IX Beogradski salon vina

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

salon-vinaTradicionalni decembraski Salon vina koji se 21. i 22. decembra održava u hotelu Hyatt Regency u Beogradu, okupiće ove godine 85 vinarija iz 12 zemalja i 52 vinska regiona, koje će pred posetioce izneti oko 500 različitih vina!

 

 

Srbiju će ove godine na „Salonu” predstavljati 25 vinarija, a primetno je odsustvo nekoliko uglednih domaćih vinskih imena, prvenstveno Vinarije Aleksandrović, potom nove zvezde domaće scene, kao što su Cilić i Belo Brdo, ali i sve respektabilnija vinarija iz Negotinske krajine, Vinarija Matalj.

Iz  regiona dolaze 33 vinarske kuće, a od ostalih zemalja najviše su zastupljene Italija i Francuska. Uz one koje su već pomalo domaći na ovom festivalu, stižu i neke od najpoznatijih toskanskih vinarija, poput Banfi, Badia a Coltibuono i Castello di Querceto, te nova zvezda Pijemonta Enrico Rivetto.

Bordeaux Wine Selection iz Sen Emiliona će predstaviti čak četiri šatoa, ali i zanimljiva vina iz Langdok-Rusijona, a tu su, naravno, i vina iz Čilea, Argentine, Španije, Austrije…

U okviru Pratećeg programa predviđena su čak 42 događaja. Program je sačinjen od radionica, prezentacija, predavanja, promocija i specijalnih degustacija, a biće isprobano više od 100 domaćih etiketa u prisustvu 25 autora vina.

„Velika vinska ukrštenica“ je program posvećen horizontalnim (po etiketama) i vertikalnim (po berbama) degustacijama. Posebnu pažnju privlače vertikale Villa Gemma (Marina Cvetić), Tarpoš (Vrbica), Vukoje Reserve (Vukoje), Teodor (Simčič) i Santa Lucia (Kozlović).

Program „Pronađite svoj ukus“ je tradicionalno posvećen slaganju vina i hrane, a nudi i segment „Ručak sa vinarima“, u čijim okvirima se uz druženje sa vinarima probaju vina kojih nema na tržištu, mlada vina, uzorci iz bureta i slično.

„Sir sa pratnjom“ u 11 radionica predstavlja vrhunske italijanske sireve servirane u  kombinaciji sa džemovima, voćem i, naravno, vinom. Svaki sir pratiće po tri srpska i jedno italijansko vino.

„Vino na posnoj trpezi“, uz posne specijalitete, otkriva neka manastirska vina, pa i čuvenu crnu tamjaniku iz Bukova.

Za posetioce dnevna kotizacija iznosi 1.200 rsd i uključuje degustaciju svih izloženih vina, specijalni broj časopisa "Put vina", kao i učešće u pratećem programu koji je otvorenog tipa ali uz obaveznu rezervaciju mesta. Kaucija za čaše je u iznosu 300 rsd, a u ponudi su čak četiri tipa čaša. 

nazad na vrh