Merula, kosovski odgovor Bolgeriju

Merula, kosovski odgovor Bolgeriju

Možda i najprijatnije iznenađenje poslednjih godina na srpskoj vinskoj sceni bio je dolazak vina iz vinarije Lakićević sa Kosova. A među tim vinima posebnu pažnju zaslužila je crvena kupaža pod etiketom Merula Cuvee No 5 Selection!

U pitanju je spoj pet sorti, na šta ukazuje broj 5 na etiketi, a to su kaberne sovinjon i kaberne fran kao dominantne, te merlo s nešto malo malbeka i sanđovezea. Već prva berba iz 2018. godine pokazala je ozbiljan potencijal mladih vinograda zasađenih 2013. godine na nadmorskoj visini između 450 i 550 metara u delu nekadašnjeg metoha manastira Banjska, gde se grožđe uzgajalo još od ranog srednjeg veka.

Lakićević merula (2)

- To vino je bilo prvo koje smo napravili u novoj vinariji – priseća se Slaviša Lakićević. – Nazvali smo ga po latinskom nazivu za pticu kos, po kojoj je i Kosovo dobilo ime. Ideja je bila da vino bude nalik onima iz Bolgerija u Toskani, koja najviše i volim, elegantno, moderno crveno vino koje se pije s uživanjem. A to znači vino mekih, svilenkastih tanina, lepih kiselina i relativno niskih alkohola od oko 13%.

Slaviša kaže da je taj rezultat postignut pre svega zahvaljujući pravilnom i osmišljenom radu u vinogradu. Zasluga za to ide na adresu italijanaskog vinogradara Stefana Dinija, koji uz enološkinju Lauru Zudas predstavlja italijanski deo tima vinarije Lakićević. Oboje iza sebe imaju veliko iskustvo rada u vinarijama širom sveta, od Bolgerija u Toskani, do Australije i Novog Zelanda.

Lakićević merula (1)

- Nema dobrog vina bez dobrog rada u vinogradu, to je suština. Ako je rod dobar biće i vino. A na kvalitet grožđa utiče mnogo toga pored klime, sastava zemljišta, starosti i položaja vinograda. Tu mislim pre svega na način orezivanja loze, kada se i koji listovi uklanjaju, koji lastari... To je neprestani i promišljeni rad, pogotovo ako radite organski u vinogradu kao mi. Ali zato je rezultat vrhunsko grožđe koje u našem slučaju ne prelazi 500 grama po čokotu.

Merula Cuvee No 5 Selection nastaje odvojenom fermentacijom svake sorte u inoks tankovima, te posebnom malolaktičnom fermentacijom u barik buradima od francuskog hrasta gde vino odležava narednih 18 meseci. Posle kupažiranja ono se ostavlja još četiri meseca da se sjedini te dodatnih godinu dana u flaši pre nego što izađe pred kupce.

Lakićević merula (13)

Zatvoreno crvene rubin boje, vino nosi naglašeni ukus crvenog i sitnog crnog bobičastog voća, te intrigantni dodir začinskih nota i mineralnosti zaokružen somotastim taninima i dugom završnicom.

Na tržište su do sada izašle tri berbe. Uz prvu iz 2018. godine, za koju Slaviša kaže da je u ovom trenutku i najbolja jer je najduže odležala u boci, tu su još i berbe 2019. i 2020, a do kraja godina trebalo bi da se pojavi i nedavno flaširana Merula Cuvee No 5 Selection 2021 za koju tvrdi da verovatno ima i najveći potencijal od sve četiri. Inače, posetioci predstojećeg Grand Tastinga 24. februara u beogradskom hotelu Metropol Palace imaće jedinstvenu priliku da probaju sve četiri berbe ovog vina.

Lakićević merula (7)

- Generalno su u Srbiji crvena vina mnogo bolja od belih. Drago mi je zato što su mnogi u takvoj konkurenciji prepoznali našu Merulu kao jedno od vodećih crvenih vina prošle godine. Pogotovo što je vrhunske kupaže daleko zahtevnije napraviti nego sortna vina. Ali ono što me posebno raduje jeste činjenica da Merula može da bude samo još bolja kako vinogradi budu stasavali – kaže na kraju Slaviša Lakićević.   |

Foto: Ivana Čutura 
nazad na vrh

Srodni tekstovi