Najbolja vina, rakije i somelijeri Srbije

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

U Privrednoj komori Beograda 5.oktobra 2012. godine, održana je Konferencija za štampu povodom održavanja Nacionalnog takmičenja za najbolja vina i rakije Srbije i Nacionalnog takmičenja za najboljeg somelijera Srbije. Tom prilikom saznali smo i brojne druge zanimljive informacije u vezi daljeg napretka srpske vinske priče, ali i uređivanja stanja u domaćem vinarstvu.

Nacionalno takmičenje za najbolja vina i rakije - Srbija 2012 i Nacionalno takmičenje za najboljeg somelijera Srbije održaće se od 22. do 25. oktobra 2012. godine po strogim pravilima Međunarodne organizacija za vinovu lozu i vino – OIV i Međunarodne asocijacije somelijera – ASI. Stručnost i nepristrasnost ocenjivanja bi trebalo da obezbedi međunarodni sastav žirija, stručnjaci koji dolaze sa Kipra, iz Italije, Rusije i Slovačke, a specifičnost ovogodišnjeg takmičenja je da će, osim organoleptičkog (senzornog) ocenjivanja, biti primenjena i analitička metoda analize sastava vina (alkohol, ostatak šećera, vrsta kiseline i ukupna kiselost, PH vrednost) putem instrumenata Oueno FOSS. Na završnoj manifestaciji „Srpskom festivalu vina i rakije - Srbija 2012", koja će se održati 26. i 27. oktobra 2012. godine u hotelu Putnik-Tulip In, posetioci biti u prilici da degustiraju vina i rakije i tom prilikom će se u prisustvu zvaničnika proglasiti pobednici i uručiti diplome. Nacionalno takmičenje za najbolja vina i rakije Srbije i Republike Srpske bi od sad trebalo da se održava svake dve godine.

Nikola Minić, vođa projekta „VINSKI PUTEVI SRBIJE", podsetio je da je Ministarstvo finansija i privrede - Sektor za turizam, početkom 2010. godine pokrenulo projekat signalizacije vinskih puteva u Srbiji. U okviru tog projekta su definisani vinski putevi Srbije: Palić, Fruška gora, Vršac, Šumadija, Podunavlje, Negotin, Župa, Niš, Knjaževac, Jagodinsko vinogorje i Vinske laze. Krajem 2011. godine završena je signalizacija za vinske puteve Fruške gore, Palića, Oplenca i Župe, a do kraja 2012. godine treba da se postavi vinska signalizacija ze preostale regione.

Darko Jakšić, samostalni savetnik za vinogradarstvo i vinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je istakao da je izvoz srpskog vina u poslednje tri godine značajno povećan. Kvota za 2012. godinu za izvoz rinfuznih vina i za vina u originalnom pakovanju je već ispunjena, što je ohrabrujuće i obećava nastavak oporavka vinogradarstva i vinarstva. Pozitivan trend je i rezultat podsticajnih mera u proteklom periodu, sa ciljem da se ima što veći broj vina sa geografskim poreklom (sada su 192 vina u sistemu geografskog porekla, u odnosu na 20-tak pre četiri godine), koja će svojim kvalitetom i cenom biti konkurentna na svetskom tržištu.

Najavljeno je i da će se od 1. januara 2013. godine primenjivati novi Pravilnik o deklarisanju vina, na osnovu koga će sva vina prolaziti kroz sistem kontrole i kontrolnih brojeva i svi podaci na etiketama stranih i domaćih vina biće proveravani, nakon čega će biti izdavana uverenja u skladu sa kvalitetom deklarisanog vina.

nazad na vrh