Astronomske cene vina Domaine de la Romanée-Conti

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Astronomske cene vina Domaine de la Romanée-Conti

Poznata aukcijska kuća Sotheby's prodala je nedavno u Londonu nekoliko vinskih kolekcija za čak 2,5 miliona dolara, među kojima su najveću cenu od preko 530.000 evra dostigla vina iz podruma pre neku godinu preminulog Antala Mikloša De Bekesija, Amerikanca mađarskog porekla, poznatog kao velikog donatora mnogih muzeja i kulturnih ustanova u Evropi i SAD.

Praktično sve što je izneto tog dana na prodaju našlo je kupca, a najveću cenu, dvostruko veću od očekivane, dostigla je metuzalem boca (šest litara) pino noara La Tâche 1988 Domaine de la Romanée-Conti, prodavši se po ceni od 51.000 evra!

1988 Montrachet

Među najskuplje prodatim vinima bilo je i osam boca šardonea Montrachet 1988 iz iste vinarije, te flaše Petrusa iz 1982. i 1989. godine i sanduk od 12 boca Chateau Palmer 1961 iz Medoka.

Chateau Palmer 1961

- Aukcija je predstavljala zadivljujući uspeh, prevazilazeći gornju procenu, naročito u slučaju Domaine de la Romanée-Conti, za čija su vina najveće interesovanje pokazali kupci iz Azije – izjavio je na kraju prodaje Sotebijev stručnjak za vina Stiven Molda.

nazad na vrh