Idealna srpska vina za leto 2018

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Idealna srpska vina za leto 2018

Leto je pravo vreme za vina. Bela, penušava i roze, s razigranim citrusnim i cvetnim notama, puna mineralnosti i ujedajuće svežine koja će boravak pored mora ili negde u prirodi dodatno oplemeniti.

Kada je o srpskim vinima reč, izbor idealnih vina za leto iz godine u godinu sve je bogatiji, tako da je čovek često na slatkim mukama kojem se „carstvu privoleti“. Evo nekoliko predloga s kojima sigurno nećete pogrešiti!

vino za leto 10

Tamjanika je domaća letnja kraljica među vinima, a arome i svežina osvajaju već na prvi pogled. Na nedavno održanom Festivalu tamjanike u Beogradu najviše uzdaha zadovoljstva izmamili su Experiment Tamjanika i Radovan 100% Tamjanika, obe iz Podruma Čokot, male vinarije iz sela Starci u Župi, te Tamjanika mlade vinarije Lastar iz Levača, jednim od najtraženijih vina u beogradskim vinotekama prošlog leta.

Nećete pogrešiti ni ako otvorite bocu Tamjanika selekcija Spasić, jednog od najcenjenijih župskih vinara, a iz toga kraja dolaze i odlične Tamjanika Ivanović, Tamjanika Villa Vina, te Stota suza Minić.

Vredan pažnje novitet u ovom odabranom društvu bi trebalo da bude Tamjanika Zmajevac iz Lipovca kraj Topole.

vino za leto 01

Domaće sorte su nekako uvek posebno u fokusu, a kad smo u ovom segmentu, morava je prošle godine bila pravi hit, a Morava Jelić proglašena je i za najbolje belo vino od autohtone, regionalne ili novostvorene sorte. Od iste sorte dolazi i izuzetno osvežavajuća Morava Despotika koja se dve godine zaredom kitila bronzom na Decanteru.

Naziv grašac za italijanski rizling ili graševinu sve je popularniji i „domaćinskiji“, a lepe kiseline pobeđuju vrućine, dok nizak alkohol u etiketi Knjaz Miškin vinarije Patkov vinograd dozvoljava i unos većih količina u organizam. Istakli bi takođe Grašac Quet, kao i onaj koji se krije pod etiketom Vagabundo vinarije Tri međe i oblak.

vino za leto 04

Bele kupaže bi mogle biti hit ovog leta. Despotika je osvojila još jednu bronzu u Londonu dosta retkim, laganim ali intrigantnim blendom rizlinga i pino blana Nebo, vinarija Doja prepoznatljiva po prokupcu osvijila je žiri na Decanteru vinom Belo od sorti pino griđo i šardone, dok je etiketa 70/30 vinarije DeLena iz Šumadije već prepoznata formula svežine i kompleksnih aroma. Konačno, 8 tamburaša Vinarije Zvonko Bogdan, jedinstvena je kupaža sovinjona, šardonea, pino blana i muskata i voli niže temperature služenja. Ali, ako bi pomešali ovu i prethodnu kategoriju, onda bi vino Tri Morave Belo, vinarije Temet od smederevke, tamjanike i morave, s ovogodišnjim Decanterovim srebrom dalo najkompletniju sliku.

vino za leto 05

Sauvignon Blanc ili sovinjon beli očito je vodeći srpski beli trend 2018. godine. Vino hladnijih vinogradarskih položaja za toplije dane, a izbor je veliki i kvalitetan. Sovinjon Sonata smederevske vinarije Jeremić izabran je za najbolje belo vino Srbije prošle godine ali je već sada veoma teško doći do njega jer se i najnovija berba praktično raspordala. Tu je i „komšijski“ Vrtlog 2016 iz vinarije Janko, koji je doneo bronzu sa Decantera i koji se odavno učvrstio u vrhu domaćih šampiona ove sorte. Tu bi kao iznenađenje mogao doći ekstraktivni Sauvignon Blanc Quet 2016 vinarije koja zaista izbacuje hit za hitom, dok je mineralna Terasa Sauvignon Blanc 2017 vinarije Matalj iz Negotina provereni letnji adut sa pečatom teroara kojoj nikakve zlatne medalje sa nadmetanja nisu potrebne.

