Žarko Stilin Belac: Kvarnerska rapsodija

Žarko Stilin Belac: Kvarnerska rapsodija

Neumorni propagator kvarnerskih vina i organizator manifestacije WineRi, Žarko Stilin Belac bi u karantin poneo od svega po malo iz neposrednog komšiluka:

- Budući da je Kvarner treća vinska regija u Hrvatskoj po količini proizvedenih penušavaca, karantinsku vinsku priču započeo bih s penušavim vinima Jarbola OPG Ružić od autohtone sorte jarbola, svakako onim pod etiketom 1288 Vinske kuće Pavlomir, zatim Valomet PZ Vrbnik s Krka, Biser vino Ivan Katunar te nagrađivanim vinom Pjenušac PZ Gospoja.

Nakon toga odgovarala bi čaša mirnoga, svežega vina. Krenuo bih ponovo od jarbole OPG Ružić, zatim kupaže Belica Plovanić, žlahtine iz Vinske kuće Pavlomir, zatim onih iz PZ Vrbnik, PZ Gospoja, Katunar Estate Winery, Kuća vina Ivan Katunar, Šipun... Ovde sam se setio i rozea od trojščine, još jedne autohtone sorte s Krka koji proizvodi Ivica Dobrinčić u svojoj vinariji Šipun. S njim bi mogao provesti i višegodišnji karantin. Mislim na vino, ne na Ivicu! A kada smo kod Šipuna, nezaobilazan je njegov Sansigot, od takođe lokalne crne sorte od koje fantastična vina pravi i Kuća vina Ivan Katunar.

Od crnih vina bi ubacio u karantin još Plavac Katunar Estate Winery i Kapitul Šipun. Konačno, valja imati i nešto slađe, a tu pre svega mislim na Misno vino Gospoja i prošek Sv Ivan Vinske kuće Ivan Katunar. Malo je jedan karantin za sve što kvarnerska vina nude!   

P.S. Nije na odmet poneti i malo piva. Lokalno, naravno!

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama