10.000 lažnih flaša Chateau Lafite!

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

Chteau-Lafite-RothschildKineske vlasti su nedavno obelodanile da su u priobalnom gradu Wenzhou zaplenile oko 10.000 flaša vina sa etiketom čuvenog vinskog podruma Château Lafite Rothschild, čija bi vrednost na tržištu iznosila oko 12 miliona evra, ali za koje se sumnja da su – falsifikat!

 

 

Chinese-wineVina su otkrivena u napuštenoj kući, a vlasnik kuće tvrdi da nije imao pojma o svemu tome i da nema pojma ni ko je ni kako tu doneo vina!

Ovo je još jedan alarmantan podatak koji ukazuje na sve češće slučajeva falsifikovanja najpoznatijih vina, pogotovo na tržištu Kine koje beleži veliki porast potražnje za najboljim svetskim vinima. Prema procenama specijalnih službi koje se bave otkrivanjem ovakvih slučajeva, čak 30% vina ne svetkoj trpezi je falsifikat!

A da je problem zaista veliki, govori podatak da je kompanija Château Lafite Rothschild samo od marta meseca ove godine preko sudskih sporova naplatila u Kini više od 100.000 evra globe iz istog razloga – prodaje falsifikata. Ni to nije loš biznis!

chateau_lafite_rothschild_wine_auctionInače, pre dve godine pomenuta francuska kompanija je, u cilju unapređenja saradnje sa Kinom kao trenutno najvećim svetskim uvoznikom vina, dizajnirala specijalnu flašu sa kineskim simbolom. Simbol odražava partnerstvo sa CTIC, najvećom kineskom kompanijom za zemljišna ulaganja, i tom prilikom ozvaničen je početak projekta izgradnje „Kineskog Bordoa” na 25 hektara zemljišta na poluostrvu Penglai, u provinciji Shandong. Ideja je da pored uvoza najmnogoljudnija zemlja na svetu postane i značajan proizvođač najkvalitetnijih vina.

Da nije prva berba zalutala u tih 10.000 pronađenih originalnih flaša?

Verujemo da će se uskoro saznati...

lafite_10Château Lafite Rothschild jedan je od najznačajnijih u Bordou i spada u četiri velika chateaua iz premier crua od 1855 godine. Podrum se nalazi u Pauillacu, u vinogorju Medoc, na istoimenom poluostrvu severozapadno od grada Bordoa. Imanje je u početku pripadalo porodici Gombaud de Lafite, a u 17. veku ga je kupila porodica Ségur, koja je i posadila većinu vinograda.
nazad na vrh