Oplenački šardone na velikoj svetskoj sceni

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

aleksandrovic-trijumfBelo vino Trijumf Barrique 2012, vinarije Aleksandrović, pobednik Velikog testa najboljih vina Srbije u kategoriji belih vina, osvojilo je izuzetno vrednu srebrnu medalju na takmičenju Chardonnay du Monde 2014 – svojevrsnom svetskom šampionatu za sortu šardone!

Ovo je 21. godina zaredom kako se ovo cenjeno takmičenje održava u Francuskoj, u Château des Ravatys, Pasteur Instituta u Burgundiji. Od prijavljenih 794 etiketa iz 40 zemalja sveta, vrhunski internacionalni poznavaoci sorte šardone, njih čak 300, ocenili su kvalitet vina spravljenih od ove sorte grožđa. Ukupno je dodeljeno 49 zlatnih, 177 srebrnih i 39 bronzanih medalja.

Od srpskih vina, pored srebra za Trijumf Barrique 2012, jedino je još bronzanu medalju osvojio šardone Vinarije familije Rogan, takođe iz Topole. Time je Oplenačko vinogorje dobilo još jednu potvrdu izuzetnog lokaliteta za uzgoj ove čuvene internacionalne sorte.

aleksandrovic-02

Zanimljivo je istaći da je najbolje ocenjeni šardone na ovom takmičenju ove godine došao iz Češke, iz podruma Vinarstvi Josef Valihrach, a u flaši sa etiketom Chardonnay Vyber z Hrozni 2005. Iza njega slede četiri francuska šardonea, pa vino iz Južne Afrike, a onda slovenački slatki Pullus Chardonnay 2011 iz Ptujske kleti. Sveukupno, Francuzi su (očekivano) na kraju sakupili čak 36 zlata, što je uz 88 srebrnih i 15 bronzanih medalja potvrdilo superiornost domaćina na svetskoj sceni šardonea.

Novi igrač tu je Kina, koja se okitila jednim zlatom, za Helan Mountain Special Reserve Chardonnay 2011, vinarije Pernod Ricard China, te još jednim srebrom - Helan Mountain Classic Chardonnay 2010, iz iste vinarije.

aleksandrovic-01Konačno, valja podsetiti da ovo nije bio jedini zapaženi internacionalni nastup Aleksandovićevih vina ovih dana. Naime, nedavno je u Budimpešti, na velikom VinCE festivalu isti taj Trijumf Barrique 2012 ocenjen kao vrhunsko vino sa svim epitetima nove srpske vinske scene, a na isti način je pre neki dan dočekano i u belgijskom gradu Gentu, na novom vinskom sajmu pod nazivom Wine Discovery

Od srpskih vinara, na ovom sajmu su nastupili još i vinarija Temet iz Lozovika, te Budimir iz Aleksandrovca.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama