Bred i Anđelina prave najbolji roze!

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

Najbolje vino ove godine u tradicionalnom izboru prestižnog vinskog magazina Wine Spectator je španski tempraniljo Cune Rioja Imperial Gran Reserva 2004. Zanimljivo zvuči činjenica da je ovo ujedno i najjeftinije vino u top 10! A nije nezanimljivo ni to što je najbolje rangiran roze onaj koji nastaje u podrumima Breda Pita i Anđeline Džoli (videti anterfile na kraju teksta).

Kraje je godine i sumiraju se svakojaki rezultati u raznim oblastima, pa i u vinskom svetu. Kod nas je upravo završen Veliki test najboljih vina Srbije 2013, na kojem smo dobili odgovor koja su to domaća vina top-10zaslužila naziv najboljih u svojim kategorijama. A koja su to najbolja vina u svetskim okvirima?

Jedan od odgovora već tradicionalno nudi ugledni Wine Spectator svojom godišnjom listom Top 100 najboljih vina. Kažu da im je sve teže da sastave listu, jer broj etiketa raste iz časa u čas, a klimatske promene lagano po kvalitetu ujednačavaju sve šire geografske površi. Već na prvi pogled jasno je da se izbor najboljih i dalje fokusira na proverene podrume i regione, na (ne)pisano pravilo da su crvena vina superiornija od belih, te da visoka cena uglavnom označava i visok kvalitet.

ST wine101413 225Tako, iako je titula pripala španskom vinu, dolina Napa i Châteauneuf-du-Pape & St. Emilion ravnopravno dele čak šest pozicija među prvih 10! Takođe, samo pobedničko vino je „maturiralo" (berbe 2004), dok su sva ostala iz berbe 2010 uz jedan izuzetak iz 2008. godine!

Pre nego pređemo na vina pojedinačno, možda I ona najvažnija činjenica – cena. Špansko vino jeste najjeftinije (63$), uz još dva-tri oko 70$, dok su ostala sva između 120 i 130 dolara po flaši. Da je jeftino, nije!

I još jedna napomena – broj bodova koja su vina dobila tokom godine od kritičara WS nije preusdan za ovaj redosled, koji se utvrđuje naknadnim ocenama panela ocenjivača!

1-shelf

1. Cune Rioja Imperial Gran Reserva 2004, 95 poena.

Vinarija Cune jedna je od prvih koja je iz danas slavne oblasti Rioha flaširala i izvozila vina. Tokom XX veka vino im je odležavalo u američkom hrastu, a danas 30% hrasta je francuskog porekla. Ovaj mineralni nektar s aromama šljiva, duvana i sladića i taninima koji se maltene žvaću, nipošto nije za podcenjivanje, barem još narednih deset godina.

2-shelf

2. Château Canon-La Gaffelière St.-Emilion 2010,
96 poena

Blend 55% merloa, 35% kaberne frana i nešto sovinjona, nakon 17 meseci u buretu nudi mnoštvo bobičastog voća u oreolu tostiranog drveta.

3-shelf

3. Domaine Serene Pinot Noir Willamette Valley Evenstad Reserve 2010, 95 poena

Crvena perjanica vinarije iz oregona, vibrantni pino sa punom paletom malina, višanja, cimeta, moke... I nezaboravnom završnicom.

4-shelf

4. Hewitt Cabernet Sauvignon Rutherford 2010,
95 poena

Vinogradi ovog kabernea iz Nape datiraju od XIX veka. Čist, dubok i bogat sa ukrasima ružinih latica, ukratko ga opisuju.

5-shelf

5. Kongsgaard Chardonnay Napa Valley 2010, 95 poena

Jedino belo vino na listi prvih 10, pa šardone! Ovaj kalifornijski prosto mami marmeladom, mandarinama i smokvama. Dve godine lakog odležavanja u buretu garantuje zanimljivu i dugu završnicu.

6-shelf

6. Giuseppe Mascarello & Figlio Barolo Monprivato 2008, 95 poena

Barolo, da se nađe na listi. Po ceni, morao bi biti dobar. Porodica Maskarelo drži ovaj nebiolo tri godine u velikim buradima. A on uzvraća čistom elegancijom, mirisnim cvećem, crvenim voćem, sladićem i začinima u uniformi snažne mineralne strukture. Valja ga popiti u naredne dve decenije.

7-shelf

7. Domaine du Pégaü Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réservée 2010, 97 poena

Porodica Féraud sastavila je ovu kupažu od 80% grenaša, sa malo širaza, murvedrea i ko-zna-čega-još, čisto da se postigne balans.

8-shelf

8. Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape 2010,
96 poena

Poznata etiketa i na našem tržištu. Posle više od dva veka, gazda firme otkriva da su za divne kiseline u ovom vinu najvažnije hladne noći tokom avgusta u dolini južne Rone. Vino je blend po 30% grenaša i murvedrea, po 10% širaza i kunoa, a ostatak je preostalih devet sorti koje uspevaju u ovoj apelaciji.

9-shelf

9. Lewis Cabernet Sauvignon Napa Valley Reserve 2010, 96 poena

Čistokrvni keberne sa tek 2% malog (petit) verdoa, nakon 20 meseci u francuskom drvetu daje bogato, kompleksno, ali i delikatno vino duuuge završnice.

10-shelf

10. Quilceda Creek Cabernet Sauvignon Columbia Valley 2010, 95 poena.

Kaberne sa trunčicom merloa je tradicija čuvenih sovinjona iz američke države Vašington. Vinar Paul Golitzin držao je ovo vino 22 meseca u novom francuskom bariku, sve dok nije dobio ekstrakt crvenog voća u kome plutaju i zrače note kafe i čaja od jasmina. Vino izuzetne dubine.

Bred i Anđelina imaju najbolji roze

Chateau Miraval Rosé, koji Bred Pit i Anđečina Džoli proizvode u vinogradima na svom imanju u Provansi, zauzeo je 84. mestu, što je bilo dovoljno da ponese naziv najbolje ocenjenog rozea na ovogodišnjoj listi Wine Spectator.
U pitanju je elegantno vino profinjenih ukusa sušenih crvenih bobica, mandarine i dinje.
Inače, u proizvodnji svih vina Bredu i Anđelini pomaže francuska porodica Perin, koja se već pet generacija bavi vinarstvom.

nazad na vrh

Srodni tekstovi