Festival srpskih vina

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

U subotu 6. novembra, u Lazarevcu je održan drugi Festival srpskih vina u organizaciji Turističke organizacije Beograda, Udruženje vinogradara i vinara Srbije i Udruženje vinara „Zeočki vinogradi“. 

Ova neprofitna manifestacija polako prelazi u tradiciju i odličan je predgovor za Treći međunarodni sajam poljoprivrede, seoskog turizma i ekologije „Kolubara fest”, početkom proleća naredne godine u Lazarevcu. Uz impozantnu listu od 40-ak učesnika i praktično sva najbolja vina što Srbija trenutno nudi, sa izuzetkom proizvoda vinarije Aleksandrović, festival je privukao veliki broj gostiju. Među novim vinima najviše pažnje izazvala je Jelićeva Morava, a od noviteta izdvojili smo i Cabernet Sauvignon iz Kraljevih podruma (slasan, pun, mlad, podatan, koji se pije - viljuškom!) koji se za sada proizvodi u malim količinama, te Pinot Noir 2005 vinarije Botunjac, "kao lep, zanimljiv, zreo, elegantan, i kao mleko", kako ga je okarakterisala somelijerka Đurđa Katić.

A zašto je baš Lazarevac izabran za ovu uspelu feštu?

Pa, prema najstarijim pisanim podacima koji datiraju još iz 1428. godine pominje se ko je iz Zeočkog kraja platio koliko dažbina „na tri metra šire”. Od tad, loza se ovde gaji u kontinuitetu, saznali smo od Radoslava  Čvorovića, predsednika Udruženja „Zeočki vinogradi“, što je bilo dovoljno da nas uveri kako je Lazarevac jedan od istorijskih beogradskih vinskih "bedema" i čuvara tradicije.

nazad na vrh

Srodni tekstovi