20 godina Vinarije Aleksandrović

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

aleksandrovic-jubilej-01-Vinarija Aleksandrović svečano je obeležila 20 godina postojanja na svečanosti u beogradskom hotelu Metropol.

U ambijentu kakav dolikuje jednoj od najrenomiranijih vinarija u Srbiji i regionu, porodica Aleksandrović, sa Božidarom Aleksandrovićem na čelu, dočekivala je aleksandrovic-jubilej-08specijalne goste, zvanice i najbliže prijatelje na pravom holividskom crvenom tepihu. Goste je na čak 47 stolova dočekao novi, suvi penušavac Trijumf noir, okružen veštačkim dijamantima, kao uvod u ovu jedinstvenu proslavu jubileja na kojoj je Vinarija Aleksandrović proslavila i 80 godina Trijumfa, vina koje je postalo sastavni deo čak tri evropska dvora. Ogromna sala bila je ispunjena prijateljima vinarije i uglednim ličnostima iz javnog života, od proslavljenog fudbalskog asa aleksandrovic-jubilej-02Dušana Savića, do gotovo svih onih koji danas nešto znače u srpskom vinskom biznisu: Radovanović, Kovačević, Jelić, Dragan Vasić (Janko), predsednik srpskog Udruženja vinara i vinogradara Gvozden Radenković...

I dok je okolo kružila guščija džigerica, pikantni pečeni bademi, razna mesa i na kraju, posle kolača, čak i mini hamburgeri, prisutni su imali zadovoljstvo da uživaju u svim Aleksandrovićevim Trijumfima.

aleksandrovic-jubilej-03Milijan Jelić nije krio zadovoljstvo zbog ove divne večeri, ali ni razlog zbog koga je čak iz Pocerine potegao u Metropol:

- Boža mi je kolega i prijatelj, sa zadovoljstvom sam došao!

Kruna večeri svakako je izlazak na binu dva čoveka najzaslužnija za večerašnje slavlje. Desetogodišnju saradnju, prvi je predstavio tehnolog i enolog vinarije sa Oplenca Vlada Nikolić:

aleksandrovic-jubilej-11- Ovo je veče rezultat rada jednog velikog tima. Deset godina je i malo i puno, kad se okrenete, jako je brzo prošlo. Kad smo se upoznali, moj dragi saradnik i prijatelj Boža, kad smo harali, imali smo neke svoje ciljeve, snove, želje. Danas možemo biti ponosni. Uradili smo jako mnogo, ne samo za podrum Aleksandrović, već i za srpsko vinarstvo. Obećavamo da će osnovni fokus naše saradnje biti posvećen kvalitetu koji su već prepoznale mnoge uvozničke kuće širom sveta, u Rusiji, SAD, Kini, Švajcarskoj, Nemačkoj... Zaista, puno smo postigli.

aleksandrovic-jubilej-09Božidar Aleksandrović se vratio osam decenija unazad, u godinu kada je priča o Trijumfu krenula i za tren oka obišla čitavu tadašnju Evropu, koja je svakako znala i poznavala pravi kvalitet vina:

- Veče smo posvetili Trijumfu. Nije lako dočekati osamdeseti rođendan, malo je brendova za koje znam da traju tako dugo, a pogotovo ne u vinarstvu. Ali, Trijumf kao da je predodređen da u određenim etapama bude prekretnica, začetak nečeg novog. Kada je kralj aleksandrovic-jubilej-10Aleksandar Karađorđević angažovao nemačkog enologa 1932. godine, koji je sastavio kupažu od tri visokokvalitetne sorte grožđa uvezene iz Francuske, to je bila svojevrsna revolucija. Veliko vino koje je odmah privuklo pažnju i potom se našlo na vinskim kartama najpoznatijih hotela u to vreme, diplomatskih i konzularnih predstavništava kraljevine Jugoslavije. Stiglo je potom i do čak tri evropska dvora: rumunskog, engleskog i jugoslovenskog. Sticajem srećnih okolnosti i rodbinskih veza, 1992. godine dobio sam originalni rukopis od kraljevog podrumara Živana Tadića i tada počinje proizvodnja Trijumfa koji je takođe bio začetak aleksandrovic-jubilej-05nečeg novog. Omogućio je da se u glavama vinogradara i vinara pređe iz industrijske faze proizvodnje vina u ono prirodno okruženje, u domaćinstvo, u porodično vinogradarstvo i vinarstvo. I to su prvi začeci obnovljenog privatnog vinarstva zasnovanog na porodičnoj tradiciji u Srbiji. Deset godina kasnije Trijumf ponovo preuzima ulogu prekretnice kad polako, ali sigurno, postaje zvezda vodilja novog i savremenog srpskog vinarstva, čijeg su uspona prisutni svesni i dan-danas. Setite se samo, pre deset godina imali ste dve-tri privatne vinarije i isto toliko aleksandrovic-jubilej-04dobrih srpskih vina. Danas imate na desetine vinarija i isto toliko dobrih vina. Trijumf se danas pije od istoka do zapada, ali da nismo prvo ovde, na domaćem terenu, napravili uspeh, sigurno je da ne bismo mogli da igramo ni Kup šampiona. Zato apelujem da malo proradi ekonomski patriotizam, da se u Srbiji piju srpska vina, da se njima ponosimo. Ne znam ko je, zašto i kada izmislio da sve što dolazi iz Srbije ne valja. Ja vas sada molim da podržite srpske vinare i vinogradare, jer da nije bilo njih, ne bi imali danas šta da pijemo.

aleksandrovic-jubilej-07I dok su na tacnama prolazili neki fini kolači uz ukusni Trijumf roze, ali i dvostrukog uzastopnog pobednika u konkurenciji belih sorti na Velikom Blind Testu najboljih srpskih vina Trijumf 2010, što je Božidar Aleksandrović još jednom s ponosom istakao, kao šlag na torti ove večeri došao je komentar vlasnika Podruma Janko, Dragana Vasića:

- Vinarija Aleksandrović je svima nama sa kvalitetom i posebno cenama, dala hrabrosti da aleksandrovic-jubilej-12se upustimo s velikim investicijama u sađenje vinograda i podizanje novih vinarija. Te cene, koje su bile nešto sasvim novo, neko je mislio da je to i bezobrazno, ali je u stvari bilo realno za kvalitet vina. Boža je neko koga mnogo poštujem i ko je svakako imao veliki značaj u mojim razmišljanjima da li da uđem u ovaj posao ili ne. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi