10 najboljih po izboru Wine Spectator

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
10 najboljih po izboru Wine Spectator

Ugledni Wine Spectator izašao je sa svojom tradicionalnom listom najboljih vina za 2017. godinu.
Urednici magazina tvrde da su izbor napravili između čak 17.000 vina koja su njihovi novinari i saradnici imali prilike da probaju u proteklih 12 meseci, te da u obzir nisu uzimana vina napravljena u ograničenim, malim serijama, jer je jedan od uslova za plasman na njihovoj godišnjoj listi „100 najboljih“ i dostupnost vina na tržištu.

Elem, kao i više puta do sada u vrhu liste dominiraju kalifornijska vina, a odmah iza njih sledi Bordo. „Uljez“ među njima je toskanski Brunello di Montalcino 2012 Casanova di Neri, prepoznatljivo elegantni sanđoveze kojeg povoljno možete da kupite i u Srbiji i koji se na listi najboljih našao na četvrtom mestu.

Casanova di NeriEkipa Vino.rs u poseti vinariji Casanova di Neri (vlasnik vinarije Đakomo Neri, drugi s desna)

Casanova di Neri:
Najbolja vinarija sveta

Pobednički merlo Duckhorn 2014 iz vinarije Three Palms Vineyard u dolini Nape odležavao je 18 meseci u burićima od francuskog hrasta, a pored merloa u flaši se nalazi i osam procenata kabernea i četiri odsto malbeka. Ovaj izbor pokazuje i to da u redakciji WS podržavaju aktuelni trend popularnosti merloa u svetu.

S tim na umu izbor najboljeg vina godine i nije neko preterano iznenađenje. Možda bi više trebalo da iznenadi to što je širaz K 2014 Powerline Estate, više nego duplo jeftinije vino, zauzelo drugo mesto, pogotovo što se radi o prvoj flaširanoj berbi iz novog vinograda u dolini Vala Vala u državi Vašington. Deo tajne uspeha leži u činjenici da iza vina stoji Čarls Smit, jedan od kontroverznijih vinara sa Zapadne obale, te da je fermentiralo na prirodnim kvascima i odležavalo na pokožici više od 40 dana pre nego što je pretočeno u veliku burad od francuskog hrasta zapremine 500 litara i tu provelo narednih 27 meseci!

top 10

Belo, botritično slatko desertno vino Château Coutet Barsac 2014 jedno je od najcenjenijih u svetu, a njegov visoki plasman na ovogodišnjoj listi govori o tome da u velikom svetu stil vina nije presudan kada se dođe do toga da se vrednuje kvalitet.

Iza već pomenutog brunela vinarije Casanova di Neri, na petom mestu liste nalazi se vino iz doline Rone Gigondas 2015 Château de St. Cosme, kupaža u kojoj sa 70 procenata dominira grenaš, dok ostatak gotovo ravnopravno čine murvedere i širaz.

Veoma visoko, na šestom mestu nalazi se poluslatko biodinamičko vino Vouvray 2016 Domaine Huet, šenin blan iz doline Loare, na sedmom je crvena bordo kupaža Château Canon-La Gafféliere 2014  iz Sent Emilijona, zatim na osmom mestu prvi kaberne na listi Meyer 2014 iz Nape, pa šardone Pahlmeyer 2015, takođe iz Napa doline, da bi listu od 10 odabranih zaključilo još jedno biodinamičko vino Oublié 2014 Booker Vineyards, svojevrsna kalifornijska posveta čuvenoj kupaži iz Châteauneuf-du-Pape.

Konačno, treba primetiti i to da listu 10 najboljih po izboru Wine Spectator gotovo bez izuzetka svake godine čine drugačija vina. Zašto je to tako, zaključite sami…

nazad na vrh

Srodni tekstovi