Srđan Janjić najbolji somelijer Srbije

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

trofej-otvaranje4358Srđan Janjić, srpski somelijer koji inače živi i radi u Kanadi, pobednik je takmičenja za najboljeg somelijera Srbije 2014. u organizaciji Udruženja Somelijera Srbije – SERSA i predstavljaće nas na šampionatu Evrope 2015. godine u Austriji i svetskom nadmetanju naredne godine u Argentini. Drugo mesto zauzeo je Vlada Stojanov iz Beograda, dok je treći bio Miloš Šeša iz Novog Sada.

Ovo takmičenje se pred izuzetno jakim internacionalnim žirijem održalo u hotelu Zira prvog dana novembra, a titulu je posle uzbudljivog nadmetanja poneo Srđan, prošlogodišnji vicešampion koji nas je predstavljao i na poslednjem svetskom šampionatu somelijera u Japanu.

Tokom proglašenja pobednika, predsednica žirija Michèle Aström Chantôme, inače Generalna sekretarka Svetskog udruženja somelijera, pored izuzetne organizacije i sve većeg značaja  SERSA i van granice Srbije, posebno je naglasila najviši stepen stručnosti kandidata iskazan u finalu, kao i potpuno iznenađenje kvalitetom srpskih vina od kojih je veliki broj etiketa degustiran tokom dva dana nadmetanja. 

 „Čestitam pobedniku, takmičarima ali i srpskim vinarima, i ne bih bila začuđena da Srbija ubrzo dobije evropskog ili svetskog šampiona semelijera“. 

svi4357

Sličan stav je nezvanično izneo i Tim Vollerslev, potpredsednik Danskog udruženja somelijera koji uglavnom sudi završna takmičenja na svetskim i evropskim šampionatima rekavši da nije mogao ni da pretpostavi da će na ovim prostorima naići na ovako visok nivo kvaliteta u svakom pogledu.

Zadovoljstvo prikazanim iskazali su i drugi prisutni stručnjaci iz ove oblasti uz konstataciju da je finale bilo izuzetno izjednačeno, da je svaki kandidat bio nešto izraženiji u nekoj disciplini od drugih, ali da je pobeda Janjića više nego zaslužena. 

- Zaista su bili sjajni, sva trojica, ostavili su fantastičan utisak i izuzetno smo ponosni na njih, a pobednika je na kraju odlučila čista matematika, sabiranje poena – izjavila je Đurđa Katić, tehnolog i dvostruki šampion Srbije na takmičenju somelijera. Konačno, pozdravljajući šampiona, sudije i prisutne, Dejan Živkoski predsednik SERSA, zvanično je objavio kandidaturu Beograda da bude domaćin narednog skupa Generalne skupštine Svetskog udruženja somelijera 2016. godine i naglasio:
- Imamo pobednika, novo iskustvo i ogroman motiv da budemo još bolji i kvalitetniji. Saradnja našeg Udruženja i srpskih vinarija: Bačina Vino, Matalj, Radovanović, Temet, Braća Rajković, Kovačević, Aleksandrović, Toplički Vinogradi, Zvonko Bogdan, Kiš, Aleksić, Budimir, Rubin, Cilić, Imperator, Belo Brdo i Ivanović je putokaz i pokazatelj kako je lako biti najbolji kada se udruže dva prirodna partnera što su potvrdili i članovi žirija. Prenosim zahvalnost svih članova SERSA pomenutim vinarijama i pozivam ih da zajedno postavimo temelj još većim i zahtevnijim zadacima kao što je kandidatura za domaćina Generalne skupštine 2016. godine.

Temet i Aleksandrović u finalu

Od vina i „žestina“ koje je u finalu trebalo prepoznati, belo vino je bilo Tri Morave vinarije Temet, a crveno Regent vinarije Aleksandrović, dok je uz votku ili viski, prepoznavan i domaći vinjak.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama