Vina iz Vojvodine na Vinitaly

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Vina iz Vojvodine na Vinitaly

Na sajmu Vinitaly u Veroni, održanom od 10. do 14. aprila 2022. godine, posebnu ulogu je po prvi put imala prezentacija Vojvodine kao regije i vojvođanskih vina gde su selekciju sa Fruške gore predstavljale vinarije Probus Vineyards, Deurić, Erdevik i Molovin uz dragocenu pomoć Razvojne agencije Vojvodine.

Vinitaly je jedan od najvećih svetskih sajmova vina i vinarske opremekoji je ove godine tokom tri dana posetilo blizu 90.000 posetilaca iz 139 zemalja.

- Izuzetno smo zadovoljni posetom na našem štandu. Interesovanje je bilo veliko, neki su poslovni razgovori započeti, neki završeni - kaže Milorad Milošević vlasnik veoma mlade vinarije Probus Vineyards iz Velikih Radinaca čija vina sve brže i više nalaze put do inostranih kupaca, a upravo je u toku priprema kontigenata koji kreću za Kaliforniju i Indiju.

foto portale

Pod naslovom „Vojvodina (Srbija), drevna panonska regija u kojoj reflektovana svetlost Dunava obasjava vinograde", italijanski mediji ovu regiju nazivaju „Prava kraljica sa stanovišta vina, zbog posebnih ekoloških i mikroklimatskih odlika.

Uz podsećanja na milenijumsku tradiciju u znaku Bahusa, navode se tvrdnje kako prvi zapis o Vitis viniferi na Balkanu pripada periodu neolita, dok se prvi tragovi vinogradarstva i vinarstva na teritoriji Srbije mogu pratiti čak do gvozdenog doba. Sledi priča o rimskom caru Marku Aureliju Probu, rođenom u Sirmijumu, sadašnjoj Sremskoj Mitrovici, koji je doneo prve vinove loze iz Italije i nastavio sa značajnim razvojem vinogradarstva.

Uz opise Fruške gore i pominjanje Male Remete podvlači se posebno zanimljiva činjenica kako Srbija „drži rekord po najnižoj stopi upotrebe đubriva u Evropi“, te da „teroar, proizvodnja uz puno poštovanje prirode i svojevrsna težnja ka prirodnom vinu daju pečat neverovatnom karakteru i složenosti tih vina“.  | 

nazad na vrh

Srodni tekstovi