Zlato za Trijumf na Svetskom šampionatu mehurića

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

ChampagnePenušava vina Aleksandrović, Trijumf Chardonnay 2009 i Trijumf Noir 2009, osvojila su zlatnu i srebrnu medalju na Prvenstvu sveta šampanjaca i penušavih vina.

Očigledan rast popularnosti penušavaca ili želja svetskog tržišta usmerena u tom pravcu dovela je do organizacije novog takmičenja pod nazivom The Champagne & Sparkling Wine World Championships (CSWWC), a pod pokroviteljstvom Toma Stivensona (Stevenson) najpriznatijeg svetskog autoriteta u oblasti penušavih vina.

Uspeh vinarije Aleksandrović još je veći ukoliko se zna podatak da je žiriranje vina ocenjeno kao veoma strogo što priznaje i Tom Stivenson koji je bio u sudijskom žiriju sa Essi Avelan MW i vodećim stručnjakom iz Australije Dr. Toni Džordanom. 

svetski-champenusavci-sudije

- Primili smo preko 650 uzoraka vina iz celog sveta od čega je podeljeno 185 zlatnih i srebrnih medalja (više od 80 zlata!). Ocenjivanje je bilo TRIJUMF aleksandrovicveoma strogo i rešili smo da objavimo dobitnike isključivo zlata i srebra pošto se na svakom takmičenju preko polovine uzoraka već nagradi bronzom (30%) i „preporukom" (25), pa kad proizvođači polepe sve te stikere na boce, napravi se gužva na policama što dosta zbunjuje kupca u potrazi za najvrednijim vinima. Ova odluka čini mi se ekonomski opravdanom, ubeđen je Tom.

Iako je žiri bio tročlani, još dvoje sudija davalo je dodatna mišljenja iz pozadine. Specijalan zadatak imala je Amanda Regan da nakon ocenjivanja vina (najmanje već srebrnih), na miru još jednom  proveri da nije reč o nekom manje primećenom kvalitetu ili specifičnosti određene etikete, kako ta vina ne bi neopravdano ostala bez adekvatne nagrade.

winners-table

trijumf-noir penusavo 2013Zvanično, nagrade će biti objavljene 4. septembra, ali ovaj penušavi vinski Oskar, svakako je jedinstven uspeh na polju penušavih vina za Srbiju i ogroman podstrek vinariji Aleksandrović da nastavi u proizvodnji ovih vina koja su već prepoznata i na domaćem tržištu.

nazad na vrh

Srodni tekstovi