Kako sam sarađivao sa Jankom i zašto je to prestalo

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Kako sam sarađivao sa Jankom i zašto je to prestalo

Mladen Dragojlović, donedavno enolog u vinariji Janko, reaguje na intervju u kojem je Dragan Vasić Janko, vlasnik vinarije, govorio o razlozima zašto je došlo do prekida njihove uspešne saradnje koja je srpskom vinarstvu donela za sada jedini regionalni trofej na Decanteru.

Ovo što sledi integralni je tekst koji je Dragojlović dostavio redakciji Vino.rs.

„Na početku, ne mogu da verujem da je neko u stanju da od svog i tuđeg života pravi tabloidni rijaliti šou, sve zbog sujete sa kojom ne može sam da izađe na kraj. Ne mogu da verujem ni da ja učestvujem u tome. Ne mogu da verujem ni da je neko dovoljno kratkovid da misli da je iznošenje sopstvenih prljavih gaća na javni štrik dobar potez. 

mladen jankoVreme saradnje: Mladen Dragojlović i Dragan Vasić Janko s priznanjem od Decantera

Iako se gadim sam sebi što sam uvučen u to, i što u svakoj drugoj situaciji ne bih reagovao, ovoga puta ću odgovoriti, s obzirom na to da konstrukcije i neistine koje je Dragan Vasić Janko izneo u intervjuu objavljenom na portalu Vino.rs traže da se od njih odbranim.  

Ne početku, zgađen sam idejom da odrastao čovek, profesionalac, na takav način, javno, pokušava da reši svoje emotivne probleme, umesto da to uradi lično, gledajući sagovornika u oči. Njegov gest svakako više govori o njemu, nego o meni. 

Pre svega, da se razumemo: ja sam prekinuo saradnju s Draganom Vasićem, a ne on sa mnom. On to nije mogao ili smeo... Zato u intervjuu on svesno iskrivljuje istinu razloga prekida naše saradnje i zaobilazi suštinu, a suština je sledeća: nije plaćao na vreme rad svojih saradnika i nije poštovao odluke i mišljenje onih koji su angažovani da odlučuju i koji su bili odgovorni za svoj rad. Radio je iza mojih leđa i bez mog znanja, a to kasnije koristio u pokušaju da me izvrgne ruglu. Kao što i sada radi. Zato sam otišao.

mladen dragojlovic Sa dva svoja najcenjenija vina, regionalnim pobednikom na Decanteru 2014 i Gand Prix Velikog testa Vino.rs 2013

Idemo dalje redom. Vrtlog. To je vino na kome se moj potpis našao ne zato što sam ja to želeo, nego zato što je to Janko želeo i na tome insistirao. Jer sam ja, kao angažovani enolog, po prvi put tamo, za to vino, upotrebio specifičnu tehnologiju kako bismo dobili određeni rezultat. Koji je publika očigledno dobro prihvatila. Da li je Janko toliko naivan da misli da je njegova muljavina sa dolivanjem malog procenta nekog drugog vina u te sudove zaista odredila karakteristike tog vina? I da jeste, šta sam ja onda tamo radio, bio pravljen budalom? Ne, Janko misli da su svi oko njega budale. I zamislite kako sam se osećao kada je takve stvari mimo mog znanja radio, ubeđen valjda da radi dobru stvar, zapravo, ne mogavši da prevaziđe sopstveni ego i ideju da neko tehnološke procese razume bolje od njega. Ovaj posao se gradi i radi na poverenju. Ako meni vinar ne veruje i ako ja ne verujem vinaru, ništa od posla... 

mladen dragojlovic vino rs

Novac. Ja radim za novac. Školovao sam se, trudio, mučio i putovao o svom trošku i provodio mesece rintajući u podrumima Italije, Čilea i Srbije kako bi stekao što više znanja. Danas to naplaćujem, kao što i vinari naplaćuju vina koja prodaju. Od svojih saradnika tražim da poštuju dogovoreno u dogovorenim vremenskim okvirima. Janko to nije umeo. Dragan Vasić je neko ko čeka da mu drugi šapne strategiju i tehnologiju, on je usvoji i eventualno izmeni iz nekih potpuno neprofesionalnih razloga (uglavnom je u pitanju bila neshvatljiva ležernost, ideja da zna bolje ili namerna opstrukcija) i onda da tom istom i drugima drži predavanja na tu temu. On nije spreman da prihvati da neko nešto zna i da to želi da naplati. Moje mišljenje je da Dragan Vasić ne poštuje svoje zaposlene, ne poštuje svoje kupce, i na kraju, ne poštuje ni svoje prijatelje. Kako da imam poverenja u nekoga s kim pravim vino, a on od početka iza mojih ledja radi nešto s vinom, pa mi naknadno javi ili mi saopšti u nekom njegovom društvu da bi ispao pametan?  

