Koja su vina služena na venčanju veka

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

prince_william_champagneNajbolje je – domaće!

Čim su iz Bakingemske palate obznanili datum venčanja princa Williama i deve Kate Middleton, i kada se uzdah preostalih neudatih princeza stišao, krenula su sva moguća nagađanja na temu šta će mlada da obuče, ko će da pravi tortu a ko buket, šta je sa cipelama i nakitom, pa sve do toga koja će vina da se toče na venčanju decenije. Ili, beše veka?

 

Flint-Dry-2010Na kraju, kada je vest nezvanično procurila, ispostavilo se da je budući kraljevski par izabrao da goste posluži domaćim, engleskim vinom! Iznenađenje je svakako ne malo, s obzirom na to da engleska vina nemaju baš nikakvu reputaciju, te da se vino na Ostrvu praktično nije ni proizvodilo sve do poslednjeg talasa globalnog zagrevanja, koje je donelo nešto malo više sunca u Englesku preko leta. Ali, budući da je (nezvanični) lajtmotiv venčanja bio „najbolje je domaće”, među vinima odabranim za ovu priliku bilo je belo vince Flint Dry 2010, proizvedeno u podrumima Chapel Down u Kentu, koje u prodavnicama ne košta više od 10 evra, a koje je služeno i tokom prijema u Bakingemskoj palati.

pol-rogerNovost na kraljevskoj vinskoj listi za ovakve prilike bio je i izbor šampanjca. Naime, iako je još kraljica Victoria 1884. godine odredila vinski podrum Bollinger za zvaničnog snabdevača engleskog dvora (Bollinger se služio i na venčanju princa Charlesa i Diane, zajedno sa Krugom i Dom Perignonom), ovaj put su „opijajući mehurići” točeni iz flaša sa etiketom francuskog podruma Pol Roger. Takođe je zanimljivo da mladenci nisu izabrali nikakvu posebnu staru berbu, po kojima je ova kuća poznata, već su se odlučili za jeftiniju varijantu. Inače, šampanjac Pol Roger je jedan od najuglednijih u engleskom visokom društvu još od vremena kada ga je Winston Churchill nazvao svojim omiljenim penušavcem, a u znak zahvalnosti na odrađenom marketingu podrum od tada na tržištu ima i posebnu „liniju” Cuvee Sir Winston Churchill!

shop_front_03_chapelFlint Dry 2010 je suvo belo vino, kupaža Chardonnay i domaćih sorti Huxelrebe i Bacchus, originalno nastalih u takođe hladnjikavoj Nemačkoj, ali uspešno prenetih na krečnjačku podlogu Kenta.
Chapel Down, osnovana pre 30 godina, najveća je od ukupno 109 vinarija u Velikoj Britaniji, sa proizvodnjom od preko dva miliona flaša godišnje. Njihovo najjeftinije vino je upravo Flint Dry, a za najpopularnije važi nešto skuplji Bacchus.

 

Kada smo već kod vina koja su obeležila ovo venčanje, neka ostane zabeleženo i da je mlada devojačko veče sa drugaricama provela uz čileanski Casa Lapostolle Sauvignon Blanc 2009 (crvena vina nisu dobar izbor ako znate da će sutradan ceo svet da vam vidi zube dok se smejete!). Inače, vina iz Casa Lapostolle su takođe veoma popularna u Engleskoj, a njihov marketinški slogan „Francuska u biti, čileanska po rođenju” ukazuje na činjenicu da su vinariju pre 15-ak godina u Čileu osnovali Francuskinja Alexandra Mariner Lapostolle i njen muž Cyril de Bournet.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama