Pet srpskih noviteta na vinskoj sceni

  • Objavljeno u Vesti
Pet srpskih noviteta na vinskoj sceni

Vinoteka OURS usmerena isključivo na domaće proizvođače predstavila nam je pet po mnogo čemu zanimljivih srpskih vina koja su početkom proleća stigla na police. Evo šta je posebno privuklo pažnju Mladena Radunovića, vlasnika OURS prodavnice vina i rakija, jednog od najboljih poznavalaca ovdašnje vinske scene.

1. Bagrina 2022 Traško: Oznaka na etiketi Limited Edition znači da treba požuriti i kupiti bocu dok ih još ima na stanju! Bagrina kao autohtona sorta privlači pažnju samom pojavom. Nije jednostavno povezati u aromatskom smislu ovo vino s 12% alkohola sa bilo kojim poznatim suvim belim vinom. Dolazi sa brda Bukovo iz Negotinske Krajine, vinarija Traško je mlada ali velikih očekivanja a Bagrina je za skoro sve ljubitelje vina još uvek enigma intrigantna za analiziranje. Pravo iznenađenje!

2. Chardonnay barrique 2021 Rebus: Palićka vinarija koja se diči zlatom sa Decantera za kupažu merloa, kaberne sovinjona i probusa pod etiketom Rebus crveni 2018 predstavlja sada sortni šardone odležao šest meseci u bariku. Na vinu se očito ozbiljno radilo jer ga je hrast tek toliko „liznuo“ da bude spektakularno.

OOURS vina 016
Vlasnik vinoteke OURS i jedan od najboljih poznavalaca ovdašnje vinske scene - Mladen Radunović

3. Cargraš 2022 Imperator: Organska vinarija s Fruške gore je vino od sorte grašac koja je u velikom naletu popularnosti „obukla“ u intrigantnu etiketu linije Optimus, rad svetskih brendmejkera studija SVIDesign.com. Cargraš je igra reči a u boci je sočno, osvežavajuće i istovremeno nešto kompleksnije vino odležavalo osam meseci na talogu.

 4. Geronimo graschatz 2021 Erdevik: Dobro poznati grašac jedne od najnagrađivanijih vinarija Srbije sa malo izmenjenom etiketom. Zelena svežina dopire iz čaše pred udar visokog ekstrakta, a kako je nekad izgledala etiketa pogledajte ovde.

5. Sauvignon 2023 Arsenijević: Vino potvrđuje visok kvalitet vinarije iz Vinče kraj Topole ali i to da je Šumadija dobar teroar za ovu sortu. Super sveži, kompleksni i sa priličnim telom Sauvignon 2023 je u maniru pitkih Arsenijevićevih sovinjona, ali svakako najsuvlji do sad. Prava kruna belog vina kojoj je na etiketi umesto imena dovoljno napisati Sauvignon!   I

nazad na vrh