Poklonite joj buket vina

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Poklonite joj buket vina

Praznik kojeg se uglavnom sete šefovi, učitelji i deca, a manje muževi i mladići, Dan žena 8. marta je u neku ruku najava proleća, lepote, mirisa. Pa neka tim stavkama doprinese i vino.

Pitali smo pojedine dame s ovdašnje vinske scene koje bi i kakvo vino volele da dobiju na poklon za tu priliku, odnosno da li postoje vina koja žene u principu više vole da piju.

Magaza Pinot 20

Dragica Milanović Agatonović (Magaza)

- Žene obično traže ona slatkasta, pomalo egzotična, mirišljava, koja ostavljaju dobru i dugu završnicu. Kao prava ljubav. Inače, vino je odličan poklon za 8. mart, a ja bih volela neko belo gde fokus stavljam na tamjaniku. U Srbiji definitivno vole tu sortu ali se ne bih ljutila ni na neku stranu etiketu, čisto da napravimo poređenje sa domaćim vinima.

Gordana Nijemcevic

Gordana Nijemčević (IN Vinarija)

- Kada kažu ženski poklon za 8. mart, svi misle na neko  roze vino i da ta boja ide idealno uz poklon. Ali vino je više od ljubavi, ono je i strast, pa sumnjam da bi neko imao nešto protiv takvog poklona. Lično priželjkujem dobro crveno špansko vino ili još više vrhunski sovinjon blan.

MAJA MILOSEVIĆ

Maja Milošević (Probus Vineyards)

- Rekla bih da postoje ženska vina. Pre svega traminac zbog doze aromatske slasti i kao polusuvo vino. Mali je procenat žena koje su usmerene prema robusnijim vinima. Vole ono pitko u kojem mogu duže da uživaju. Ja bih svakako volela da dobijem vino a poklonu se u zube ne gleda i ne bih se bunila koja god etiketa da je u pitanju. A koje konkretno, to sve zavisi od raspoloženja i društva i onoga šta nosi taj dan sa sobom.

Veritas 021

Jelena Ćuković (Veritas)

-  Naravno da postoje ženska vina, lepršava, lagana, lepa za nepce i raspoloženje. Kada bih mogla da biram poklon za 8. mart to bi svakako bilo belo vino. Baš onakvo kakvo sam opisala, a lično sam ljubitelj sorte sovinjon blan.

Chateau Prince 61

Maša Blagojević (Chateau Prince)

- Postoje ženska vina, evo mi smo baš napravili šardone Princess. Žene inače vole nežna vina, da imaju slasti ali ne previše, te pritom nose u sebi nekakvu skrivenu tajnu. Vino je mislim savršen osmomartovski poklon za svaku ženu, a ako bih mogla da biram odabrala bih neki lep magični roze kao što je naša Magija od sorti kaberne i merlo.

Legat Djurdjevica 008

Đurđević Aleksandra (Đurđevića Legat)

- Dosta me ljudi pita da li postoje ženska i muška vina. Ne delim ih i ne volim da ih delim, svako pije šta mu leži i odgovara. Vino je lep i prigodan poklon za 8. mart, nekakav lep roze, pogotovo kad ima ime kao Sestre, kako se zove naš roze od merloa i koji je posvećen kompletnom ženskom rodu. Što se mene tiče više volim suvo vino, a s obzirom na to da ide proleće treba se okrenuti belim i roze optimističnim bojama.

Ana Naglić2

Ana Naglić (vinarka)

- Vina nisu ni muška ni ženska već univerzalna. Vino je dobar poklon bio to 8. mart, Božić, uvek… I sigurno ne bih odbila Krug ili neki supetoskanac. Svi misle da su ženska vina sladunjava, lakog tela, ali ona koja ja pravim su sva suva i punog tela. Konkretno, šampanjci madam Clicquot nisu nimalo sladunjavi, baš kao što nisu lepršava vina Alesije Antinori. Žene koje su razvile viši stepen vinske kulture ne traže isključivo arome i lakoću postojanja u vinima.

vinarija Malca 015

Jelena Đošić (Podrum Malča)

- Vino je savršen poklon za 8. mart pogotovo ako ga pokloni voljeni muškarac. Lično uživam u ispijanju belih vina, međutim naša nova barik Frankovka je jedino crveno vino koje mi prija, u kojem zbilja uživam i koje bih posebno volela da pijem za ovaj praznik. Nema mnogo tanina i ima te fine kiseline što mi u žargonu kažemo „tera na još“. Istina je da muskatna i poluslatka voćna vina mogu biti neki ženski izbor, ali postoje i one žene koje piju ozbiljna vina sa dosta tanina dok ova nežnija koja sam pomenula muškarci teže piju.

Verkat vinarija 027

Nataša Vrkatić (Verkat)

- Ne verujem da postoje muška i ženska vina. Vino je individualno, svako je drugačije u drugačijoj atmosferi. Inače, svako vino je dobro kao poklon a ja bih lično volela da dobijem moravu u beloj kupaži Beli Aksiom Deurić ili kaberne fran Frank Bora.

Tri oraha Magellan 02

Ana Vraneš (Tri Oraha)

- Razlika u muškim i ženskim ukusima postoji, to da. Ali ne bih rekla da postoje muška i ženska vina. Lično volim i muška i ona malo manje muška. Vino je kao poklon uvek dobra ideja, kako za 8. mart, rođendan, Dan zaljubljenih, Novu godinu… Ma vino je najbolji poklon i sa njim se nikada ne greši. Sad, ne znam koje bih volela da dobijem ali upravo jednoj gospođi na poklon nosim plišani magnum Tri Oraha, tačnije magnum našeg vina, poklon paket u specijalnoj kutiji od pliša. I sigurna sam da ne grešim.  |

Foto: Ivana Čutura, Slobodan Vidović, arhiva
nazad na vrh

Srodni tekstovi