Toliko o tome. 

Konkretno, Janko laže i zna da laže kada tvrdi da sam pre odlaska u London znao da je Stari Zavet 2011 osvojio regionalni trofej. Zašto nam je komunikacija išla sporo i komplikovano tada? Pa zato što je Dragan Vasić tada bio u  pritvoru zbog optužbe za privredni kriminal! Zbog čega i kako, ne znam niti me interesuje. Tih dana kada su ga zatvorili objavljene su nagrade na Decanteru. I istina je da je Decanter meni poslao rezultate. A zašto? Pa zato što je Vasić na engleskom i elektronski nedovoljno pismen, pa me je sam zamolio da mu ja otvorim profil i prijavim sva vina. Zbog toga su rezulati prvo stigli meni, a čim su stigli, obavestio sam prvo Janka da je Stari Zavet dobio zlato – prvo i do sada jedino zlato za vino iz Srbije. Javio mu to i očigledno mu ulepšao jako težak dan. U tom periodu, iz poštovanja i želje da pomognem, lagao sam. Lagao sam ljude koji su se raspitivali gde je Janko, govoreći da je u inostranstvu na rehabilitaciji. Tada sam to smatrao ispravnim, ne želeći da mu nanosim štetu. A on mi na ovaj način vraća, pričajući da sam njegov težak položaj iskoristio!  

mladen dragojlovic VTV

Kako sam i zašto otišao u London? Kao predstavnik vinarije koja je dobila zlato, dobio sam poziv da odem na uručenje. Pošto je Vasić iz gore navedenih razloga bio sprečen, išao sam sam i pritom ga pre toga pitao da li da idem, a on se sa tom idejom složio. 

Zašto sam se slikao sa Sparijerom? Pa zato što je on stajao na ulazu i fotografisao se sa svakim od zvanica. Tom prilikom su me pitali šta sam osvojio i pošto sam rekao zlato, sa zlatnom medaljom sam se i slikao. Pa valjda bi uzeo u ruke trofej da sam znao da smo ga dobili?! Tek tamo, nakon slikanja, saznajem, i to iz kataloga, da je Stari Zavet zapravo osvojio regionalni trofej. Odmah sam to fotografisao i odmah prosledio kome god sam mogao porukama. Za sve što ovde navodim postoje dokazi, to je dokumentovano i na Vino.rs i na društvenim mrežama!   

Ne razumem, dalje, kako Vasić može da kaže da nisam kreirao Stari Zavet iz 2011, a jesam iz 2012, te da mu nisam prepoznao potencijal? Saradnju smo počeli 2010. godine, i od tog momenta ja sam bio zadužen za vina, naravno, konsultujući se sa njim. Zajedno smo birali grožđe za Stari Zavet, Zavet i Crveni Zapis, zajedno nabavljali kaberne iz Negotina koji je ušao u kupažu, ja sam donosio odluke o tehnološkim procesima, odlučivao o kupaži, ja sam rekao Janku koju burad sa vinom da odabere za to, jednako za vino iz 2011, kao i za ono iz 2012. Ako je on i tu nešto brljao bez znanja svog enologa, samo znači da je imao dovoljno sreće da time ne uprska stvar.  

mladen dragojlovic 7

Vezano za novog konsulatanta na kog se Vasić poziva u intervjuu, zaboravio je da kaže da mu je taj isti Goran Perić, inače moj uvaženi kolega i pre svega prijatelj, savetovao da nastavi saradnju sa mnom jer su, kako je rekao,  vina koja smo zajedno radili „odlična, moderna, precizna i sam vrh srpskog vinarstva”. 

Ne pada mi na pamet da umanjujem Vasićev značaj u njegovoj vinariji, samo što Vasić do danas nije uspeo da shvati šta je posao enologa, te na koji se način u vinariji donose odluke i šta one znače. Naravno da on usmerava pravac u kom se njegova vinarija kreće, to niko nije sporio, ni ne spori. Samo što on nije shvatio šta je uloga enologa u vinariji, kao što izgleda za sve svoje godine nije naučio ni kako se rešavaju interni problemi. Gledanjem u oči i razboritim rešavanjem problema, Janko, a ne javnim cmizdrenjem i primitivnim mazanjem blatom dojučerašnjih saradnika i prijatelja. Ne shvataš da si tim intervjuom štetu naneo pre svega sebi, i očigledno nećeš ni shvatiti. 

Što se mene tiče, ova rasprava je završena i na nju stavljam tačku, jer ne želim da učestvujem u rijalitiju tuđeg nedozrelog ega i da na njega potrošim više i jedan sekund. Idem da radim ono što volim: da pravim vina najbolje što umem.”

Mladen Dragojlović

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama