Kralj i kraljica u Beogradu

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Kralj i kraljica u Beogradu

Slovenački „kralj penušavaca“, kako sam sebe naziva vinski vitez Jernej Frangež iz istoimene vinarije u Gornjoj Radgoni, doveo je u Beograd ćerku i vinsku kraljicu Slovenije Metu Frangež kako bi promovisao penušavce koji će uskoro na srpsko tržište.

Restoran „Adler“ u beogradskom Ada Moll Shopping Center priredio je ukusne zalogajčiće uz penušavce iz Kuće penušavih vina Frangež koja se poslednjih 170 godina nalazi uz samu granicu s Austrijom, koliko je duga vinarska tradicija ove porodice u vinariji gde se godišnje  proizvede oko 200.000 litara penušavog vina, a degustacioni prostor prima i do 500 ljudi!

Frange Frutti

Zanimljivo je bilo probati četiri etikete i praktično razumeti zbog čega je u Sloveniji kultura ispijanja penušavih vina na tako visokom nivou. Oni jednostavno imaju penušavac za sve prilike, što se vidi i na primeru nekih od ukupno 13 etiketa Frangež, počevši od razigrane roze erupcije jagode u vinu Frutti 2014, blendu sorti šardone, rizling i sovinjon proizvedenom charmat metodom, istom kao i polusuvi Frangež Cuvee sec u kome šardone, pino noar i traminac čine kuve idealan uz svaku gastronomiju. Iz vinskog opusa rađenog tradicionalnom metodom, za one koje vole pun ukus u ustima, probali smo strukturni i bogato slasni polusuvi penušavac od šardonea, kao i vrhunski Chardonnay Brut nature, vino fine sitne perlaže i velike svežine sa snažnim naletima cvetnih nota i badema u dugoj završnici.

Zanimljivo je da su sva vina ove vinarije vintage, što znači da su iz određene berbe, u ovom slučaju, s izuzetkom vina Frutti 2014, reč je o berbi iz 2015. godine.

Inače, Meta Frangež je sa 23 godine postala 23. vinska kraljica Slovenije, a pitali smo je da li je za za ovakvu titulu izgled od presudnog značaja?

- Ne, već je potrebno veliko znanje vinarstva i vinogradarstva, ljubav za vino i umetnost komunikacije. Odlučila sam da propagiram penušavace jer smatram da je to ono najbolje od vina što se dobija.

Meta  je uz sestru i brata od detinjstva prisutna u vinogradu koji danas zahvata četiri hektara, pomaže u vinariji i, naravno, studira enologiju. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama