Koje je najbolje vino?

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

10-barrels-cabernet-sauvignon-2007

Ne postoji najboje vino, već doživljaj – zaključak je ankete sprovedene na Facebook stranici online magazina Vino.rs, gde je postavljeno pitanje: Koje je najbolje vino koje ste probali u 2011?


I tu nema šta da se prigovori. Pijenje vina je pre svega doživljaj, a u pravom društvu i u pravom trenutku svako vino može da – uzleti! Posle, kako kome...
Ali, ako ostavimo po strani opšte mudrosti, izgleda da je ove godine po ukusu posetilaca FB stranice Vino.rs najbolje vince - Chateau Kamnik Cabernet Sauvignon Ten Barels! I to poprilično ubedljivo sa 40 glasova, što na svoj način govori o usponu mlade vinarije iz Skoplja, koja se u svega nekoliko godina nametnula kao kreator novog stila makedonskih vina, modernih i aromatičnih, nastalih od internacionalnih sorti, a od kojih se Cabernet Sauvignon Ten Barels izdvaja kompleksnošću i balansom.
Drugo i treće mesto na listi najčešćih odgovora razdvojio je svega jedan glas: Chardonnay Radovanović (22) i Zlatan Plavac Grand Cru (21). Radovanovićev šardone je već doajen među najboljim i najpopularnijim srpskim vinima, a plavac Grand Cru 2008 Zlatana Plenkovića šampion je ovogodišnjeg najvećeg ocenjivanja vina u Hrvatskoj – Sabatina!
Još dva hrvatska vina (i to oba od sorte plavac mali) našla su se među Top 5: Matuško Dingač Superiore i Plavac Mali Korta Katarina Rubens, private reserve, oba sa po 17 glasova.
Brunello di Montalcino, iliti sanđoveze iz toskanskih vinograda u okolini Monatlčina, te Marina Cvetić Trebbiano bili su najviše spominjana italijanska vina ovom prilikom, a slavni (&trendy) Chateauneuf du Pape, najpoznatije vino oblasti Cotes du Rhone u Provansi, najbolje plasirani Francuz!
Listu 10 najboljih zaokružuju Tamjanika Podruma Ivanović i Krš Crni 2010 Blatina, od kojih je ovaj poslednji, proizveden u maloj hercegovačkoj vinariji, možda i najveće iznenađenje ove male FB pitalice.
Inače, do ponoći 10. decembra, do kada smo najavili da ćemo nagraditi troje učesnike u ovoj maloj igri pitanja i odgovora, ostavljeno je 490 glasova, raspoređenih na tačno 100 odgovora! Bilo je među njima i onih neobaveznih, ponekad duhovitih, poput: „NEvino Smile" ili „Tatino" ili „Ja i vino", pa do „Neko crno, nemam pojma kako se zove"! Ma nije važno kako, važno je da se  - pije!
Konačno, kao što smo i obečali, troje naših čitalaca koji su odgovorili na postavljeno pitanje dobiće kao mali znak pažnje novo vino na tržištu - Slovenski san 2007. Vino je proizvedeno u ograničenoj seriji od 3.000 flaša u Vinariji Jelić, a dobijeno je od stare srpske sorte kameničanka, iz vinograda starih preko 50 godina!
Pošto ovo nije bila nikakva nagradna igra, troje srećnih dobitnika izabrano je tako što imena onih koji su odgovorili na pitanje ispisali na ceduljice, promešali i - bez žirija, pravilnika, svedoka, sudija i sličnih stvari – izvukli tri imena: Jelena Dundic Moldovanov, Nirvana Bosiljcic i Vladislav Filipović.
Molimo svo troje da nam pošalju svoju tačnu adresu na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., kako bi im Slovenski san što pre stigao! 
nazad na vrh

Srodni tekstovi