Cene francuskih vinograda ponovo skočile

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Cene francuskih vinograda ponovo skočile

Nove informacije po pitanju cena vinograda na području Francuske, jasno ukazuju na veliko poskupljenje u odnosu na ranije godine.

Francuska agencija za zemljište, Safer, procenila je da se jedan hektar burgonjske grand cru loze kreće čak do vrtoglave cifre od 14,5 miliona evra. Radi poređenja, prosečna cena tokom 2018-te godine, kretala se oko 6,25 miliona evra, za četiri posto više od cene u 2017-toj godini i duplo više od cifre iz 2011-te.

Uprkos velikoj međusobnoj razlici kada su same kupovine bile u pitanju (pojedini hektari, mogli su se kupiti i po ceni od 2.85 miliona), ovo je postavilo burgonjski grand cru na sam vrh po skupoći.

I drugi cenjenji regioni Francuske osetili su ovaj porast. Na primer, apelacija Pauillac skočila je za deset posto do proseka od 2.2 miliona evra, Pomerol je skočio za dvadeset posto do cifre od 1,8 miliona, s tim što usled velikog dispariteta u ceni, Pomerol varira od 1,2 miliona do 3,6 miliona evra.

03 montrachet grand cru

Aleks Hal, osnivač agencije za bordoške vinske imovine, izjavio je da je uprkos slaboj ponudi vinograda i visokim cenama, potražnja kupaca za najprestižnijim regionima i dalje veoma prisutna, kako od strane raznih preduzetnika, tako i onih koji se uveliko bave vinima.

Ono što treba uzeti u obzir, jeste da postoji velika varijacija u cenama.

Apelacije pod zaštićenim poreklom (AOP) širom Francuske skočile su za 2,4 posto, oko 147,300 evra po hektaru.

U poređenju sa tim, u delovima Beaujolais, pojedine cifre su bile poprilično niske – oko 5,000 evra po hektaru.

Isto tako, i pojedini vinogradi Zlatne obale (Côte-d'Or) mogu se kupiti po relativno niskoj ceni, oko 13,000 evra po hektaru, mada najbolja područja dostižu i do 73,000 evra.

Ni Provansa nije ostala netaknuta. Vinogradi u regionu Var, skočili su za deset posto do 55,000 evra po hektaru, dok su se oni na priobalju prodavali i do 120,000 evra.

Collection Banner

Ovakva potražnja za Côtes de Provence vinogradima, kako od strane domaćih, tako i stranih investitora, može se objasniti popularnošću i uspehom provansalskog rozea, izjavio je Aleks Hal.

Kao rezultat svega ovoga, ukupna vrednost od kupovine francuskih vinograda opala je za čak 31 posto tokom 2018-te godine, odnosno za 844 miliona evra, procenjuje Safer.

Cene francuskih vinograda tokom 2018-te godine:
Burgonjski Grand Cru: maksimalna cena – 14,5 miliona, prosečna cena – 6,25 miliona
Pomerol: maksimalna cena – 3,6 miliona, prosečna cena – 1,8 miliona
Sent Emilion: maksimalna cena – 3 miliona, prosečna cena – 1,59 miliona
Pauillac: maksimalna cena – 2,5 miliona, prosečna cena – 2,2 miliona
Burgonjski Premier Cru (crveno): maksimalna cena – 2,25 miliona, prosečna cena – 680,000
Šampanja, Côte des Blancs: maksimalna cena – 1,8 miliona, prosečna cena – 1,58 miliona

nazad na vrh