Manje alkohola, veći promet!

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

water_and_win

Istraživanje među ljubiteljima vina na tri strane sveta pokazalo da veliki deo njih želi da vina imaju manje alkohola! Da li će to dovesti do velikih pomeranja u stilu internacionalnih vina u drugoj deceniji 21. veka?

Ko određuje stil vina: vinski kritičari, vinari ili kupci? Nema sumnje da svako od njih ima težinu u uspostavljanju  nekog opšteg trenda, ali na kraju konačan sud ipak donesu kupci, mada je industriji uvek potrebno izvesno vreme da se prilagodi promenama i odgovori na adekvatan način.

proveinU tom smislu biće zanimljivo videti u kojoj meri će upravo obavljeno ispitivanje naručeno od strane nemačkih trgovaca vinom, a za potrebe predstojećeg sajma Prowein (Dizeldorf, od 4. do 6, marta), uticati na vinare da se priklone (izgleda) sve glasnijim zahtevima tržišta za manje alkohola u vinima!

Naime, ako je verovati rezultatima istraživanje sprovedenog među 1.000 redovnih kupaca vina u SAD, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Kini veliki deo kupaca želi vina sa maksimalno 10,5% alkohola. U Velikoj Britaniji taj broj dostiže oko 22% onih koji misle da idelano vino treba da ima 10,5% alkohola ili manje, a sličan broj anketiranih u SAD i Nemačkoj kaže to isto. Međutim, pravo iznenađenje došlo je iz Kine, gde je neverovatnih 91% odsto onih koji redovno kupuju vino izjavilo da bi poželjna količina alkohola u flaši omiljenog pića trebalo da bude između 8,5-10,5%!

low_alcohSve zajedno, to je dobar razlog da vinari ozbiljno razmisle o tome šta će za nekoliko godina biti dominantan stil internacionalnih vina u svetu. Jer, nema sumnje da će Kinezi igrati ogromnu ulogu u međunarodnoj trgovini vinima, te da je njihov uticaj na pojedine sektore već sada osetan.

Ako se posebno posmatra ženski deo vinske publike u ovom ispitivanju, onda  je antialkoholni trend još izraženiji, jer najveći broj njih u uzrastu od 18-39 godina preferira vina sa tek 5,5-8% alkohola.

Zanimljivi su bili i rezultati koji su došli kao odgovor na neke etičke dileme prilikom kupovine vina. Tako je u SAD i Velikoj Britaniji oko trečina ispitanih istakla da im je veoma bitno da je vino organski proizvedeno, da je vinarija usvojila ekološke principe samoodrživog razvoja, te da je iz procesa proizvodnje iskuljučen svaki oblik eksploatacijskog odnosa prema usčesnicima u proizvodnji! kineziTa svest je čak duplo veća u Nemačkoj, a najveće iznenađenje dolazi ponovo iz Kine, gde su ove stavke bitne pri izboru vina za čak 86% kupaca!

Ispitivanje je, takođe, pokazalo i da je najbitnija stvar prilikom odabira vina vrsta grožđa od kojeg je napravljeno. To je presudno čak za 80% odsto vinopija u Velkoj Britaniji, Nemačkoj i Kini i čak 93% u SAD.

Četvrtina njih u Velikoj Britaniji kaže da su Merlot i Pinot Grigio najbolja grožđa za vina, u SAD i Kini su izdvojeni Cabernet Sauvignon i Chardonnay, dok Nemci u najvećem broju preferiraju Dornfelder i Riesling.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama