Laki zalogaj „kumovskog“ šmeka

Laki zalogaj „kumovskog“ šmeka

Vino: Rose Nostra 2015, Erdevik 1826
Hrana: Sendvič sa belom kobajom

Specijalni, teški uslovi rada često traže najjednostavnija rešenja. Na beogradskih 34 stepeni u hladu, masivnu bocu oznojenog rozea Rose Nostra 2015 vinarije Erdevik 1826, doneo sam u školu kuvanja Il Primo u priručnom frižideru, biciklom. Naš specijalni gost, mladi, i kako se to obično kaže „veoma perspektivni“ vinar Đorđe Bikicki stigao je prvi i čeka nas u hladu.

- Vrućina, velika vrućina, i zato idemo nešto lagano uz roze - obznanio je hukčući domaćin i kuvarski učitelj Slobodan Radeta izlazeći iz usijanih kola.

Neka, nek i on malo oseti kako to izgleda klopi u rerni...

erdevik 6 Bela kobaja se previše sunčala? Naprotiv, baš tako treba za dodoatni šmek

I opet smo odmah razbili jedan taboo. Dok se tiganj usijavao na gasnoj plotni, „paklena kuhinja“ i robovanje pored šporeta izgublili su smisao: kad je napolju ovako vrelo, stajanje uz šporet dođe kao rashlađenje. Pogotovo kad je velika zamagljena čaša puna rozea prelepe losos-na-lukovinu boje u rukama, a fine, elegantne arome pod nosom. ( i erkondišn uključen na najjače)

bikicki 9Ana Anđelić, umetnica, dizajner nakita, vlasnica brenda Fucking Lion u ulozi gostujuće pomoći u kuhinji

- Nespecifično i suptilno na nosu, roze je jako lep, samo me iritira što ne mogu tačno da odredim na šta me arome podsećaju - zamišljeno degustira Đorđe vino koje imenom asocira na Mediteran (Siciliju i tamošnja „kumstva“). On, koji je vlasnik vinarije Bikicki prirodno vino i čija su vina veoma nespecifična, u potrazi za preciznom definicijom mirisnih nota? Pa njega je Nostra ozbiljno obuzela! Gledam kako petlja po telefonu, ide na GOOGLE, i sekund kasnije trijumfalno uzvikuje: Znao sam da nije pino, da je nešto drugo. Evo: merlo 90 procenata i malo kabernea. Jako ozbiljno vino...

- Jedan od najboljih rozea, veoma često ga pijem. Uostalom proglašen je za najbolji roze u Srbiji godine 2016. u izboru magazina Vino & Fino - ubacuje se Radeta dok poprečno seče lepu veknicu crnog hleba sa semenkama.

 bikicki 13Đorđe Bikicki: „Meni začini u vinu ne trebaju“

Nemam strpljenja za seckanje pa nekoliko čenova belog luka čistim udarcem pesnice. To je neka srpska verzija onoga što prikazuje Džejmi Oliver, kad satarom mlatne lukac a ljuspe otpadnu. Posle se to još samo malo doradi nožem... Ali kuda vodi to seckanje, šta zapravo spremamo uz roze?

- Sendvič, običan klasičan dobar sendvič koji nema šunku i sir, već teleću belu austrijsku kobasicu. Radi osveženja u to će ići salatica ala tzatziki, ali sa svežom tikvicom umesto krastavcem, sa naseckanom nanom umesto mirođije, uz prilog malo paradajza dobrog šljivara koji je sad u sezoni. A kao kruna, ili osnova svega svega, domaći barbikju sos, čisto malo da upije hleb.

erdevik 8

Dok se, kako Slobodan voli da kaže „grande bele“ kobasice ozbiljno zarešavaju u masti na tiganju, pa čak i da uhvate malo hrskavu koricu, rendamo tamno zelenu i jako hladnu tikvicu iz frižidera. U salatu će ući beli luk, so, biber, maslinovo ulje, dosta pavlake i onaj najvažniji začin - mnogo sitno seckane nane. Tako će ovo ozbiljno slojevito vino koje pijemo dobiti dostojan broj gastro lejera za uparivanje.

Više o novom čudu vinske Srbije sa najdužom istorijom, vinariji Erdevik 1826 pročitajte ovde

Konačno, na presečeni crni hleb prvo se nanosi sloj crvenog BBQ sosa da se malo upije. Debeli nanos zelene salate od tikvica čini neku vrstu gnezda u kom će se bele kobaje zarešene korice udobno smestiti. Ukrasi od kolutića paradajza više podsećaju na male suncobrane, jedino neophodne ukoliko se sendvič posluži na suncu koje napolju nemilosrdno prži, pa da kobaje ne uhvati sunčanica.

bikicki 4Neki rade, drugi vino ’lade (i piju)

Trenutak istine. Salata divno čisti nepce i osvežava dok sočna i slana topla kobasica zaziva rashlađene gutljaje vina. Nudim Bikickom dodatak salate ali on kaže da iskreno više voli meso:

- Vino mi se zbilja sviđa iako ne mogu da definišem taj miris koji me asocira na svašta prijatno - i dalje je neodlučan. - Tako je specifičan, ne toliko intenzivan, ali lep. Na jeziku vino ima dobru teksturu, punoću, lepo je zaokruženo i savršeno ide uz meso. Ali ubeđen sam da roze od svih vina najbolje prati kobasice. 

erdevik 13Šeširići za kobaje, da ne izgore na suncu

Naš šef kuhinje se apsolutno slaže sa ovom konstatacijom, a na moju primedbu da se u kombinaciji pojavljuje neka iznenadna slast, valjda od alkohola, i da mi se čini da u tome određenu uogu ima i jako lep hleb, potvrđuje da je hleb jako dobar i da je iz Maksija.

- Maxi je postao ozbilja meta za gastronomiju, da ne veruješ... A što se kobasica tiče, čak je možda bolja varijanta ako ih jedeš uz roze, da budu mešane, sa malo svinjetine, nego čista teleća kobasica.

erdevik 12 Nagrada za pakleni trud

Boca vina potrajala je upravo koliko i po jedan ozbiljan sendvič. Deset minuta za spremanje i deset minuta da se pojede i popije. Fast food u svom najboljem kućnom izdanju, sa aromom masivne uglađenosti i elegancije koje je vino, kako pakovanjem, tako i sadržinom donelo.

Jako dobar brak hranei vina čija svežina i pomalo peckave kiseline na kraju prosto zakače tu neku slast duboko u grlukako bi se kombinacija što duže, sa zadovoljstvom pamtila.

Il Primo BBQ SOS

Specjalni Il Primo barbikju sos je u suštini klasičan savršeni preliv za vaš roštilj, ali i druge specijalitete od mesa koji traže sočni dodatak. Osnova je naravno paradajz sos ali vrlo začinjen i sa dosta braon šećera i meda, pa se sva ta slatkoća balansira sa nekim finim sirćetom, što finije sirće to bolji sos, a beli balzamiko je vrh.

Crni i beli luk se poprže na maslinovom ulju, pa se doda paradajz preko toga, braon šećer, so, biber, med, možda kašičica finog dižon senfa, a posebno je bitan kumin. Ko ne zna, kumin i kim nisu isto, mada se često isto pišu. Dve sasvim različite biljke.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi