Team4 za šareno vinsko leto

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Team4 za šareno vinsko leto

Početkom proleća vinski konsalting Team 4 prikazao je u nedavno otvorenoj italijanskoj piceriji Sette Nani deo nove vinske kolekcije za predstojeće leto.

Uz ukusne zalogaje prošli smo kroz vinograde južne Španije i većinski kroz sortu Pedro Ximenez vinarije Pérez Barquero, potom kroz istarski teroar vinarije Pilato s osvrtom na malvaziju, muškat i neke internacionalne vedete, da bi opciono uživali u lepršavosti južnoštajerske Austrije i popularne sorte Grüner Veltliner u društvu sa cvajgeltom iz vinarije Wieser.

Uvoznik Željko Tintor poznat je po vinskim specijalitetima iz regija Portugala i Španije, a nakon svežeg i ukusnog uvoda sortom verdeho u vinu Finca la Canada pružio nam je priliku uživanja u raznim nivoima izrade najpoznatije sorte Iberijskog poluostrva Pedro Ximenez kojima se vinarija Pérez Barquero bavi od 1905. godine.

Od najjednostavnije fino etikete Los Amigos koja je sjajan ulaz u poznavanje pojačanih vina iz Andaluzije, preko etiketa rađenih solera tehnologijom gde se burad nalaze u nekoliko nivoa i mešanjem novih i starih berbi postiže poseban efekat, sve do etikete Pedro Ximenez, jednog od najslađih vina na svetu koje sadrži čak 420 grama šećera po litri, ali su kiseline toliko visoke da vam se čini da pijete ambroziju. Amontiljado, oloroso, egzotični palo kortado, pravi stilski masterklas vinske Španije u kupažiranim vinima iz 25 berbi.

Team4 4
Jedno od najslađih vina na svetu, Gran Barquero

Vina Pilato iz istarskog sela Lašići kraj Vižinade doveo je pred srpsku publiku Goran Čangalović (Pola-Pola). Malvazija Istarska 2021 sa zlatom na Vinistri kao i titula najboljeg hrvatskog belog vina za Chardonnay 2001 dovoljno govore o kvalitetu, a ne treba zaboraviti da je Malvazija sur lie 2015 odležala pola godine na sopstvenim kvascima u bariku donela i zlato sa Decantera. Cabernet Sauvignon 2018 svež i mineralan iz bačvi od 500 litara, Merlot 2018 upečatljive strukture i svežine, te Grand Cru 2015, kao kupaža sorti kaberne, merlo i teran koji je na sebe preuzeo dosta zasluga za uspeh ovog vina iako prisutan u razmeri od svega 5%, posle tri godine uz 14% alkohola implicira lepe tanine uz sveprisutnu svežinu pogodnu za letnja crvena vina. Muškat Bijeli lepih aroma i limunastih kiselina sa 24 grama šećera zaokružio je ovu degustaciju.

Team4 7
Ukusi Istre, vina Pilato

Konačno, vinariju Wieser smeštenu negde na sredini puta između Graca i slovenačke granice sa godišnjom proizvodnjom od oko 700.000 litara predstavio je simpatični vlasnik Patrik Viezer (Wieser) koji je za tu priliku potegao avionom u Beograd i sa opravdanim zakašnjenjem od sat vremena stigao da nam ispriča svoju priču. Imponuje iskrenost u objašnjenju da ne teži velikim vinima već jednostavnima, onima koja će ljudi rado i lako da piju sa cenom do otprilike 10 evra na polici. Zaista, Gruner Veltliner je veoma visokih sočnih kiselina idealan za leto uz zelenu maslinu.

Team4 6
Lepota jednostavnosti, Patrik Viezer vlasnik vinarije Wieser

Beli burgundac Weisburgunder krajnje upečatljiv, beli „štajerski“ Steirerbua kuve najprodavanije vino sa prilično garažnom i zanimljivom etiketom. Umesto šardonea koji je vinar trebao doneti ali nije uspeo sa njim proći aerodromsku granicu, te čuvenog austrijskog rajnskog rizlinga koji nije planiran za ovu premijernu degustaciju namenjenu da privuče pažnju uvoznika, probali smo kupažu kabernea, merloa i širaza Innovation, te Blauer Zweigelt. Lako, pitko i voćno, dobar odnos cene i kvaliteta, uvozna trka je startovana.   |

Foto: Team4 / Promo
nazad na vrh

Srodni tekstovi