Verona u boji vina

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

vinitalz1Jedan od najvećih svetskih vinskih sajmova Vinitaly, 47. po redu, održaće se u Veroni od 7. do 10. aprila ove godine. Na površini od preko 95 hiljada kvadratnih metara, u dvanaest hala, pred 50.000 posetilaca i 2.500 novinara, a za dnevnu ulaznicu od 50 evra, odvijaće se sve ono o čemu se u svetu vina može razmišljati ili sanjati.

vinitaly5Opera Wine je impresivna degustatorska priredba najboljih italijanskih vina za stručnjake, koja će se nakon svečanog otvaranja odigrati u Palazzo della Gran Guardia, u kooperaciji sa stručnjacima Wine Enthusiasta koji se predstavlja kao veoma ozbiljan partner ove manifestacije.

Prosečan posetilac dotle će moći da uživa u programima koje takođe iniciraju poznati vinski magazini širom sveta, a radionice nose odgovarajuće nazive: Velika vina Dunava, Veliki vinski regioni Australije, Les Champagnes Grand Cru, Italijanska vina iz Top 100 Wine Enthusiasta, Od Novog Zelanda do Etne - od pinot noira do nerello mascalese (Decanter), Rizling i ostala velika bela vina Nemačke, Kasna berba - slatka vina Mađarske, ili Mehurići kroz talase (International Wine & Spirit Competition)...

Uz ocenjivanje za Gambero Rosso, degustaciju u čast 25. godišnjice pokreta Women in Wine, italijansko Udruženje somelijera organizuje susrete sa proizvođačima koji su ispisali stranice domaće vinske enologije. Isto udruženje je inicijator neuobičajenog hepeninga pod nazivom Balkan Wine Tasting, na kome će se predstaviti sedam vina Balkana. Politički ili ne, možda regionalno, ali degustiraće se proizvodi iz Albanije, Makedonije, sa Kosova, iz Srbije, Bosne, Crne Gore i Hrvatske.

Sve navedeno je samo vrh ledenog brega dešavanja u Veroni, a čitav festival većinom je posvećen ideji organskog uzgoja i vinarenja, te održivog razvoja u svetu vinarstva.

nazad na vrh

Srodni tekstovi