Amarone Allegrini najbolje vino Italije

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Amarone Allegrini najbolje vino Italije

Renomirana vinarija Allegrini pobrala je kajmak slave ove godine na zahtevnoj italijanskoj vinskoj sceni. Naziv „vinarije godine 2016“ dodeljen od strane najprestižnijeg apeninskog vinskog časopisa Gambero Rosso, te odluka da se vinu Allegrini Amarone Clasicco 2011 dodeli Oscar del vino rosso 2016, što će reči da ga se proglasi za najbolje italijansko crveno vino u tekućoj godini, doveli su ovu vinariju iz Valpoličele u sam vrh svetskog interesovanja.

Vinarija s tradicijomVinarija s tradicijom

Osamnaesto izdanje italijanskog „Oskara za vina” (Oscar del Vino  - Premio Internazionale del Vino 2016), uz Allegrinijev Amaorone, izabrao je još Grecante 2014 iz vinarije Caprai za najbolje belo vino, dok je najbolji roze Cerasuolo d’Abruzzo 2014 vinarije Valentini.

Oscar del Vino 2016Za srpske konzumente posebno je zanimljiv Allegrini Amarone Clasicco koji se nedavno pojavio i na srpskom tržištu i kojeg možete odmah kupiti u online prodavnici Vino.rs . Porodica Alegrini vodi jednu od glavnih uloga u kompletnom razvoju Valpoličele, a tradicija uzgoja vinove loze u ovoj porodici datira iz 16. veka. Amarone Classico D.O.C.G. dobija se od grožđa sorti korvina, korvinone, rondinela i oseleta, koje se ostavlja u sušari da se suši sve do decembra. Nakon odležavanja od 18 meseci u drvetu, vina ovih sorti se mešaju, posle čega još sedam meseci provode zajedno. Na kraju se dobija jako ekstraktivno vino sa 15,75 procenata alkohola visoke aromatske slasti u kome dominiraju ekstremno zrela voća i čisti začini.

Valja primetiti da Allegrini Amarone Classico redovno dobija veoma visoke ocene od najpoznatijih svetskih vinskih magazina Wine Advocate, Enthusiast, Spectator (uglavnom između 92 i 95 poena), baš kao i od lokalnih vinskih kritičara, te da se vinarija već pet godina uzastopno nalazi na listi 100 najboljih na svetu magazina Wine Enthusiast. Sama vinarija glamurozna je baš kao i vinograd nazvan Pallazo della Torre, prema jednoj od najlepših renesansnih vila iz 1560. godine, koja je takođe deo kompleksa. Na nadmorskoj visini od 240 metara i na 26 hektara, vinograd sadrži sorte korvina, rondinela i sanđoveze koje su posađene pre 40-50 godina.

Valpoličela

valpolicela

Valpoličela je vrhunski vinski region u kome se uzgoj plemenite vinove loze odvija već milenijumima. Naziv ukazuje na bogatu vinsku istoriju, naime latinsko val polis cellae doslovno znači „dolina mnoštva podruma”, koji su zaista poziocionirani u brojnim manjim dolinama. Oko 6.000 hektara vinograda smešteno je u istočnom delu Veneta, između Verone i jezera Garda, najvećeg u Italiji, dok je sa severa omeđeno planinskim lancem Lesini. Brojni potoci, renesansne vile, bogati istorijski nalazi, čudesno mesto za čudesna vina, a Amarone Allegrini danas je simbol čitave regije.

nazad na vrh

Srodni tekstovi