Votaži, crveno vino života

  • Objavljeno u Vesti
Votaži, crveno vino života

Novo crveno vino na regionalnom tržištu zove se Votaži 2019, a blend sorti merlo (70%) i kaberne sovinjon dolazi iz Župe i mlade vinarije Fragaria koja već u startu beleži velike uspehe.

Fragaria u vlasništvu porodice Vujić se u izboru Vino.rs našla u društvu Najboljih mladih vinarija Srbije do sedam godina postojanja i sa potpunim pravom ušla u uski krug onih na koje treba obratiti posebnu pažnju ove godine. Iz perspektivne vinarije koja kvalitetna vina u ograničenim količinama proizvodi od sirovina iz vinograda u Lukarevini i Aleksandrovca očekuje se poseban uspon, pogotovo kad se zna da je već prvim nastupom u Beču na AWC Vienna 2020 za Fragaria Red Cuvee selekcija 2018, vrhunsko vino rađeno tradicionalnom tehnologijom osvojila zlatnu medalju, a za ostala vina iz podruma, od sorte jagoda i sauvignon blanc, te Fragaria red cuvee iz berbe 2017. srebrna odličja.

IMG 7738 2

U želji da kao mlada vinarija izađu u susret široj publici, vlasnici vinarije, Sarajlije koje su se vratile porodičnim korenima u Župu, pripremili su vino Votaž 2019, istu kupažu kao pomenuti Fragaria Red Cuvee selekcija ali duplo povoljnijeg cenovnog ranga (1.200 RSD). Reč je o vinu odležalom u bariku više od 15 meseci, to je bogato, suvo, gusto vino, snažno voćnog karaktera na nosu a potom pomalo zbunjujuće u ustima zbog kiselina koje navale, no samo da još jače potaknu sve ukuse, arome i tanine.

Voće je i ovde u prvom planu vrlo zrelo, crne marele obavijaju slatkastu vanilu iz drveta koje se lako uspeva izboriti sa uticajem hrastovine iz barika. Izrazito mlado vino zahteva duže dekantiranje nakon čega vino kao da se pomalo razmišlja kome će se carstvu opredeliti: cvetno-voćnom gde bi ljubičice iz kabernea mogle uznapredovati, ili nekom mesnatom tonu kože i voćem začinjenog duvana evidentno primetnom u skupljoj Fragaria Red Cuvee selekcija varijanti.

- Votaži 2019 je dobro izbalansirano vino vrhunskog kvaliteta i vrlo pristupačne cene namenjeno svima koji se osećaju mlado i koji se žele naživeti „Života“ što na šatrovačkom i znači reč „Votaži“ - objašnjava dr.sci. Saša Vujić ispred vinarije Fragaria uz nadu da će Votaži u budućnosti naći put do svojih poštovalaca i zaljubljenika i poručuje - Ne odlažite život za daleku budućnost, živite ga sada. Uživajte uz ovo vino sa svojim prijateljima sa kojima delite i dobre i loše trenutke. Živeli!  |

Foto: Vinarija Fragaria
nazad na vrh