Najbolja vina sveta!

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

Luca-Gardini-380px

Najnoviji doprinos večitoj igri ocenjivanja najboljih vina dao je nedavno i Luca Gardini, italijanski sommelier proglašen 2010. godine za najboljeg na svetu. Po njegovom sudu, najbolje vino koje sebi možete danas da priuštite jeste - Quinta do Noval Silval Vintage Port 2003!

Nakon 15 godina istraživanja Gardini je sada objavio obimnu „Enciclopedia del vino", u kojoj je po svom sudu pobrojao čak 3.000 najboljih vina na svetu i 100 najboljih vinarija. Na ovom kapitalnom delu saradnici su mu bili profesor enologije Pierluigi Gorgoni, urednik magazina Spirito diVino Andrea Grignaffini i novinar Marco Pozzali, a uz izbor najboljih vina i vinarija enciklopedija sadrži i iscrpne informacije o istoriji, vitikuluri, sortama grožđa i degustacijama.

Izdvojili smo za vas TOP 10 vina po Gardiniju:

01-VintageNacional2003-bQuinta do Noval Silval Vintage Port 2003
Najbolje vino na svetu je porto! Ovo magično vino misteriozan je fenomen koje se proizvodi u ekstremno limitiranim količinama i samo nekoliko puta u jednoj dekadi. Nacional je veliko vino zbog samog grožđa od kojeg se pravi, a ne zbog načina proizvodnje. Ima jedinstven karakter, izvanrednog je intenziteta, pa čak i nakon mnogo godina odležavanja zadržava mladost.

Romanee Conti Grand Cru 2008, Domaine de la Romanee-Conti
02-Romaneee-ContiPlemićko vino, somotasto, zavodljivo i misteriozno. Najizražanijeg prustijanskog karaktera od svih velikih vina koja u sebi nose ukus davnih vremena.

03-musigny-grand-cru-coteMusigny Grand Cru 2008, Domaine Leroy
Zagasito crvene boje, sa mirisima crne kupine, sušenog cveća, mineralnosti i tla prekrivenog gomoljicama. Divno usklađeno u ustima, sa skrivenom energijom tamnih bobica, začina i mineralnih ukusa. Sjana završnica sa aromama koje dugo ostaju.

04-ChambertinChambertin Grand Cru 2008, Domaine Leroy
Ovo vino počinje sa primaljivim začinskim notama koje prethode aromama crnog bobičastog voća. Ukusi kupine i crne višnje su sve što vam je potrebno u velikom crvenom vinu iz Burgundije – svilenkasti tanini, neverovatna gustina i ekstrakt, sjajna kiselost i mineralnost. Zaista senzacionlano!

05-La-TachLa Tache Grand Cru 2008,Domaine de la Romanee Conti
La Tâche označava eleganciju i strogoću. Ispod repetitivne tvrdoće tanina, javlja se strast i otmena elegancija.

06-ChambertinChambertin Grand Cru 2009, Domaine Armand Rousseau
Vino neverovatne aromatičnosti, slatko i sočno, sa notama cimeta, savršen odraz Burgundije.

Champagne Brut Oenothèque 1996, Dom Pérignon
07-ChampagneBrutTajna Dom Perignon stila je u suptilnom i intrigantnom balansu mladosti i zrelosti. Oenothèque ukazuje da je vino dostiglo ili drugi vrhunac starenja (15 do 20 godina nakon berbe) ili treći (nakon 30 godina odležavanja na talogu). Jedini ko može da utvrdi da li je vino dostiglo optimalno stanje jeste cellar master i jedino tad može da ponese etiketu – Oenothèque!

08-fritz_haagBrauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Trockenbeerenauslese 2007, Fritz Haag
Riesling je definitivno kralj belih vina. Smatra se da ime Brauneberger Juffer (devica) potiče od vlasnika čije su ćerke izbegavale brak kako bi se posvetile proizvodnji najboljih vina iz ovog regiona. Druga priča je da je veliki deo regiona bio pod vlasništvom obližnjeg manastira.
Ovo vino, od kraljevske sorte, pa još od kasne probrane berbe sušenog grožđa, ostaviće vas bez daha – bogatog i slatkog ukusa biće poput specijalnih efekata u ustima. Bez daljnjeg, vino intenzivnog ukusa koje ne smete propustiti.

09-chateau-margaux-2Chateau Margaux 2009, Chateau Margaux
Vino magičnog bukea, čist kvalitet kašmirske mekoće na palatu, zapanjujućeg mirisa i čistoće, napravljeno od 87% Cabernet Sauvignon, 9% Merlot, 2% Petit Verdot i 2% Cabernet Franc, jedno od pravih predstavnika vina iz Margaux vinograda.

10-Montrachet-Grand-CruMontrachet Grand Cru 2007, Domaine de la Romanee-Conti
Očigledno najbolji Chardonnay iz Côte d'Or i najverovatnije među najboljim belim vinima iz celog sveta. Ovo je divno izbalansirano vino sa kompleksnim mirisima bele kruške, akacije, egzotičnim žutim voćem koji savršeno upotpunjuju bogate i postojane ukuse i teksturu koju je skoro moguće žvakati. Osećaj u ustima je svilenkast, zamotan u blago tostirajuću notu koja ukazuje na besprekoran balans i neverovatno dugo trajanje.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama