Degustacija makedonskih duplih zlata

Degustacija makedonskih duplih zlata

Na nedavno održanoj degustaciji u Hotelu Marriott Skopje Makedonska Asocijacija Somelijera - MASOM predstavila je vinskim entuzijastima 10 makedonskih vina koja su na ovogodišnjem međunarodnom takmičenju Balkan International Wine Chalenge osvojila dvostruko zlato ili kako ga već neki nazivaju veliko zlato.

Na vinskim takmičenjima zlato zasija na većem broju vina, ali osvojeni poeni se razlikuju. Kada vina dobiju ocenu iznad 94 ili 95 poena, u zavisnosti od propozicija, pretpostavlja se da su to vina sa karakterom, jasnom ekspresijom podneblja i sortnosti. Želeli smo zato da napravimo degustaciju najbolje ocenjenih makedonskih vina na BIWC 2021, da vidimo šta se od toga u njima prepoznaje i kako su i zašto sudije tako presudile.

4
Makedonska dvostruka zlata na BIWC, sa degustacije MASOM u Skoplju

Gerwurztraminer Vršnik 2019 Popov  (94 pts) jedino je belo vino koje se ovom prilikom našlo u ovom klubu, što bi rekli jedno ali vredno. Probao sam ga ove godine više puta i uvek je prednjačila začinska nota iza koje se krila sva aromatična lepršavost sorte, ali ovaj put to nije bio slučaj. Već na prvi „snif“ pozdravio me je aromatični traminer iz udžbenika: latice ruža, kajsija, korica narandže sa finim slatkastim notama troprsta vanile u pozadini. Gutljaj ovog vina je skoro pa razglednica iz Alzasa, složeno vino punog tela, uljane teksture, ali višeg alkohola koji pomalo draži grlo tako da mu treba još malo odležavanja. Sve zajedno sa svežim kiselinama daje ekspresiju teroara Vršnik, dovoljno koncentrisano da pokriva srednji deo palete, a ipak zadrži eleganciju. Vino koje razbija predrasude o sorti i toplim regijama.

U tom stilu jasno ocrtane sortne aromatike i podneblja predstavilo nam se i vino iz iste vinarije Carmenere Reserve Košarište 2018 (94 pts). Po nosu su uz malinu zaigrale i papričice, malo sveže zelene, malo više crvene spečene. Iako karmener kao i merlo drži onu srednju vinsku strukturu, srednje kiseline, srednje tanine, ovaj kamener je punog tela, razigranih kiselina, baršunastih tanina, a istovremeno elegantan, kompleksnog ukusa voća i slatkih začina. Duga završnica ostavlja dublji otisak na srcu koji vas osvaja. Sve u svemu glavni enolog Petar Mačev je s ovim vinima napravio ne iskorak, već troskok u onome što smo dosad prepozavali kod vina vinarije Popov.

Popov 11
Dva velika zlata za vinariju Popov, enolog Petar Mančev

Cabernet Sauvignon 2020 Podrum Popovi (94 pts), male porodične vinarije iz mesta Kavadarci, dobar je primer za tvrdnju da „dobri ljudi ne mogu da naprave loše vino“. Ovo vino, kaže nam vlasnik vinarije Goce Popov, nije ni stiglo da odleži u francuskim bačvama kako je planirao, jednostavno su pohrlili za njim. Na nosu je lako prepoznatljiva borovnica praćena kupinom i slatkim začinskim notama s inhalirajućim dodirom eukaliptusa. Pravi kaberne s otiskom teroara Sopot.

Artisan Syrah 2016 Brzanov (95 pts) proglašen je za najbolje crveno vino na BIWC 2021. Prepoznatljiv stil vina nosi potpis vinara Antonija Brzanova. Pun i topao voćni ukus Đevđelijskog vinogorja na samom jugu Makedonije, istaknuti visoki zreli tanini koji simuliraju dobro ocrtan ukus aronije i crne ribizle kroz koji se prepliću tonovi hrasta, ekstraktivno ali istovremeno harmonično vino sa dugim začinskim finišom. Puno potencijala za daljnje odležavanje duže od pet godina.

Masterclass M6 19
Uskoro i na tržištu, Vranec Orle 2019 Venec

U nastavku su bili predstavljeni i Vranec Orle 2019 Venec (94 pts), vino koje još nije na tržištu jer se nalazi u završnoj fazi odležavanja u boci nakon 18 meseci u novim francuskim baricima, kao i Alšar Grand Reserve 2016 Lazar (94 pts), vinski vrh vinarije Lazar i harizmatičnog vlasnika i vinara Lazara Ristovskog. Pomalo tajanstveni Lazar mi je jednom prilikom rekao: „Radim vina koja sama šapuću svoju priču konzumentima, nemam ja puno toga tu da dodam!“ А šapat ovog vina je u kupaži koja je dominantno vođena kaberneom. To je složen aromatski profil naglašenog intenziteta uz frontalno postavljene arome koje u prvom talasu dobijate kao pun paket, a zatim se razlažu, menjajući se lagano poput sijalice na božićnom drvetu.

Terroir Barovo RED Tikves 075l 2016 1 scaled
Najbolje crveno vino od autohtonih sorti Balkana na BIWC 2021, Red Cuvee 2018 Domaine Barovo

Kada kupite bocu Red Cuvee 2018 Domaine Barovo (94 pts) već znate šta vas očekuje. Ovo vino je pored duplog zlata proglašeno i za najbolje crveno vino od autohtonih sorti Balkana. Otvaranje boce je poput otvaranja Aladinove lampe iz koje izleće dobrodušni grmalj koji vam priušti samo jednu šansu da u prvom talasu osetite aromu duvana koji se zatim povlači na račun rasutog crvenog i crnog bobičastog voća u pratnji slatkastih začina. Na ukusu titra razigrani vranac zauzdan kratošijom. Puno i složeno vino, otmenog držanja ukusa, ništa napadno, ništa agresivno, u savršenom balansu, gutljaj jednostavno sklizne u grlo poput aloe napitka iza čega krene raskošna i duga završnica.

Korpa Deli Vina Kamnik SignatureMerlotGrandReserva2
Najbolje makedonsko vino na BIWC 2021, Signature Merlot Grand Reserve 2017 Chateau Kamnik

Signature Merlot Grand Reserve 2017 Chateau Kamnik (96 pts), vino koje je pored duplog zlata proglašeno i za najbolje makedonsko vino na takmičenju, je vino koje u vama ostavi neizbrisiv trag. Verovatno je to i bila namera vlasnika Ilije Malinkovskog da na prvi gutljaj podeli autogram svakom vinskom zaljubljeniku. Raskošan ukus u kojem se prepliću jedra trešnja i vanila, punog, sočnog ukusa, toplog i odlično integrisanog alkohola (17%) u savršenoj harmoniji svakog gutljaja iza kojeg krene duga i raskošna završnica višnje i čokolade, poput griotte.

Recimo i to da su na degustaciji bila još dva nagrađena vina, Skupi Cuvee 2011 Skovin (94 pts) i Rizoff Cabernet Sauvignon late harvest 2013 Vardarska Dolina (94 pts), ali su primerci nažalost bili neispravni tako da će o njima biti reči drugi put.  |

Foto: Ivana Čutura i arhiva
nazad na vrh

Srodni tekstovi