Nagrade magazina Decanter

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

Istra_sajamIstarskim vinarima u Londonu uručene nagrade magazina Decanter

Niz uglednih međunarodnih sommeliera, novinara i distributera probao je istarska vina u Londonu u sklopu predstavljanja hrvatskih vina  na hepeningu pod nazivom Fine Wine from Croatia

LONDON, 26. maj 2010. – Trinaest istarskih vinara, Agrolaguna, Arman Franc, Benvenuti, Clai, Coronica, Istravino, Kabola, Kozlović, Matić, Matošević, Roxanich, Saints Hills i Trapan predstavilo je međunarodnim trgovcima u Londonu vina većinom autohtonih sorti. Na izložbi pod nazivom Fine Wine from Croatia, istarski vinari bili su deo predstavljanja hrvatskih vina i vinskih regija u hotelu Intercontinental, koje je osmislio i organizovao vinski stručnjak Saša Špiranec. Vodeći vinski stručnjaci su istakli značajan potencijal autohtonih istarskih sorti - malvazije i terana, i upozorili kako je ono što ih ističe svežina, mineralnost i autentičnost. Predstavljeno je ukupno 38 hrvatskih vinara iz tri regije – Istre, Dalmacije i kontinentalne Hrvatske. Saša Špiranec je održao dva predavanjam i istakao kako je u Hrvatskoj registrovano oko 17.000 proizvođača. Da je ukupna površina pokrivena vinogradima - 33.000 hektara, ukupna proizvodnja oko 61 milion litara, a uzgaja se oko 200 sorti, od čega 60 autohtonih. Kao ključne sorte istakao je malvaziju, graševinu i plavac mali.

Vodeći svetski vinski magazin Decanter, istarskim vinarima je uručio nagrade osvojene na takmičenju koje tradicionalno organizuje svake godine. Među nagrađenim su Vina Matošević, Vinarija Trapan, Vinarija Roxanich, Vinarija Kozlović, Vinarija Benvenuti, AB Vina i Agrolaguna.

Najviše Decanterovih medalja osvojila su Vina Matošević – bronzanu za Albu Barrique 2008. te preporuku (kategorija commended) za Albu Robiniju 2005. i Grimaldu 2008.

Vinarija Trapan osvojila je preporuke za Robi Rosé Syrah 2009., Syrah Shulùq 2007. te Uroboros Malvaziju 2008.

Vinarija Roxanich osvojila je bronzanu medalju za Merlot 2006. a preporuku za Cabernet Sauvignon 2006.

Na ovogodišnjoj izložbi organizovano je više od 50 degustacija, seminara i predavanja.

Izjave svetskih stručnjaka

Stiven Spurie, urednik uglednog magazina Decanter: „Ovo je drugi put da probam hrvatska vina i mogu reći kako me malvazija impresionirala svežinom, mineralnošću i činjenicom da odaje osećaj posebne regije. Malvazije su imale određeni intenzitet u smislu da su ispunile usta, ali da uopšte nisu teške, a svideo mi se i teran, sa svojim prirodnim taninima“. Ocenio je kako će hrvatska vina ime na međunarodnoj sceni steći plasiranjem putem restorana, kao i točenjem na čaše u barovima.

Julia Harding, koja je isprobavala vina za najugledniju svetsku žensku vinsku kritičarku - Jancis Robinson: „Ono što je važno za događanje ovakvog tipa je izbor vina, koji je zaista dobar. Nije bilo dosadnih buteljki. Posebno sam uživala u malvaziji i teranu“, istakla je i dodala da se hrvatska vina na međunarodnom tržištu mogu pozicionirati među ljudima koje zanimaju vina sa specifičnim poreklom: „Svetu ne treba još jedan merlot. Ljudi žele piti vino na koje ne moraju potrošiti bogatstvo, ali su spremni probati nešto drugačije i autentično“.

Amy Wislocki, uticajna vinska novinarka i urednica: "U vinima posebnu pažnju obraćam na nivo alkohola i regionalni karakter. Razlog zbog kog bih kupila hrvatsko vino je taj što mi daje osećaj i ukus Hrvatske. Zato su mi se danas jako svidele malvazije, vrlo karakteristične, dobre svežine, s cvetnim i citrusnim notama i izraženom mineralnošću“.

 

nazad na vrh

Srodni tekstovi