Prokupac predstavlja Srbiju na Vinitaly

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

ivanovic-i-casaNa predstojećem Vinitaly 2013 u Veroni, jedan od hepeninga, degustacija Balkan Wine Tasting, biće posvećen autohtonim vinskim sortama sa područja Balkana. Srbiju če u tom društvu predstavljati Prokupac Podruma Ivanović!

 

 

logo_header_intSajam u Veroni je tradicionalno jedan od najznačajnijih vinskih događaja u svetu vinu, a ove godine našu pažnju je posebno privukao program Balkan Wine Tasting, koji se održava po prvi put. U direktnom kontaktu s organizatorima, pokušali smo da saznamo koja će to vina i kojih vinarija biti predstavljena kao tipična za zemalje regiona. Iz Udruženje somelijera Italije (AIS), organizatora i inicijatora ove večeri, ekskluzivno za naše čitaoce dobili smo sledeći odgovor:

Prokupac_2009Hrvatska - Korta Katarina, Plavac Mali
Kosovo - Stone Kastle, Vranac
Crna Gora - Vinarija Radonjić, Vranac
Albanija - Arberi, Kallmet
Srbija - Podrum Ivanović, Prokupac
Bosna - Tvrdoš, Vranac
Makedonija - Popova Kula, Stanušina

Naravno da enigma time nije bila rešena, pa smo pozvali i vinara Dragoslava Ivanovića iz Aleksandrovca koji nam je razjasnio deo priče:

- Do toga da pošaljem vina za veče Balkan Wine Tasting došlo je potpuno slučajno. Inicijativu su pokrenuli ljudi iz Italije, a za predlog srpskog vina pitali su dr. Marinu Bogičević koja je na Univerzitetu u Milanu i očito uživa ugled u krugu vinskih stručnjaka Italije. Ona je ranije negde probala moje vino i upravo ga predložila. Kad mi je stigao e-mail iz Verone, nisam bio načisto o čemu se radi i u prvi mah odbio da pošaljem uzorke, pogotovo što se vršilo nekakvo preliminarno žiriranje tih vina u Albaniji, gde je trebalo slati vina. U međuvremenu sam stupio u kontakt i sa Marinom koja je potvrdila da se ovde radi čisto o predstavljanju vina sa određenog podneblja, ali tad je već bilo kasno da vina šaljem u Albaniju. Tako sam i javio organizatorima, a oni su odgovorili: ukoliko je gospođa Bogičević predložila vaša vina, nije potrebno da se dodatno žiriraju, pošaljite ih nama direktno u Veronu. I, eto... 

nazad na vrh

Srodni tekstovi