Babba u jednom od najboljih restorana sveta

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Babba u jednom od najboljih restorana sveta

Jedno doista nesvakidašnje vino, dugo macerirana kupaža nekoliko belih sorti pod etiketom Babba vinarije Maurer iz Hajdukova, sa severa Vojvodine, našlo se nedavno na vinskoj karti čuvenog belgijskog restorana s dve Mišlenove zvezdice „The Jane“ u Antverpenu.

U pitanju je jedan od najprestižnijih fine dining restorana u svetu, koji se nalazi i na sajtu The Worlds 50 Best Restaurants, otvoren 2014. godine u nekadašnjoj kapeli napuštene vojne bolnice. Enterijer su u saradnji s raznim umetnicima osmislili u dizajnerskoj kući Piet Boon, a na vinskoj karti nalazi se i izbor prirodnih vina među kojima je od sada i Babba.

Oskar Maurer 02
Od sada i vino iz Srbije, „The Jane“ u Antverpenu

Inače, Babba je svojevrsni eksperiment vinara Oskara Maurera. Kao bazno vino poslužili su bakator iz berbe 2015. godine i rajnski rizling iz 2016. godine, da bi vino zatim iznova fermentisalo tri godine zaredom u velikim bačvama i svaki put macerirano u proseku tri dana, prvi put 2016. s medencem belim, zatim furmintom iz kasne berbe 2017. godine i konačno tamjanikom iz 2018. godine. Na taj način, kako kaže Maurer, vino se praktično tri puta rodilo pre nego što je otišlo na još godinu dana odležavanja u veliko bure.

 Zlatno žute boje, Babba je kompleksno suvo vino u savršenom balansu koje se lagano ljuljuška u čaši otvarajući raskošne zrele arome. Senzacija se nastavlja u ustima uz prijatne kiseline i ukus sušenog voća, mednih nota, orašastih plodova i kore pomorandže, a sve to prati i pristojno dugu završnicu. Ukupno je napravljeno oko 1.700 boca ovog autentičnog prirodnog nektara kojeg za sada možete u Srbiji nabaviti u Organskom podrumu na Dorćolu u Beogradu .

Oskar Maurer 86
Vina prepoznatljiva u mnogim poznatim restoranima sveta, Oskar Maurer u svom podrumu

Recimo još i to da je naziv vina Babba potekao od sumerske boginje plodnosti, te da su se u nekim krajevima čak i naši preci molili Mariji Babi kako bi im dete bilo zdravo po rođenju.  |

Foto: Ivana Čutura i Promo
nazad na vrh

Srodni tekstovi