Vinoteka kraljevske krvi

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Vinoteka kraljevske krvi

U Beogradu je otvorena Epigenia, verovatno najveća vinoteka na Balkanu, mada se zvanično vodi kao wine&tapas bar. U samom centru grada, Resavskoj ulici broj 25, svega par desetina metara od Beograđanke, Toplički vinogradi, najveća privatna vinarija na Balkanu, otvorila je sopstveni, spektakularno lep vinski ambijent.

toplicki vinogradi 03

Bilo da ste u nekoj od tri postojeće sale u kojima su već razmeštene staklene vitrine sa gastronomskim đakonijama, velikom podrumu sa lučnim svodovima, posebnim šankom i mnoštvom prostorija, gde prirodna temperatura i vlaga neodoljivo podsećaju na onu u vinskim podrumima, ili pak u neočekivano velikoj bašti na nekoliko nivoa sa brojnim stogodišnjim maslinama donetim ovde ko zna odakle, osećaćete se kao da ste u trenutku zamenili urbano gradsko jezgro za živopisni vinoljubni ambijent.

toplicki vinogradi 00Vlasnik Topličkih vinograda Miladin Kovačević

Otvaranje vinoteke u prevečerje vrelog julskog dana, takođe je bilo pomalo neuobičajeno. Ulaz, gotovo neprimetna i uzana gvozdena kapija pred dosta dugim prolazom, možda ne bi privukla pažnju prolaznika i nekoliko stotina gostiju da na njoj nisu stajala dva teško naoružana srpska srednjevekovna oklopnika, da bih vas odmah zatim lično primio vlasnik ovog vinskog epicentra Milomir Miki Kovačević. Epigenia je inače španska verzija grčke reči Iphigeneia, što znači „kraljevske krvi”, i zaista, prisutni su se „kraljevski” osećali u udobni naslonjačima, vrtu, sa centralnom građevinom šanka sa čijeg krova su se slivali obilni talasi raspršene vode.

toplicki vinogradi 05

Ali nije samo voda rashlađivala zvanice. Poslužene su bezbrojne buteljke vina Toplikih vinograda, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Epigenia, rose od prokupca i naravno Prokupac koji je već stekao brojne poklonike na domaćem tržištu. Poslužen je čak i merlo koji će biti flaširan tek naredne jeseni, ali već sad pokazuje lep balans. Prema onome što smo saznali, ovaj prostor je prvenstveno namenjen ljubiteljima vina i svima koji žele da se osećaju dobrodošli i probaju dobra vina iz prokupačkog kraja, dok će pojedini delovi vinoteke biti namenjeni i dostupni samo za private degustacije ili razne vrste edukacije.

U svakom slučaju, Beograd je dobio jedan ekskluzivni, višenamenski vinski prostor, vredan međunarodnog ugleda.

nazad na vrh

Srodni tekstovi