Šardone kao da je malo skliznuo sa „glavne vinske ceste“ u Srbiji pod naletom brojnih drugih sve popularnijih sorti, ali to nikako ne znači da baš to vino neće biti vaš pravi izbor. Chradonnay Selekcija Radovanović je tradicija, novi Trijumf barrique 2016 Aleksandrović stepenica više u odnosu na ranije berbe, dok su i bela i crna etiketa Chardonnay čerevićke vinarije Belo Brdo etaloni vrhunskog srpskog šardonea kojima po popularnosti trenutno parira verovatno samo Chardonnay Kovačević.

vino za leto 03

Penušava vina u Srbiji, na žalost, nemaju još udarnu moć da bitnije razmrdaju letnje vinsko tržište, ali možda se upravo jedan takav evolutivni momenat događa pojavom linije Fresco vinarije Kovačević. Ova vina rađena šarmat metodom u roze i beloj varijanti, sa maloprodajnom cenom oko pet evra i vrhunskim pakovanjem imaju predispoziciju da postanu hit vina ovog leta. Kada smo kod „mehurića“, ne bi trebalo zaboraviti da je ove godine Biser 2014 od sorte smederevka vinarije Aleksić poneo prvo srpsko srebro na Decanteru za penušavce, te da ga je sa bronzom pratio šardone The vinarije Deurić, da je Janko ponudio penušavu Mesečinu, a da i dalje Trijumf Noir od sorte pino noar iz vinarije Aleksandrović predstavlja sam vrh domaćih „šampanjaca“.

vino za leto 11

Novi trend u Srbiji bi ovog leta mogla biti vina od sorte pino griđo. Vinarija Virtus, koja bukvalno žanje medalje na svim svetskim ocenjivanjima gde se pojavi, posrebrila je u Londonu na Decanteru mladi Pinot Grigio 2017. Ne treba zaboraviti ni da se ista sorta nalazi i pod vrhunskom etiketom ove vinarije Credo Beli, koji je dohvatio zlato na AWC nadmetnju u Beču. Potpuno novu viziju pino griđa nudi Đorđe Bikicki sa vinom Cu 2016, ali je njegov Traminac zapravo jedan od najvažnijih članova „zaprege“ koja vuče kola popularnosti domaćeg traminca vrtoglavom brzinom. Bilo da su to sjajna vina sa Fruške gore ili već čuveni Virtus Gewurztraminer, aroma i osveženja neće nedostajati u vrelini noći.

U ovom pregledu, pre nego pređemo na roze boju vina, treba pomenuti i sortu rajnski rizling, gde su etikete Margus Margi vinarije Budimir ili sortno vino vinarije McC, po kvalitetu veoma dobro provereni aduti.

vino za leto 07

Roze je odavno prestao da bude prosti sublimat aroma jagoda, malina i pomalo ruže u srpskom vinarstvu. Lagana, svetla, viskozna, veoma osvežavajuća ali dovoljno kompleksna vina još su nedovoljno istražena „pećina sa blagom“, za šta su zapravo najviše krivi domaći vinoljupci koji po navici naručuju belo. Pregršt osveženja i uživanja nudi veliki broj etiketa, a mi podsećamo na one najzanimljivije.

Rose 2016 Lastar moćna je i zavodljiva kupaža pino noara i merloa koja je odmah postavila nove standarde među srpskim vinarima. Pino noar je sorta koja nosi i najnovije izdanje veoma popularnog Urban Rose 2017 vinarije Deurić, koji ne prestaje da oduševljava, baš kao i Rose Sec Vinarije Zvonko Bogdan. Poseban specijalitet u ovoj kategoriji čine Roze Nostra vinarije Erdevik, vino koje je ponelo titulu najboljeg roze vina Srbije u izboru Vino.rs ali prvu srebrnu medalju za srpski roze na Decanteru, koji će se uskoro pojaviti na tržištu i u formi magnum pakovanja, te Aglaja Rose 2017 koje od ove godine nosi sa ponosom oznaku geografskog porekla na etiketi. Za kraj, tu je i verovatno najukusnije ružičasto vino na tržištu, Šumadijska Ružica udruženih vinara Šumadije kao varijanta ledenog tečnog ratluka za svačiji ukus.

Živeli!

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama