Pomoć države vinarima i rakijarima

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

Pravilnik o unapređenju kvaliteta vina i rakije čiji je prednacrt nezvanično objavljen, vrlo brzo bi mogao dati novi vetar u jedra srpskim proizvođačima loze i njenih produkata, a nešto slično namenjeno je i rasadničarima. Osnova ideje je da se pomogne i omasovi ulazak u sistem proizvodnje vina sa geografskim poreklom, jer će ovi proizvođači moći da računaju na veće subvencije i za veći broj uzoraka, dok za vina koja nisu poreklom iz Srbije ove subvencije neće biti dostupne.

Takođe, Pravilnikom će se proizvođači animirati da češće proveravaju kvalitet svojih vina, unapređuju kvalitet na osnovu analiza i predloga, i to napravljenih isključivo od domaće sirovine. Drugim pravilnikom će se refundirati i troškovi za markice kvaliteta i porekla za vina sa geografskim poreklom.

Uz pojednice, ova vrsta materijalne pomoći biće dostupna i udruženjima koja su, kako je zamišljeno, veoma bitna u budućoj strukturi vinarstva, i koja će u cilju uspostavljanja zajedničke oznake geografskog porekla ostvariti refundaciju troškova za izradu elaborata, studija, ispitivanja, analiza, ali i angažovati profesionalna lica ili udruženja koja rade na internoj kontroli kvaliteta vina sa geografskim poreklom.

Pravilnikom će se subvencionisati podizanje matičnih zasada osnovne kategorije vinove loze, čime će se u budućnosti steći uslovi da Srbija ima dovoljno kvalitetnog domaćeg sertifikovanog sadnog materijala, a nacrtom je predloženo i subvencionisanje promocije oznaka geografskog porekla kroz nastup udruženja koja će imati zaštićenu oznaku, na domaćim i inostranim sajmovima, te reklamiranju na televiziji, sajtovima, bilbordima, časopisima, i slično.

Kako bi prednacrti bili prihvatjivi što većem broju korisnika, pozvani su svi zainteresovani da daju smislene sugestije i predloge na ova dva prednacrta slanjem istih na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Iz prednacrta se zasad vidi da će udruženja moći da računaju na refundaciju troškova za laboratorijske analize parametara kvaliteta vina i senzorsko ocenjivanje, nastalih u postupku uspostavljanja oznaka geografskog porekla, u visini od 100.000 rsd, za hemijske i fizičke analize cirka 50.000 rsd, i izradu elaborata - 400.000 rsd. Ona koja su oznake već uspostavile, za promociju mogu računati na 300.000 rsd, a za angažovanje profesionalaca radi interne kontrole mogu dobiti još dodatnih 200.000 rsd. Formulari zahteva su već pripremljeni, pa se finalizacija ovog podsticajnog državnog projekta može uskoro očekivati.

nazad na vrh