Smederevska jesen otvara dvore Obrenovića

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Smederevska jesen otvara dvore Obrenovića

Ovogodišnja manifestacija „Smederevska jesen“ kojoj je to 129. izdanje, održaće se tokom prve polovine septembra ali se glavne atrakcije dešavaju u periodu od 8. do 11. septembra na više lokacija u Smederevu. Sa svojom dugom tradicijom ona spada u red najstarijih turističko-privrednih manifestacija u Srbiji, a  koreni joj se nalaze u specijalizovanim izložbama voća, grožđa i vina priređivanih krajem 19. veka koje su uticale na reputaciju smederevskog kraja kao voćarskog i vinogradarskog podneblja.

Smederevo je u to vreme bilo poznato po kvalitetnom vinu i u internacionalnim okvirima što potvrđuje podatak da su trgovci iz evropskih zemalja dolazili u grad kraj Dunava radi kupovine vina, a na  svetskoj izložbi vina u Bordou 1882. godine, vina iz smederevskog kraja posebno su nagrađena. Prva zvanična izložba grožđa i vina u Smederevu održana je 1888. na gradskom pristaništu i jedino tokom ratnih godina izložbe nisu realizovane, a ime manifestacije koje je danas u upotrebi datira iz 1961. godine.

Na dan svečanog otvaranja manifestacije, 9. septembra, povorka Smederevskog karnevala kretaće se od Dunavskog keja, duž ulica Despota Đurđa i Kralja Petra Prvog sve do Gradskog trga, gde će nastupiti karnevalske grupe koje su učestvovale u defileu, a Vinski grad će uz ponudu smederevskih vinarija, i ove godine biti mesto susreta sa tamburaškim orkestrom. Put vinove loze kroz prostor i vreme i saradnja čoveka i prirode biće dočarani na slikovit način kroz izložbu „Tri boje vina: čovek i vino“ u Muzeju u Smederevu koji izložbu organizuje u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu.

Tokom manifestacije zainteresovanima će biti omogućeno i panoramsko razgledanje grada autobusom, a za organizovane posete biće otvorena i vila „Zlatni breg“, letnjikovac Obrenovića gde je moguće videti delić raskoši ali i danas prelepo održavane vinograde iz kojih su nekada Obrenovići gostili vinom krunisane glave čitave Evrope. U Vinskom gradu 10. i 11. septembra od 16 do 22 časa, Udruženje likovnih i primenjenih umetnika Smedereva organizuje oslikavanje i prodaju flaša vina poznatih smederevskih vinarija pri čemu je sav prilog namenjen u humanitarne svrhe.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama