Coronica u Beogradu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Coronica u Beogradu

Poznati istarski vinar Moreno Koronika, vlasnik vinarije Coronica, predstavio je na degustaciji u beogradskoj vinoteci Wine & Pleasure svoje malvazije, terane ali i jedne krajnje raritetno vino, kupažu pod nazivom Grabar.

- Malvazija je moja banka za velika crvena vina – kaže Koronika.

Zašto, ubrzo nam je postalo jasno. Naime, u Istri na malvaziju vinar  može uvek da računa pošto je to sorta koja brzo sazreva i ide na tržište te omogućava da velika crvena vina mirno sazrevaju u podrumu nekoliko godina. Stoga na 23 hektara duboke crvenice Moreno uzgaja 75 procenata malvazije, dok je su ostatku posađene crvene sorte. Taj odnos održava i u podrumu.

3 Coronica generacijeU dva metra proreda loze stale su tri generacije Koronika i šest vekova istorije

 A Coronica vina jesu od onih koja mogu razumeti, kako vinska elita, tako i slučajni ljubitelji. To se lako vidi na primeru Istarske Malvazije iz dve razne berbe. Odraz teroara toliko je jedinstven da su razlike berbi 2015. i 2016. više nego evidentne kod belih, a 2011. i 2013. kod terana. Novija berba malvazije nudi ektremno snažne arome trave, agruma, kruške, isušenog žutog voća, taj neki „jaki vinski karakter“ na nosu, potom eksploziju osvežavajućih hrskavih kiselina u ustima, da bi aftertejst ponovo postao voćan. To je vino koje će i vinskog početnika oduševiti, dok je godinu dana starija „sestra“ daleko zamršenija za razumevanje i tek posle nekog vremena otkriva svoje uljane i začinske čari, mineralnost i slojevitost. Opet, Gran Malvazija iz prošle berbe kao da već nekoliko godina bilduje u sebi svu tu snagu aroma i eleganciju i nema toga ko se u ovo vino, koje u punoj meri iskazuje razloge popularnosti sorte, odmah neće zaljubiti.

Kako je krenuo međunarodni problem oko terana,
kako se nastavio

Moreno, automehaničar po zvanju, a danas jedan od istarskih kraljeva malvazije, zbilja je retka zverka u vinskim krugovima. Raritetni vinar koji iza sebe nema avione i kamione već samo od svoje valovite i glinovite crvenice živi i uzdiže je onako kako su to radili nono Đovani i otac Otavijano Koronika. Uostalom, područje u kome se nalaze njegovi vinogradi stari od sedam do 54 godine nosi ime Koroniki, a porodica je navodno tu već oko šest vekova. 

- U vinogradu radim oduvek, od malena, možda sam se i rodio u njemu, ali da vodim berbe, od sadnje do boce, to se prvi put dogodilo 1993. godine. Posle 25 godina rada smo konačno naučili raditi grožđe, a sad ćemo početi učiti raditi vina. Vinograd je onaj veći deo u našim bocama, lagano izbacujemo barike za crvena vina iz podruma u koji ulaze bačve od 500, 700 i 2.000 litara. Ne koriste se hemijska zaštitna sredstva i potpuna pažnja posvećuje se vinogradu.

vina coronica

Moreno puno poštovanje odaje malvaziji kao sorti koja od berbe do punjenja za kratko vreme postaje ugodna za piće, kao retko koja druga. Kaže da rizlinzi i sovinjoni jesu velika vina, ali malvazija je dobra već mlada, podjednako sjajna u srednjim godinama, a čak i više kad je odležana. Pa ipak, njegova strast su očigledno crvena vina. Iskreno, smatra da je Istra nedovoljno ustražena vinska regija upravo zato što nije dovoljno pažnje okrenuto crvenim sortama i njihovoj jedinstvenoj svežini koju duguju specifičnoj klimi i hladnim noćima već od polovine avgusta.

I zbilja, kupaža kaberne sovinjona i merloa Grabar 2012 predstavlja izuzetno crveno vino koje slasnim kiselinama vuče na još. Nažalost, neće ga još dugo biti pošto je lozu napala bolest zbog koje je sva morala biti povađena.

Konačno, vina Gran Teran donose vrhunsko uživanje, bogata u svakom segmentu, od aromatike do mineralnosti, sa dugim završnicama. Pritom, berba 2011. izuzetnom svežinom daje eksplicitne dokaze da „čistoća“ teroara dodatno ističe raznolikost berbe, jer čini se gotovo mlađom od one iz 2013. godine. No, da li je Coronica teran pa i ova sorta uopšte žrtva međukomšijskih pravnih prepucavanja u sporu sa Slovencima oko upotrebe imena sorte (koja se u Hrvatskoj zapravo ne bi smela zvati tako)?

- Meni se čini da su nam komšije svojim stavovima napravile veliku reklamu jer o teranu sad svi pričaju i svi ga traže – smeje se Moreno.

nazad na vrh

Srodni tekstovi