priča. Kremasto i sočno vino prepuno žutih krušaka i jabuka na mirisu i ukusu uz obećavajuću nit mineralnosti i tek trun vanilaste slasti kao dokaz boravka četiri meseca u velikim bačvama.

Za kraj jedno crveno i jedno desertno vino. Kupaža kabernea i gamea skraćene maceracije (10 dana) gde je 80% vina odležalo u velikim drvenim bačvama, a ostalo u novom bariku na nosu otkriva voće i, neko reče, miris karmina. Na ukusu je ovaj spoj Bordoa i Burgundije zbilja lagano, pa ponešto i začinsko vino, biberasto, gde sa svega 11.5% alkohola dođe kao melem u okruženju žestokih plavaca ukoliko ga pijete u Dalmaciji.

I kao potvrda mogućnosti teroara, ledena berba Pušipel Presstige 2007 u pakovanju od 250 ml. Berba je bila 22. decembra a nakon fermentacije duge pola godine dobijeno je slatko vino (61 gr/l šećera) sa 13,5% alkohola, sočno i pitko zbog primetnih kiselina.

Prijatno, skladno, autentično iznenađenje baš kao i sva Štampar vina koja smo probali.   |

nazad na vrh