Osvajaju li žene vinski svet?

Foto: S. Vidović Foto: S. Vidović

Pre nekoliko godina nisam baš puno razmišljala o „vinskom svetu i ženama“. Uključujući se sve više u život vinogradara i vinara shvatila sam da su tu žene, u ovim našim krajevima, tradicionalno prikazane kroz prizmu kućnih poslova: kuvanje, pranje, pospremanje i bavljenje decom.

Kuvanje je takođe deo pomoći u vinogradarstvu, jer žene kuvaju ručak za svoje muževe i radnike u vinogradu ili u podrumu. U vinogradarstvu i u vinarstvu puno je poslova koji zahtevaju „mnogo ruku” pa i žene nađu svoje mesto u tom lancu od plevljenja do podvezivanja loze, okopavanja i branja grožđa, ali i u mnogim poslovima u samom podrumu tokom pravljenja vina i njegovog održavanja.

Ostali radovi, pogotovo oni teški fizički vezani uz polje, nekako su isključivo zbog fizičkih predispozicija pripisivani „muškim poslovima” i muškarcima namenjeni. Tako je u ručnu berbu grožđa što je posao koji zahteva fizičku snagu uglavnom išao „jači pol“, mada se danas sve više žena uključuje upravo u taj deo procesa.

Kragujevac 2022 radionice 06
Foto: Ivana Čutura

Znači, žene jesu uvek radile u pozadini i bez njih većina vinarija ne bi mogla postojati, ali fokus je uvek bio na muškarcima koji predstavljaju pojavnu stranu vinarije. Ovakva percepcija žene se održala jako dugo, možda i do danas. No vremena se menjaju. U svetu vina, do skoro čvrsto u rukama muškaraca, polako se pojavljuju i žene.

Nekoliko zadnjih godina u novinama i na portalima društvenih medija otkrivamo žene koje lagano u vinskom svetu zauzimaju mesto koji je još uvek pod snažnom muškom dominacijom.

I u proizvodnji vina se sve više pojavljuju žene. Takođe, diploma enologa kao i somelijera više nije prvenstveno primamljiva muškarcima, već i ženama čija se vina sve više hvale.

Uloga žene u vinskom biznisu vidljiva je i u marketingu koji je sve bitniji. Ona ima specifičan odnos prema vinu i to se oseća, kako u proizvodnji vina, vođenju i organizaciji vinarije, profesionalnoj praksi gde nastupa kao enolog ili somelijer. Njeno se mišljenje sve više usvaja prilikom degustiranja i ocjenjivanja vina, u kupo-prodaji, izboru vina u određenim prilikama…

Doja Gorski sir 31
Foto: Ivana Čutura

Žene su u marketingu, hteli to muškarci priznati ili ne, ipak u prednosti što može biti posledica činjenice da su žene veoma važna ciljna grupa pri prodaji vina.

Pretpostavka je dugo vladala da one vole lagana, uglavnom bela i manje kisela vina. Ali sada i fina crvena vina s vremena na vreme postaju sve privlačnija današnjoj ženi koja više ne pije samo penušavo ili belo. Dakle predrasuda da žene žele piti samo lagana, mekana vina jednostavno više ne stoji.

Ipak, vrednost vina za ženu je drugačija od one za muškarca. Svaka boca je luksuzna stvar za žene, a za muškarce više statusna i kolekcionarska stvar. Odabir nikad nije lak a odabir pravog vina za svaku priliku može potrajati dugo.

Žene su tu idealne za probe jer ne žure i pokušavaju dopreti do svih ukusa i aroma. Ukus će uvek ostati subjektivan i razlikuje se od osobe do osobe ali u vinskoj priči strast i iskustvo takođe igraju važnu ulogu.

U osnovi vino je piće za sve, u kojem se može uživati uz odličan obrok a bilo kao vinar ili kao kupac, žene su definitivno stigle u svet vina.    |

nazad na vrh